Вінницька компанія купила за 200 мільйонів гривень найменший морський порт України

Вінницька компанія купила за 200 мільйонів гривень найменший морський порт України
фото: wikipedia
  • До війни Усть-Дунайський морський порт заростав бурʼяном. Взялися за нього у 2022 році.
  • Компанія з Вінниці на торгах запропонувала в 3,3 рази більше стартової ціни.
  • Що це за компанія та хто її власник? 

Дохід Усть-Дунайського порту за основним видом діяльності в січні-вересні становив майже 15 млн грн. А за весь 2021 рік — три млн грн, за даними з приватизаційної документації.

У 2022 році маловідома вінницька компанія «Еліксир Україна» приватизувала Усть-Дунайський морський порт, передає forbes.ua.

Хто купив Усть-Дунайський порт 

Приватизація трьох українських портів — Усть-Дунайського, Білгород-Дністровського та Скадовського — готувалась протягом декількох років перед початком великої війни, каже міністр інфраструктури в 2019–2021 роках Владислав Криклій.

Відео дня

«Ці порти мають малі потужності перевалки і глибини, а тому не можуть конкурувати з більш великими портами Одеси, Миколаєва, Херсона», — говорить він.  

До 2022-го черги з інвесторів на приватизацію портів не було, а наприкінці 2022-го Фонд держмайна виставив Усть-Дунайський порт на продаж. 

Стартова ціна Усть-Дунайський порту — 60 млн грн.

«Навіть 60 млн грн — це завищена ціна для цього порту, — каже директор стивідорної компанії Danube Logistics Group Іван Ніякий. — Не знаю, хто б купив його за таку ціну до війни». 

Продаж цього порту за 60 млн грн до війни було б великим успіхом, погоджується Криклій. 

У торгах брали участь вісім компаній. Перемогла вінницька «Еліксир», піднявши ціну в 3,3 раза, до 201 млн грн. Вона також зобовʼязана виплатити заборгованість із заробітної плати та не звільняти працівників.  

«Еліксир Україна» займається оптовою торгівлею хімічними продуктами, а також сільським господарством — обробленням насіння, торгівлею зерном.

Власник і директор компанії — Валерій Віхренко, який також володіє агрокомпанією «Вімексім». У 2021-му «Еліксир» отримала 53,7 млн грн чистого прибутку за виручки 825 млн грн. Компанія імпортує добрива із сербського заводу Elixir Zorka.

Хто такий Валерій Віхренко

Про Віхренка дуже мало публічної інформації. В його профілі в LinkedIn вказано три місця роботи: 10,5 років він був директором представництва швейцарської трейдингової компанії Glencore Grain, майже п’ять років — керуючим партнером агрокомпанії «Кряж і Ко», а з 2012-го керує агротрейдером «Вімексім» і є засновником цієї компанії.

Віхренко є засновником чи пов’язаний з понад двома десятками компаній, йдеться в системі YouControl. Назви більшості цих юросіб пов’язані з агро та логістикою.

У 1998 році був самовисуванцем на виборах до Одеської міськради, йдеться на сайті «Чесно». В 2017-му Валерій Віхренко зробив 150 000 грн внеску Аграрній партії, повідомляється на ресурсі «Золото партій».

Джерело: forbes.ua

 

Читайте також:

Щось дешевшало, щось дорожчало. Як торік змінювалися ціни на одяг, їжу та інше

Послуга «Муніципальна няня»: зміни з січня та нова вартість компенсації

Цьогоріч з обігу виводять банкноти номіналом 5, 10, 20 та 100 гривень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталія Леонідівна

    І що це за компанія...

keyboard_arrow_up