З початку року ціни зросли на 25,7%. Що стало причиною та які продукти і далі дорожчають

З початку року ціни зросли на 25,7%. Що стало причиною та які продукти і далі дорожчають
  • За 11 місяців поточного року споживчі ціни в Україні зросли на 25,7%.
  • Фахівці назвали головну причину здорожчання, а також які продукти продовжують продовжує зростати вартість.

Минулого місяця споживча інфляція уповільнилась до 0,7% за місяць, а в річному обчислені вона склала 26,5% (листопад 2022 до листопада 2021). Про це повідомляє Міністерство економіки України, відповідно до звіту Держстату.

Що стало причиною росту цін

У Мінекономіки кажуть, що причиною росту цін була руйнація енергетичної інфраструктури, що призвела до скорочення тривалості робочого часу, ускладнення зберігання товарів та іншим негативним економічним факторам.

«Ускладнення зберігання продуктів харчування та руйнація об’єктів АПК у сфері тваринництва суттєво позначилися на прискореному зростанні цін за групою продуктів харчування, що подорожчали на 4,2% у жовтні, та на 0,5% у листопаді, — повідомила Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко. — Як бачимо, зараз ситуація з цінами на харчові продукти потроху стабілізується. Помітним чинником стримування інфляції залишається діяльність Уряду, який контролює ціни на послуги ЖКГ для населення».

Відео дня

Що дорожчає, а що подешевшало

В листопаді продовжили дорожчати лише деякі позиції. Наприклад, яйця (на 10,6%), молоко та молочні продукти (на 2,9–2,4%), риба та продукти з риби (на 2%).

Тим часом на 6,9–1,1% подешевшали фрукти, продукти переробки зернових, свинина, овочі, цукор. 

Які прогнози на майбутнє

Показник інфляції нижчий, чим очікували фахівці. 

— Такий показник споживчої інфляції виявився несподівано низьким, з огляду на попередні прогнози та руйнівну дію чинників війни, які у листопаді значно посилились. Адже наслідки руйнації енергетичної інфраструктури з точки зору цінової динаміки збільшують вартість витрат на виробництво товарів та послуг через необхідність швидкої заміни централізованих джерел постачання енергії на локальні (переважно генератори). Крім іншого, ускладняється логістика та система збереження товарів, що швидко псуються, — підкреслюють у Міністерстві економіки Україні. — З іншого боку, стійкість населення і бізнесу на мікрорівні та швидка реакція Уряду у вирішенні проблем війни створюють підстави сподіватися, що чинник зміни вектору агресії росії в бік енергетичної інфраструктури не матиме визначального впливу на динаміку цін споживчого ринку, а шокова дельта витрат, що склалася, буде не настільки тривалою і не настільки загрозливою для подальших інфляційних процесів та економічного розвитку.

За підсумком року споживча інфляція, як прогнозують у Мінекономіки, не перевищить 30%.

До речі у листопаді українці більше купували техніки та знімали готівки на касах, менше платили картками за їжу та ресторани. Детальніше про витрати — у матеріалі.

 

Читайте також:

Де зняти готівку, коли немає світла? Мапа банків та банкоматів

Ціна на електроенергію для населення залишиться незмінною

На військові облігації є 300 мільйонів. Чому ці гроші не витратять на старі ремонти у Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Інна Троєцька

    Комусь війна,а хтось просто наживається на цьому!
  • Александр Горобец

    Та блять, може через те що війна?
  • Інна Троєцька

    Ціни зросли,а заробітна плата на місці!

    Evgen Docenco reply Інна Троєцька

    Інна Троєцька добре якщо на місці а не впали

keyboard_arrow_up