Як захиститись від ризиків при купівлі квартири (Новини компаній)

Як захиститись від ризиків при купівлі квартири (Новини компаній)

Купівля-продаж житла є важливою подією у житі кожної людини, однак для того, щоб до кінця зрозуміти, чи варто купувати ту чи іншу квартиру, ми склали контрольний лист того, що необхідно зробити перед покупкою нерухомості, не залежно від того, на ринку первинного чи вторинного житла Ви збираєтеся придбати квартиру. Також нище наведені випадки, при яких житло не потрібно купувати, або бути максимально уважним при його купівлі.

Перш за все, перед укладенням договору Вам самостійно потрібно здійснити певний аудит продавця житла, або забудовника, якщо Житловий комплекс знаходиться на стадії побудови. Допоможуть у цьому відкриті державні реєстри, які можуть надати необхідну інформацію

Першочергово на сайті забудовника, або сайтах присвячені новобудовам і житлу, подивіться, які з об'єктів будує забудовник ще, або вже побудував, чи дотримується терміни здачі в експлуатацію об'єктів будівництва, яку інформацію розміщує на своєму сайті, наскільки він відкритий перед громадськістю, яка репутація склалася у нього на форумах, тощо. Далі, не зупиняйтесь на перевірці і переходьте до пошуку у державних реєстрах.

Пошук у реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Оскільки Забудовник - це, частіше за все, юридична особа і всю інформацію про нього можна подивитися за запитом у даному реєстрі, де вказується його дані, статутний капітал, чи не припинена реєстрація, види діяльності, статус Юридичної особи, чи не є він банкрутом. Крім того радимо перевіряти і дані по засновникам, адже їх діяльність і фінансово-економічний стан прямо чи опосередковано впливає на стан створеної ними юридичної особи. Аналоги реєстру, такі як Опендатабот - відкриті дані, рішення для бізнесу - YouControl, дають додатково зведену інформацію по відкритих судових справах або спорах, у яких залучений забудовник. Їх аналіз може дати чітке уявлення чи все впорядку у забудовника і чи зможе він добудувати і здати житло.

Пошук у єдиному державному реєстрі судових рішень та на сайті Судової влади списку справ, призначених до розгляду або стану розгляду справ щодо забудовника або продавця чи власника житла. В результаті таких дій, якщо компанія або власник житла була або є учасником судових розглядів - Ви обов'язково це побачите. Крім того, самі спори слід аналізувати, адже одні можуть стосуватись незначних справ, які не впливають на будівництво або продаж, інші можуть вказати про серйозні проблеми у компанії.

Пошук у публічній кадастровій карті. За допомогою публічної кадастрової карти можна у вільному доступі перевірити достовірні дані про земельну ділянку, кому вона належить і чи має забудовник право здійснювати на ній будівництво.

Пошук у єдиному державному реєстрі Боржників. За допомогою даного реєстру можна побачити чи відкриті щодо продавця будь-які виконавчі провадження щодо стягнення заборгованості по фінансових зобов’язаннях. Також він показує заборгованість по заробітній платі працівникам.

Якщо ви купуєте нерухомість на вторинному ринку, то перш ніж підписати договір купівлі-продажу квартири потрібно ретельно вивчити і продавця, і сам об'єкт.

Важливо переконатися, що право власності на квартиру є справжнім, квартиру внесено до Реєстру майнових прав. Якщо квартиру продає не власник, а його представник, у нього має бути засвідчена нотаріусом довіреність на вчинення правочину. І тут важливо зрозуміти справжню причину, чому власник не бере участі в угоді. Застерігаємо, що довіреність не гарантує що довірена особа діє правомірно і не виходить а межі повноважень, а тому слід спілкуватися з справжнім власником житла.

Не зайвим буде зайти на сайт Єдиного реєстру заборон на відчуження об'єктівнерухомого майна й перевірити, чи не перебуває квартира на продаж під арештом. Важливо також зрозуміти, що квартира не є заставою під іпотеку або будь-який інший банківський кредит, при якому відчуження (купівлю-продаж) здійснити заборонено.

Крім того, важливо перевірити не лише власників, а й осіб прописаних у квартирі зняття їх з реєстрації потім буде проблемним або майже неможливим, а наявність «прописки» згідно житлового кодексу дає їм право проживати і користуватись вашим житлом. Дуже важливо, щоб серед власників не фігурували діти або недієздатні чи обмежено дієздатні громадяни. Якщо такі особи зазначені власниками, договір купівлі продажу можна буде оспорити у суді, після чого вам потрібно буде повернути квартиру. Додатково доведеться навідатися до ЖЕКу або ОСББ та поспілкуватися із сусідами, щоб краще з'ясувати історію квартири.

Перевіряючи дані та документи, реєстри, читаючи договори покупець може навіть не зрозуміти, які насправді він бере на себе зобов'язання і ризики тому, навіть якщо Ви зробили перевірку квартири самостійно, проконсультуйтеся з юристом, і уточніть всі питання, які викликали у вас підозру. Для цього залишаємо Вам наші контакти.

Наші контакти:

ТОВ «Сварог Лада»
Директор, керуючий партнер юридичної компанії «Сварог Лада» Сміщук Руслан Олександрович
Тел: (097) 507-27-05, підтримка клієнтів 24/7.
Електронна пошта:  [email protected]
Facebook: svarog.lada

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up