У мерії порахували, що у ВІПі зможуть розміститися 26 підприємств

У мерії порахували, що у ВІПі зможуть розміститися 26 підприємств
На 60 гектарах по Немирівському шосе до 2030 року хочуть розмістити близько 30 підприємств харчової, текстильної, меблевої та машинобудівної галузей.

Вінницький індустріальний парк матиме площу 60,7 гектар, ним управлятиме спеціально найнята компанія, кількість підприємств, які тут зможуть розмітитися – 26, кількість можливих нових робочих місць – шість тисяч.

Це усе передбачено концепцією Вінницького індустріального парку, яку виконком міськради затвердив 16 квітня. Її прийняттю має слідувати звернення міськради до вищестоящих інстанцій, щодо включення  ВІПу  в загальнодержавний реєстр індустріальних парків. Це, в свою чергу, дозволить мерії претендувати на отримання державної допомоги для розвитку території ВІПу, як це передбачено законодавством.

Конкуренція парків

Відео дня

Про створення парку у Вінниці говорять ще з 2007 року, проте тільки торік відповідне рішення прийняте сесією міської ради.

Минулого року про плани з побудови індустріального парку оголосив і мер Львова Андрій Садовий.  За його словами під будівництво індустріального парку виділено земельну ділянку площею 23 га, можливе розширення до 200 га. Головна мета створення тамтешнього парку – забезпечення конкурентних умов для фахівців IТ-сфери з України та Східної Європи умов.

Всього, на даний момент в Україні нараховується 12 індустріальних парків, більшість з яких почали включати до загальнодержавного реєстру торік.

Зокрема, згідно з даними на сайті Держінвестпроекту, в даний час до реєстру індустріальних парків внесені вісім парків: “Свема” (Шостка Сумської обл.), “Соломоново” (Закарпатська обл.), “Львівський індустріальний парк “Рясне-2”, “Долина “ (Івано-Франківська обл.), “Славута” (Хмельницька обл.), “Кременчук” (Полтавська обл.), “Коростень” (Житомирська обл.) та “Перший український індустріальний парк (смт. Велика Димерка Київської обл.).

Одним з найбільших з них вважається парк Свема в Шостці. Ця промзона створена ще в 2011 році і займає площу 326  гектар, територія включена до реєстру – 93 гектари. Індустріальний має усі необхідні комунікації: це забезпечення електроенергією (до 115 МВт / год), теплом (550 Гкал / год), природним газом (500 тис. кубометрів на добу), технічною водою (3 тис. кубометрів на годину).

На території Свеми вже працює понад 30 підприємств, найбільшим з яких є виробник фармацевтичних препаратів ВАТ Фармак.

Вінницькі особливості

Вінницькому парку про такі показники поки що модна тільки мріяти. Головна з його проблем – це комунікації. На підведення електроенергії сюди тільки за старими розцінками потрібно  82 мільйони гривень , на водопостачання та каналізування – ще 35, газозабезпечення обійдеться ще 3,5 мільйони. Разом – не менше 120 мільйонів.

Разом з тим, за словами заступника міського голови Серія Матусяка, в одному з найбільш проблемних питань – електрозабезпеченні уже намітився певний прогрес.

-  На спільній з обленерго нараді ми уже визначили попередню схему і  місце розташування підстанції, яка  вирішить питання з забезпеченням електроенергією, як промисловї зони так і перспективного житлового масиву, який запланований поруч, - зазначив він.

Для  кого парк

У ВІПі головну «ставку» міська рада робить на переробну промисловість. Вона загалом має  зайняти 40 з 60,7 гектара парку. Решту 20 планують відвести на логістику та сферу обслуговування.

З згаданих 40 гектар, 8 планується відвести для харчової промисловості, 8 – для текстильної, 12- для машинобудування, і стільки ж – для виробництва меблів, ремонту машин та устаткування.

Одним із базових інвесторів може стати Українська пивна компанія, яка підписала меморандум про співпрацю з міськрадою, відповідно до якого уже в цьому році може початися зведення першої черги заводу з виробництва холодильного обладнання для пивної промисловості.

Компанія обіцяє створити 1,5 тисячі робочих місць. А усього у ВІПі – в мерії очікують 6 тисяч робочих місць.

- Індустріальний парк планується створити строком на 30 років з можливістю продовження цього терміну. Його майбутні резиденти мають бути зареєстровані на території міста, адже в такому випадку податки йтимуть до міського бюджету. Перевага у працевлаштуванні надаватиметься саме мешканцям Вінниці, – каже заступник департаменту економіки та інвестицій Олена Гузлякова.

Підприємства, які будуть розташовані на території парку, матимуть ряд переваг, зокрема, нульову ставку мита на обладнання, яке не виробляється в Україні та ввозиться з-за кордону, тощо. Також важливо, що на його території буде розвиватиметься інноваційні та високотехнологічні виробництва. Пріоритет для розміщення в індустріальному парку матимуть підприємства з виробництва харчових продуктів, одягу, машинобудування, меблів тощо.

Згідно з концепцією, першу промислову продукцію парк вироблятиме з 2020 року, а на повну потужність запрацює з 2030 року.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    це все дуже добре , але є териториї на зразок лампового , підшипникового.

    Беня reply Анонім

    Ламповый продали по кусочкам
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up