ТОП-9 проектів «Бюджету ініціатив», за які варто голосувати

ТОП-9 проектів «Бюджету ініціатив», за які варто голосувати
Голосувати за проекти можна буде з 1 жовтня. Ідеї переможців впроваджуватимуть в різних куточках Вінниці протягом 2018 року
  • На голосування «Бюджет громадських ініціатив-2018» у мерії склали список із 40 проектів вінничан
  • Редакція «20хвилин» відібрала серед них найцікавіші: сонячні котельні, собачі вбиральні, літературний фестиваль, Вінниця у віртуальній реальності та інші.

На «Бюджет громадських ініціатив», який будуть втілювати протягом 2018 року, подали 74 проекти. З них експертна комісія при мерії відібрала 40 ініціатив, за які зможуть проголосувати мешканці Вінниці.

Голосування за найкращі проекти розпочнеться з 1 жовтня.

До речі, дізнатися чому експерти відмовили іншим 34 проектам можна за цим посиланням.

Бюджет громадських ініціатив або бюджет участі — це гроші на впровадження ідей вінничан. Самі люди створюють проекти, розроблюють орієнтовну вартість та рекламують його. Якщо за проект проголосують найбільше жителів Вінниці, то його впровадять за кошти міського бюджету.

Відео дня
blockquote>

Пропонуємо список найкращих проектів за версією «Новини Вінниці 20minut.ua», за які варто проголосувати

Сила Сонця

Автор Сергій Ямковенко пропонує поставити міні-котельні в лікарнях, пологових будинках та інших медзакладах. Їхня головна особливість, що вони працюватимуть на енергії, виробленій з сонячного світла. І їх використовуватимуть для опалення та підігріву води.

У чому переваги сонячних котелень? Автор пояснює це на прикладі: для лікарні на 150 ліжок є норматив — 15 кубів гарячої води на добу. А це близько витрати з міського бюджету 2700 гривень щодня, 81 000 гривень на місяць.

Однак, якщо використовувати сонячну котельню, то можна виробляти енергії для підігріву орієнтовно 12 кубів води щодня. І така котельня окупиться за 12 місяців. Тобто, наступні 49 років (термін експлуатації - 50 років) вона вироблятиме енергію безкоштовно.

У комісії цю ідею прийняли із змінами: замість котелень використовувати сонячні колектори. Та вибрали місце для агрегату — лікарня №3 на Старому місті.

Вартість: 998 000 гривень

 

«Читай, улюблене місто!»

Авторка проекту Тетяна Верещак пропонує оффлайн-проект, в рамках якого треба:

  • збільшити кількість соціальної реклами, спрямованої на пропаганду читання

  • виготовити зовнішню рекламу (фото з відомими вінничанами), які будуть заохочувати читати, реклама на білбордах

  • буде виготовлено та розміщено «читаючі лавки» біля бібліотек,

Фіналом проекту стане VinBookFest — щорічний фестиваль у Вінниці, де буде розміщено палітру видавництв та книгарень, автограф-сесії відомих письменників.

Вартість: 192 500 гривень.

 

Місто, дружнє до собак

Авторка проекту Ірина Баранович бажає, щоб на Вишеньці з’явилися перші собачі вбиральні — сміттєві баки, поряд з якими буде пачка біо-пакетів та інформаційний стенд, що пояснює навіщо прибирати за своїми тваринами.

Такі собачі вбиральні встановили в Києві

Жінка пропонує поставити п’ять вбиралень в парку «Дружби народів» та десять стендів.

Вартість: 38 300 гривень.

 

«Дружня гойдалка»

Трійка авторів проекту — Олег Гненюк, Юрій Вагін, Андрій Жаханович — пропонують зробити гойдалку-«монстра», що може стати ще однією візитівкою міста.

За схематичним малюнком, вона матиме висоту трьохповерхового будинку, кілька «гондол», в які може сідати як одна людина, так і група.

Схематичний малюнок атракціону від авторів проекту

У перспективі, як бачать автори, для обслуговування цього атракціону можна найняти п’ять людей і досягти звання «Рекорду України».

Свою гойдалку вони пропонують поставити на одній з трьох локацій: галявина біля Центрального вокзалу, острів Кемпа, парк «Дружби народів».

Вартість: 200 000 гривень

 

«Віртуальні екскурсії Вінницею»

Автор проекту Юрій Левченко пропонує оцифрувати 1000 локацій у нашому місті. Згодом, фотографії в форматі 360 градусів викласти в соцмережи та на «Порталі геопросторових даних міста Вінниці».

Цей контент можна буде дивитися в окулярах віртуальної реальності та на інших гаджетах.

Вартість: 152 000 гривень

 

«Вікно у Світ»

Автор проекту Сергій Бригадир хоче, щоб в центрі міста з’явився вуличний «скайп»:

«Встановлення мультимедійних арт-об’єктів, які в реальному часі через Інтернет будуть з’єднувати місто Вінницю із містами-побратимами, де всі охочі зможуть переглядати, що відбувається з «тієї сторони вікна» та спілкуватися із жителями міста», — йдеться в короткому поясненні до проекту.

Два «вікна у Світ» автор пропонує поставити на Майдані Незалежності та Європейській площі.

Вартість: 972 000 гривень

 

Благоустрій парку «Інтеграл»

Автори проекту — Ганна Мельник, Роман Андронійчук, Віктор Мацера — пропонують зробити благоустрій паркової зони на Тяжилові. А саме — облаштувати місця для відпочинку — лавки, смітники, прокладання тротуарної доріжки, встановлення освітлення, облаштування місць для вигулу тварин, а також облаштування місця для відпочинку столами, лавками та місцями призначеними для розведення вогнища.

Таким чином, парк пропонують розбити на три зони:

  • прогулянкова із тротуарами та лавками

  • відпочинкова із столами для пікніку, місцями для розведення вогнища тощо

  • спортивна із воркаут-майданчиком

Вартість: 860 000 гривень.

«Тяжилівський скейт-парк»

Авторка проекту Галина Грабчук пропонує на території школи №27 поставити ще й скейт-парк. Як вона пише, основна мета проекту — залучити підлітків та молоді до активного способу життя та відтягнути від комп’ютерів.

«Ми надаємо гарну можливість втілити підліткові мрії в життя, самоствердитись за допомогою спорту, тим самим прививаючи основи здорового способу життя. Маючи такий майданчик підлітки вже не будуть просиджувати за комп’ютерами та іншими гаджетами свій вільний час», — йдеться в поясненні до проекту.

За оцінкою пані Галини, цим майданчиком користуватимуться 1300 підлітків та молодих людей з Тяжилова.

Вартість: 199 300 гривень

Облаштування зони відпочинку на Масложирі

Авторка проекту Світлана Яцуляк хоче нову зону відпочинку поряд із озером по вулиці Гладкова. У рамках проекту пропонує поставити лавочки, урни для сміття, пляжні «грибки». І зробити нове освітлення.

Вартість: 195 000 гривень.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Олексій

    ІМХО редакції.

    Я підтримаю збирання гівна за собаками, нехай ще рукавички вивішують.

    Щодо решти:

    «Читай місто...» — вже достатньо того, що крізь ругкіт трамваю на деяких перегонах чути, як в гучномовці нявкаючим голосом хтось щось виразно читає-хлюпає.  Якщо це виграє, тепер всюди таке нявчання буде? — Я проти, щоб у кінці робочого дня ще більше чути цього навкання.

    Парк «Інтеграл» — промзона, нажаль, там мало людей живе.

    «Вікно у Світ» — це ми побратимам все будемо теж встановлювати на виїзді? Чи в Польщі роботяг по 30$/год наймемо? Чи не проще знайти рандомний відеочат в мережі і награтись?

    «Віртуальні екскурсії Вінницею» — аффтор, є «Google Street View» він вже все зробив в 100 раз краще, чим це потенційно ви зробите.

    «Сила Сонця» — у лікарні кваліфікація слюсаря-електрика-столяра в одному флаконі не дозволить це навіть рік проексплуатувати. Також, норматив є, а по факту, хворі там майже не миються. Ми від планової економіки відійшли, система тут невигідна, якщо реальні цифри брати.

    «Дружня гойдалка» — висока, значить травматизм. Перший переломаний хребет буде судитись з автором проекту. Потрібен або нагляд, (ставка і зп "смотрящєму"), або просто сходити у парк, там таке вже є, до речі майже, в 3 поверхи висотою.
  • Катя Аникоенко

    Коли вже щось зроблять на Старому місті якийсь парк чи пляж?Окрім білябудинкової території немає навіть де погуляти із дитиною. виручає тільки педколедж проте тільки влітку коли немає студентів.

    Олексій reply Катя Аникоенко

    Зробити щось там — це викупити 20-40 садиб+ділянок у які моментально пропишеться 100-200 сімей, щоб їх халявно розселяли у 250 квартир (менталітет такий). Оскільки право приватної власності у нас непохитне, не бачити вам там нічого в найближчі десятки років, радуйтесь, що є МКЛ3 та коледж.
  • Александр Балаганов

    В городе совершенно на низком уровне дорожная инфраструктура-это эстакады.дорожные розвязки,подземные переходы,еще один мост через буг.Ремонт изношенных сетей,ремонт крыш жилых домов и много другого.Но не показуха,который занимаются городские депутаты.

    Anonymous reply Александр Балаганов

    согласен на 100%. пусть парковки построят многоуровневые. вот например Фуршет на Папанина. Парковка (бесплатная) на крыше бомба. Машину поставил - и пошел шопится. От Привокзального до Центрального рынка. Непонятно почему пустая всегда.

    Алекс reply Александр Балаганов

    100% мост через Сабаров нужен обязательно, тогда трафик через город упадет очень сильно

    Олексій reply Александр Балаганов

    Гранти та різноманітні публічні проекти є виправданою практикою і заявили себе як хороше джерело ідей.

    Мости потрібні, але вони дуже недоступні по фінансам. Це як «не куплю собі туфлі», бо «на помешкання збираю».
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up