Як шахраї обманюють українців у Facebook: викрили нову схему

Як шахраї обманюють українців у Facebook: викрили нову схему
  • Під час війни чимало шахраїв вирішили скористатись скрутним становищем українців.
  • Цього разу шахраї створили «Єдиний Компенсаційний Центр Повернення Невиплачених Грошових Коштів», через який виманюють гроші у жертв.

За останні кілька місяців в мереж було виявлено чимало шахрайських схем, через які в українців викрадали кошти та персональні дані. Нещодавно у Держспецзв'язку виявили чергових аферистів у соцмережі Facebook. Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA попередила про онлайн-шахрайство на тематику «грошової компенсації»

— У Facebook виявили низку шахрайських сторінок, що містять посилання на так званий «Єдиний Компенсаційний Центр Повернення Невиплачених Грошових Коштів». На згаданому ресурсі пропонують надати персональну інформацію та здійснити додатковий платіж. У разі виконання зазначених вимог дані платіжної картки буде скомпрометовано, — наголошують експерти.

Саме тому дуже важливо пам'ятати про правила фінансової та кібергігієни:

Відео дня
  • Не вводьте на підозрілих та незнайомих сайтів реквізити платіжних карток.
  • Установіть у себе ліміти на операції, додайте SMS-сповіщення, щоб контролювати рух власних грошей.
  • Використовуйте надійні паролі, антивірусні програми та обов'язково двофакторну автентифікацію.

— Якщо все ж ввели дані своєї картки на шахрайському порталі, то негайно блокуйте її через гарячу лінію банку, мобільний додаток чи інтернет-банкінг, — додають у відомстві.

Як подати заявку на сайті еДопомога для отримання допомоги від міжнародних організацій, дивіться у ролику:

Нагадаємо, у Вінницькій колонії банда засуджених ошукала людей на понад мільйон гривень.Члени злочинної оборудки відбувають покарання у Вінницькій виправній колонії за тяжкі та особливо тяжкі злочини. П’ятеро засуджених разом зі спільницею ошукували людей по всій Україні. Шахраї телефонували до людей та представлялись співробітниками банку. Бандити виводили з рахунків потерпілих усі наявні гроші. Наразі поліцейським відомо близько десяти епізодів злочинної діяльності шахраїв.

Довідка:

 

​​​​​Все частіше до поліції звертаються мешканці регіону, які стали жертвами шахраїв. З початку року працівники поліції зареєстрували 960 звернень громадян щодо вчинення відносно них шахрайських дій. Серед найпоширеніших видів шахрайств є:

  • «звільнення родичів з поліції»,
  • непритягнення їх до кримінальної відповідальності за винагороду,
  • купівля товарів через мережу Інтернет та отримання доступу до платіжних карток, представляючись співробітниками банківських установ.

 

Читайте також:

Шахраї пропонують фейкові виплати українцям. У НБУ розповіли, як уберегтися

Нові шахрайські схеми: як не втратити всі свої гроші після SMS

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Stanisław Kizilow

    Ця схема працює давно і вона може спрацювать  тільки для наївного лоха
  • Sergey Belozor

    ЄКЦ ПНГК

keyboard_arrow_up