Субсидію даватимуть грошима. Чи буде це на краще? (ІНФОГРАФІКА)

Субсидію даватимуть грошима. Чи буде це на краще? (ІНФОГРАФІКА)
Фото з приміщення "Укрпошти", що на Соборній. Архів "20хвилин"
  • До кінця 2017 року віртуальні субсидії почнуть виплачувати грошима «на руки».
  • Спочатку, держдопомогу даватимуть грошима виробникам енергії. А через кілька років гроші на комуналку отримає й населення
  • Як це працюватиме та чи буде на краще? Говорять звичайні вінничани та фахівці

До вересня 2017 року має запрацювати монетизація субсидій. Вимогу платити допомогу від держави на комуналку реальними грошима поставив Міжнародний валютний фонд в новому меморандумі. За словами міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка, монетизація субсидій буде в два етапи: спочатку «живі» гроші отримають виробники комунальних послуг, а потім переведуть систему на конкретного споживача.

Поки про монетизацію міркують чиновники, журналісти запитали у вінничан, чи потрібна взагалі нова система?

Вінничанка Тетяна упевнена, що монетизація субсидій — це гарна ідея.

Відео дня

— Я б змогла реально заощаджувати та отримати гроші на утеплення. Замінила би ще котел, можливо. А так, я всю субсидію не використала і в кінці опалювального сезону, вона просто згоріла, — каже Тетяна.

Вінничанка Раїса вагається, що така схема буде кращою.

— Навіть якщо на руки почнуть давати ці гроші з субсидій, ми все одно доплачуємо. Не вистачає того, що є. Тому буде краще чи ні важко сказати, — сказала жінка.

 

Підприємства за монетизацію

З іншого боку, підприємства, які надають комунальні послуги, не отримують всі кошти від держави. Наприклад, в опалювальний сезон субсидії на газ мають 267,5 тисячі жителів Вінниччини. За них держава має платити компанії «Вінницягаз» 450 мільйонів гривень щомісяця.

— Існуюча система для підприємства — це протоколи. Від управління соцзахисту надходить інформацію про суму субсидій та кількість її отримувачів. Ці показники звіряються з нашими. Потім, акти передаємо на «Нафтогаз», щоб через деякий час повернули кошти з Держбюджету,  — розповідає речниця ПАТ «Вінницягаз» Оксана Поліщук. —  Цей процес довготривалий і зберігається тендеція, що заборгованність по субсидіям від держави швидше накопичується, ніж ліквідовується. Так, борг від держави складає 1,2 мільярди гривень.

Разом з тим, ідею монетизації у газовій компанії підтримують.

— Якщо субсидії нараховуватимуть щомісяця на картки споживачів, щоб ті одразу сплачували за послуги, то для нас це буде на краще. З нами будуть одразу розраховуватися і підприємство отримає додатковий ресурс на модернізацію і обслуговування 15 тисяч кілометрів газопроводу і виплати на зарплати майже 2 тисячам працівників, — зазначає Поліщук.

Якщо монетизація субсидій почне діяти й для населення, то на комуналці можна непогано "заробити":

На відміну від газової компанії, гроші за отримувачів субсидій до комунального підприємства «Вінницяміськтеплоенерго» надходять вчасно. За минулий опалювальний період на 41 тисячу вінничан-субсидентів нарахували 267 мільйонів гривень. Але, тепловики також зацікавлені в монетизації субсидій.

— Отримуємо кошти протягом місяця, що є наступним за розрахунковим місяцем. Наприклад, гроші за лютий ми отримали в березні, до кінця квітня мають заплатити за березень, — розповідає речниця тепловиків Юлія Петришена. — Використовувати ці кошти можна тільки на сплату енергоресурсів: природний газ, електроенергію, водопостачання, що вказано в постанові Кабміну №20.  А якщо б була монетизація, то ми використовували б гроші й на господарчу діяльність, модернізацію мереж тощо.

Система постійно змінюється

Раніше, людина, щоб отримати держдопомогу на комуналку, мала оббігти за довідками ЖЕК, міськсвітло, облгаз та інші компанії. І тільки потім зверталася в управління соціального захисту, щоб отримати субсидію. У Вінниці механізм призначення субсидії спрощено ще з 2007року, а на державному рівні це питання було врегульовано з травня 2015 року.

За словами начальниці відділу контролю за правильністю призначення, перерахунку і виплати адресних державних соціальних допомог і пенсій департаменту соціальної політики Вікторії Корсун протягом 2016 року кількість отримувачів субсидій збільшилася на 20 тисяч.

— Зараз субсидію оформити набагато простіше: потрібно заповнити заяву та декларацію. У Вінниці це можна зробити ще простіше: разом з фахівцем в «Прозорому офісі» заповнити документи або надіслати їх поштою рекомендованим листом, — сказала Корсун. — Субсидія безповоротно призначається з місяця звернення до закінчення опалювального періоду, але не більше ніж на 12 місяців. Автоматично вона перераховується на наступний термін вже без додаткових заяв.

Питаємо, а як перевіряють достовірність декларацій та заяв від вінничан?

— Від Мінфіну України надходили списки осіб, які здійснили купівлю або сплатили послугу на суму, яка перевищує 50 тисяч гривень разово. Ми перевіряли цих осіб по списку отримувачів субсидій та дивилися — чи є вказана інформація у справі, — каже керівниця відділу контролю Вікторія Корсун. — Якщо було правопорушення, то субсидія припиняється з місяця, коли воно було виявлено. За період, коли людина не мала права на держдопомогу, виставляється переплата. Адже, субсидія не призначається, якщо людиною зроблено купівлю або оплату послуги на суму більше ніж 50 тисяч гривень в рік перед місяцем звернення за призначенням субсидії.

Про монетизацію, пані Вікторія розповіла, що ще немає зрозумілих механізмів як це буде працювати.

— Немає прийнятих документів, відсутні механізми її впровадження. Для громадян, звичайно,буде зручно, якщо монетизацію субсидій зроблять частковою та залишок по держвиплатам після опалювального періоду переводитимуть на картку субсиденту. Так буде реальний стимул заощаджувати та вкладати в енергоефективність свого житла.

Споживачу – гроші та право їх витрачати

За даними Інформаційної кампанії «Сильніші разом», зараз в Уряді обговорюють кілька варіантів, за якою схемою будуть виділяти кошти за субсидії:

  • кошти можна витрачати на будь-що. Втім, у випадку заборгованості за комунальні послуги споживач буде позбавлений субсидії

  • кошти витрачаються на оплату комунальних послуг, зекономлені залишки наприкінці року (опалювального сезону) можуть бути монетизовані і спрямовані на енергоефективність

  • кошти можуть витрачатись на енергоефективні заходи або ж на оплату комунальних послуг

— У будь-якому випадку монетизація субсидій на рівні споживача дає йому змогу скоротити витрати і «злізти з голки державної підтримки». Мотивацією до витрати коштів саме на енергоефективні заходи стане нестабільність українських реалій та обсягів соціальних норм. Адже сьогодні ти субсидент – а завтра вже ні. Один раз модернізувавши своє житло – ти зменшуєш рахунки і оплату надовго, — пояснює аналітик ГО «Український центр європейської політики» Дмитро Науменко.

Однак при найоптимістичніших розкладах монетизація на рівні споживача відбудеться через 2-3 роки. А перед цим треба налагодити багато процесів, вирішити документально-бюрократичні проблеми, відкрити персональні рахунки, запровадити реєстр субсидентів тощо.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Володимир Марківський

    При видачі субсидії на руки споживачам, економія газу в селах збільшиться в два- п'ять рази, в залежності від величини субсидій.  Все сільске і частково міське населення перейде повністью на дрова і частково на електрику.

    Володимир Марківський reply Володимир Марківський

    Видача субсидії готівкою знищить хабарництво в "Нафтогазі"  і позбавить президента, прем'єр-міністра і ще де-яких міністрів відкатів від "Нафтогазу", тому вони і затягують роками цю видачу, бо вони позбавляє їх безнаказано грабувати державу.  МВФ це добре знає, тому і поставив цих хабарників до стінки.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up