Як отримати грошову допомогу від держави на ремонт житла, пошкодженого під час війни. Інструкція

Як отримати грошову допомогу від держави на ремонт житла, пошкодженого під час війни. Інструкція
  • Вінниця — тилове місто, яке стало домівкою для тисяч переселенців. Станом на початок травня цього року у Вінницькій громаді перебувають на обліку майже 46 тисяч переселенців. 
  • Люди й нині продовжують приїжджати з гарячих точок, й у багатьох з них зруйноване чи частково пошкоджене житло. Для таких людей в Україні запустили державну програму допомоги у відновленні житла «єВідновлення». 
  • Розповідаємо детальніше, як отримати кошти?

З початку повномасштабної війни наше місто стало одним із логістичних транзитних хабів. Тікаючи від війни більше півмільйона українців зупинялися у ньому щонайменше на кілька діб, як повідомляють у міськраді. 

На жаль, у багатьох українців, які знайшли прихисток у Вінниці, не має змоги повернутися додому, навіть, якщо їхнє місто чи селище звільнили наші військові. Оскільки у тисяч українців пошкоджене чи зруйноване житло, й його відновлення потребує чимало коштів. 

Наша держава пропонує підтримку таким людям — програму допомоги у відновленні житла «єВідновлення». Про її старт днями заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федорів. Програму запустили у застосунку Дія. Для того, щоб отримати кошти на ремонт пошкодженого житла, треба подати заяву. 

Відео дня

«Світовий банк виділяє кошти, щоб українці змогли якомога скоріше відновити власні домівки, пошкоджені через повномасштабне вторгнення. На першому етапі послуги єВідновлення допомогу отримають люди, чиї будинки потребують косметичного ремонту», — йдеться у повідомленні міністра. 

Як пояснює Михайло Федорів, на першому етапі ви можете отримати гроші, якщо, наприклад, ваше житло придатне для життя, але треба замінити вікна, двері, відремонтувати дах тощо. Пріоритет мають учасники бойових дій, мобілізовані, сім’ї загиблих військових, люди з інвалідністю І та ІІ груп і багатодітні родини. 

Максимальна сума на відновлення одного об’єкта — 200 тисяч гривень. Як читаємо у Дії, витратити гроші слід протягом 12 місяців з моменту отримання. Інакше залишок повернеться в державний бюджет.

«Далі масштабуємо програму. Щоб допомогу отримали люди, будинки яких були повністю знищені внаслідок російської агресії. Суму компенсації визначить спеціальна комісія, яку скерує місцева влада. Комісія зафіксує ступінь руйнувань та зробить висновки», — каже він.

Хто може подати заявку?

Для зручності у Міністерстві цифрової трансформації, створили окремий сайт з основними поясненнями. З цієї офіційної інформації, ми дізнаємося, що отримати кошти можна, якщо ваше житло:

  • пошкоджене після 24 лютого;
  • розміщене на неокупованій території;
  • підлягає відновленню;
  • там не зроблений ремонт за власний кошт. 

У програмі підтримки можуть брати участь власники і приватних будинків, і квартир, і житлових приміщень. Отримані гроші ви можете витратити на придбання будівельних матеріалів та замовлення ремонтних послуг. Однак купувати матеріали для ремонту можна лише в будівельних магазинах, що є учасниками програми відновлення та зареєстровані з МСС-кодом 5211 (будівельні магазини) або 5231 (магазини фарб, шпалер). Підрядники теж мають бути зареєстровані за МСС-кодом 1520 (підрядники в галузі будівництва).

Важливий момент — якщо житло в зоні бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях, гроші на відшкодування не нададуть. 

Як подати заяву?

За словами Михайло Федоріва, послуга в Дії працює за принципом, схожим до єПідтримки. Алгоритм простий:

Додамо, що строк розгляду заявки — до 30 календарних днів з дня її подання. 

Як і в яких банках можна оформити картку?

Банки-партнери програми: Monobank, ПриватБанк, ПУМБ, А-Банк, ​​Sense Bank. Оформити картку «єВідновлення» можна онлайн (через додаток банку-партнера). Або офлайн, то тоді вам потрібно звернутися до кол-центру або відділення банку. Розповідаємо детальніше про кожен банк, який є учасником програми.

Як розповідає прессекретарка ПриватБанку Наталія Макаренко, для оформлення такої картки у Приват24 треба оновити додаток, зайти у вкладку «Гаманець», натиснути меню «Додати» та вибрати картку єВідновлення. Після відкриття картки залишиться подати заяву на отримання виплати у застосунку Дія й обрати картку єВідновлення ПриватБанку.

«Відкрити картку єВідновлення в ПриватБанку вигідніше — клієнти отримують 15% кешбеку за здійснені оплати. Потрібно лише відкрити картку у Приват24 та зареєструватися у акції», — пояснює Наталія Макаренко.

У Monobank українці вже відкрили перші 100 тисяч таких карток. Про це днями повідомив співзасновник цього банку Олег Гороховський. Як він пояснює, для того, щоб оформити таку картку у їхньому банку необхідно: у верхньому меню, там, де вибір карток, натисніть «Відкрити картку». Далі — вибрати картку «єВідновлення». Також відкрити картку можна з повідомлення у виписці.

«Від себе додали кешбек 5% на всі витрати з цієї картки. Він підключається автоматично під час першої витрати. А ще ми вирішили, що просто кешбеку замало і тому 1 серпня ми випадково оберемо одного з клієнтів, які відкрили цю картку та отримали виплату від держави і подаруємо йому двокімнатну квартиру в тому українському місті, яке обере клієнт-переможець», — розповідає Олег Гороховський.

Для того, щоб оформити картку у Sense Bank потрібно перейти в Sense SuperApp, і в онлайні оформити картку. Далі потрібно перейди до Дії та підтвердити картку Sense Bank для отримання коштів. А для тих, хто не користується Дією і мають паспорт старого зразка, пропонують відкривати картку у будь-якому відділенні Sense Bank.

У цьому банку пропонують 1% кешбеку за всі покупки за карткою єВідновлення.

Для того, щоб отримати картку у цьому банку необхідно завантажити мобільний застосунок ПУМБ Online. У застосунку ввести номер телефону, пройти ідентифікацію та стати клієнтом банку. Далі натисніть кнопку «єВідновлення» на головній вкладці, та відкрийте картку.  

Наразі у ПУМБ діє лише віртуальний процес оформлення картки єВідновлення.

Серед бонусів у цьому банку — до 1500 гривень кешбеку та ви отримаєте бонус 500 грн на будь-яку картку ПУМБ (окрім єВідновлення) після зарахування виплати від держави.

Оформити картку можна у застосунку А-Банк. Для цього треба перейти у гаманець та натиснути «Додати картку», і вибрати з переліку карток Євідновлення. Активувати картку треба за допомогою коду з SMS. У цьому банку пропонують кешбек від «Епіцентру»: 10% на перші 5 000 гривень і 2% — на наступні.

Читайте також:

432 мільйони гривень заробили на пасажирах. У Вінниці підбили підсумки розвитку міського транспорту

ТОП важливих новин на 20minut.ua від 8 по 15 травня, які ви могли пропустити

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up