Скасували субсидію за 21 гривню. Пенсіонер хоче судитися з мерією

Скасували субсидію за 21 гривню. Пенсіонер хоче судитися з мерією
Дмитро Тимчишин розказав, що таких обдурених отримувачів субсидій як він – сотні. «Людей змушують сплачувати неіснуючі борги, бо можуть позбавити субсидій».
  • Тепер скасувати субсидію можуть за комунальний борг. У пенсіонера Дмитра Тимчишина забрали субсидію за 21 гривню боргу в ЖЕК.
  • Проте чоловік запевняє, що цю заборгованість видумали в департаменті соцполітики.
  • У цьому підрозділі мерії відповіли, що нічого не вигадували. І згодом відновили субсидію

У кінці квітня в постанову Кабіну № 848 внесли зміни щодо субсидій. З того часу держдопомогу можуть забрати й за комунальні борги —  за світло, газ, тепло тощо. Якщо отримувач субсидії має борг бiльш нiж за два мiсяцi, міський департамент соцполітики субсидію припиняє цій людині та на наступний термін не призначає. Сума боргу не має значення —  лише термiн.

Отже, якщо людину вже позбавили субсидії, то на її повернення є двомісячний строк – треба сплатити борг або подати заяву про реструктуризацію. Не встигне – тоді треба наново заповняти декларацію та заяву. А держдопомогу дадуть з дати подання цієї заяви. Тоді як за минулі місяці субсидії не буде.

Показовою є ситуація Дмитра Тимчишина. Цьому пенсіонеру скасували субсидію за борг ЖЕКу в 21 гривню. Але, як запевняє пан Дмитро – цей борг є надуманим. Його штучно утворив департамент соцполітики, щоб скоротити кількість субсидентів. У департаменті соцполітики це спростовують і розказали, як вирішити його проблему – у Прозорий офіс принести довідку, що в нього немає боргу, і йому відновлять субсидію з дати її припинення.

Відео дня

Про неіснуючий борг

Дмитро Тимчишин звернувся до редакції RIA з проблемою — йому скасували субсидію та повідомили про це невчасно.

— З 1 травня мали зробити автоматичний перерахунок, бо у нас не було змін. Але пройшов травень, червень і в середині липня прислали повідомлення, що мені скасували субсидію, бо на 1 березня в мене був борг. А справа в тому, що боргів за комуналку в мене немає!

Щоб з’ясувати, звідки та за що борги, Тимчишин прийшов до Лівобережного Прозорого офісу, де йому дали довідку. У цій «шпаргалці» без підпису чоловіку розписали, що в нього борг —  21 гривня 74 копійки за послуги ЖЕКу.

"Шпаргалка" про заборгованність, яку надали Тимчишину в Прозорому офісі

— А у ЖЕКу мені дають довідку, що заборгованості в мене немає. Заступник начальника Прозорого офісу Олександр Шепало відповів, щоб я писав заяву та мені повернуть субсидію з дати подання заяви. Тобто, через штучний борг мене позбавили субсидії і відмовляються вернути її за останні два місяці.

У ЖЕКу підтвердили, що немає боргу в Дмитра Тимчишина

У Центрі муніципальних систем управління (далі — ЦМСУ), де збирають дані про сплату комуналки, Дмитру Тимчишину дали інформацію, що все ж заборгованість у нього була.

Але чоловік запевняє, що департамент соцполітики надіслав в ЦМСУ неправильний запит, де попросили дати дані по заборгованості без нарахування субсидій та сплати комунальних послуг.

«Просто дайте довідку»

Щоб розібратися в цій ситуації, журналіст разом із Дмитром Тимчишиним відправилися в центральний Прозорий офіс. На наші запитання відповідала заступник директора департаменту соцполітики Наталія Паламарчук. Пенсіонер знову розказав, що борги в нього «вигадані», а в Прозорому офісі його змушували писати заяву. На що заступниця директора відповіла — треба було лише подати довідку з ЖЕКу. І чоловіку повернули би субсидію з 1 травня. Проте, Дмитра Тимчишина це не заспокоїло.

— Але ж інформацію про скасування субсидії я отримав вже через два місяці — 14 липня. Тому згідно з постановою Кабміну мені повернуть субсидію тільки з дати подання заяви. Тобто, за два місяці я маю сплатити повністю за комуналку, незважаючи на те, що хтось допустив помилку, —  розказував чоловік.

"Про заборгованність повідомили із запізненням". Пенсіонер запевняв, що борг в нього видуманий 

Паламарчук пояснила, що несвоєчасне повідомлення про скасування субсидії сталося через відсутність даних про доходи від фіскальної служби. Без них вони почали перерахунок субсидій не в травні, а в червні. Тому в платіжках з’явилася інформація про субсидії лише в липні.

— Перерахунок робимо на підставі тих даних, які отримуємо від Пенсійного фонду України, Державної фіскальної служби та від інших організацій. Не по нашій вині, від ДФС ми отримали першу інформацію про доходи громадян тільки з 6 червня. Тому без даних про доходи перерахунок в травні не можна було провести. Після того, як ми отримали інформацію, ми в червні зробили перерахунок. І про результати призначених субсидій, ЦМСУ розмістило в платіжках, які люди отримували на початку липня, —  пояснює причину несвоєчасного повідомлення про скасування субсидії Паламарчук.

«Таких як я – сотні»

Дмитро Тимчишин у розмові знову згадав про фіктивний борг.

— Мені у ЦМСУ сказали, що департамент соцполітики спеціально задавав неправильний запит по заборгованості. Так, вони запитали неправильно та отримали сотні фіктивних боргів! Коли ви дали запит ЦМСУ?

— У нас були ті дані по заборгованості, що надало нам ЦМСУ шостого червня. Для проведення моніторингу ми зверталися до них кілька разів та ніякий алгоритм не вигадували —  просили лише надати суми заборгованісті субсидентів станом на 1 березня. За якою формулою ЦМСУ обраховувало цю заборгованість — я не можу зараз сказати, —  відповіла заступник директора департаменту соцполітики.

Після завершення прийому Дмитро Тимчишин розказав, що буде судитися з департаментом соцполітики.

— Таких як я — сотні людей. Вони стоять злі перед Прозорими офісами, з цими вигаданими боргами. Собі субсидію я поновлю, а от як бути іншим? Цю штучну заборгованість треба скасувати у всіх городян через суд, —  відповів пан Дмитро.

Читайте також: Нова система субсидій: скоротили норми газу та опалення (ІНФОГРАФІКА)

Як пізніше розказала Наталія Паламарчук, субсидію Дмитру Тимчишину все ж відновили.

— Нам його довідка вже не потрібна, ми зробили запит та отримали таку ж довідку з ЖЕКу. І провели розрахунок субсидії з 1 травня.

Журналіст надіслав свій запит, щоб перевірити, чи дійсно була помилка в запиту від Департаменту соцполітики. На що у відділі звернень мерії відповіли, що «це не стосується публічної інформації» та пообіцяли відповісти в місячний термін.

Понад 12 000 боржників були без субсидій

Журналіст з’ясував у заступника директора департаменту соцполітики Наталії Паламарчук, що робити тим людям, які пізно дізналися, що у них забрали субсидію за борги. Та що робити, якщо борг виявився «фіктивним».

— Якщо людина по якимось причинам не звернулася вчасно, то комісія при виконкомі має право поновити субсидію з дати її призупинення. Субсидентам, що мають борги, які вже сплачені або мають довідки, що цих боргів немає, через рішення комісії ми призначаємо субсидії за попередній період. Але не більше ніж 6 місяців. Якщо боргу дійсно не було, про що є відповідні документи від компаній-постачальників послуг, то з ними треба звернутися в Прозорий офіс і людині зроблять автоматичний перерахунок субсидій.

Читайте також: Монетизація субсидій. Як це працює та скільки можна отримати?

У соцдепартаменті отримали цифри про субсидентів. Так, взимку отримували субсидію 78 тисяч мешканців міста. Із цієї кількості не продовжили субсидії через борги 12 184 особам. Щоб повернути держдопомогу, до Прозорих офісів звернулися 3876 людей, які дали квинтацію про сплату боргу або уклали договір реструктуризації. З них:

  • 2125 провели розрахунок субсидій з травня
  • 158 — розрахунок з місяця звернення
  • 1584 — ще триває процес призначення субсидій

Взимку боржників залишать без субсидій?

До редакції надійшла інформація, що при перерахунку субсидій на зимовий період треба «закрити» всі борги по комуналці до 1 вересня. Детально перечитавши зміни до постанови Кабміну №848, журналіст не знайшов про це згадок. Хоча в цій постанові вказано, що інформацію про двомісячну заборгованність соцдепартамент отримує якраз перед перерахунком. За аналогією з минулим роком, перерахунок субсидії на зимовий період відбувається у вересні-жовтні.

За роз’ясненнями звернулися до начальника відділу контролю за правильністю призначення, перерахунку і виплати адресних держдопомог Вікторії Корсун.

— Ми ще займаємося перерахунком на літній період. Зміни до цієї постанови з’являються часто, тому не можу точно сказати - чи будемо знову враховувати двомісячний борг. А щодо того, що потрібно сплатити борги до 1 вересня, то ми не поширювали цю інформацію, — відповіла Вікторія Корсун.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Светлана Рулько

    ЦМСУ- невідома і незаконна у даному випадку контора з якою споживачі послуг не підписували ніяких договорів і діяльність якої нічим не регламентована! На якій підставі органи соцзабезу керуються наданою цією структурою інформацією?

    17.07.2017 нас у приватному секторі прийшли всім спільні( на всі рахунки за всі послуги) платіжки ніби то за минулий 6 -й місяць. Але!!!... Показники у них були значно завищені від реальних показників лічильників на момент приходу цих платіжок, які ніби то формувалися на 1 липня з наданої інформації від постачальника організацій. Ось тільки 16.07 у нас на вулиці ходила контролер по газу і я дала їй книжку, де вона зафіксувала дату перевірки і показники лічильника, які значно менші, ніж ті, які вже ніби то подав вінницягаззбут. І це при тому, що за 6-й місяць було сплачено 05.07( через вірусну атаку Петя!). Те ж саме твориться і з показниками лічильників електроенергії. Вони на сотню кіловат завищені за минулий місяць і на лічильнику у реальності в середині липня значно менші , ніж ті, що описані у цій платіжні за червень. І як апофеоз нахабності та знущання на конверті згори напис- Плати тільки за спожите!!!     Якщо ЦСМУ буде втручатися у мої розрахунки за Росії з постачальниками згідно підписаних нами з обох сторін договорами, продам до суду, візьму купу свідків, які після тих подій радо мене підтримають , принесу купу паперових свідчень і злуплю з них матеріальну шкоду таку, що їм не захочеться зв'язуватися більше ні з ким з приватного сектору!
  • Alexandr Tyagar

    Ще одне питання до " спеціалістів " з питань СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ( а в однині -СЕЛЮКА?!)

    Якщо економія по субсидії СЕЛЮКА склада, наприклад, більше тисячі грн., а за сміття " наскребли " Борг 100 грн.(наприклад- через т. з. людський фактор чи збій програмного забезпечення, або з інших причин), то в якому статусі опинитися отой пересічний СЕЛЮК, в боржниках, чи в " героях - економімтах"?!  Субсидія...?!
  • Олексій

    ЦМСУ у мому випадку теж один раз собі на користь порахував.
  • Alexandr Tyagar

    Що таке "ЦМСУ"?

    Достовірну інформацію можуть надати лише постачальники ( надавачі)  послуг,  на підставі контрольних перевірок  (на то існуючих в штаті контролерів)  показників приладів обліку  ( газ, ел.енергія,  вода, тощо.)

    Договір щодо надання послуг ( використання газу,ел.енергії, води, тощо) та відповідні взаємовідносини укладають не з ТОВ "ЦМСУ ", а з відповідними структурми з цих питань!

    Отож надана інформація апріорі є нікчемною!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up