Селяни проти «Нашої Ряби» Юрія Косюка. ЄБРР розпочав розслідування

Селяни проти «Нашої Ряби» Юрія Косюка. ЄБРР розпочав розслідування

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) отримав скаргу від мешканців Вінниччини на фірму «Наша Ряба». Розпочато розслідування проти  компанії «Миронівський хлібопродукт» Юрія Косюка, радника президента України Петра Порошенка.

У програмі  «Наші гроші» вийшов сюжет «ЄБРР почав розслідувати скарги селян на "Нашу Рябу" Юрія Косюка». Журналісти відзняли матеріал про те, як мешканці Вінниччини звернулися до Європейського Банку Реконструкції та Розвитку зі скаргою на ПАТ “Миронівський Хлібопродукт”. Це підприємство належить Юрію Косюку - раднику Петра Порошенка. В ЄБРР уже розпочали розслідування.

Пропонуємо вам прочитати статтю Данила Мокрика для програми “Наші Гроші з Денисом Бігусом” (BIHUS.Info).

Відео дня


 “Ситуацію оцінить незалежний орган. З результатами розслідування ознайомлять як людей, які скаржилися, так і банкірів ЄБРР, які ведуть ці проекти (кредитування “Миронівського Хлібопродукту - ред.), і керівництво Банку”, - запевнив старший радник ЄБРР у Східній Європі і Кавказі Антон Усов.

Свою скаргу мешканці сіл Клебань, Оляниця і Заозерне надіслали саме до Європейського банку, бо ЄБРР уже давно співпрацює з “Миронівським Хлібопродуктом” і кредитує підприємство Юрія Косюка.

В скарзі йдеться насамперед про птахофабрики, де вирощують курей (так звані “бригади”). При цьому нарікання - дуже різноманітні: від неприємного запаху аж до руйнування будинків.

Активіст Віталій Стиренко із с. Клебані показав журналістам велику купу курячого посліду, яку ПАТ “МХП” зберігає неподалік від села. При цьому така купа біля населеного пункту - не одна, каже він.

Координаторка ГО “Екодія” Тамара Харчилава пояснила, що це прямо суперечить законодавству України.

“Там прописано чітко, як потрібно утилізувати відходи, як їх потрібно зберігати на час, коли йде утилізація. Бо зрозуміло, що іноді немає технічної можливості вивезти все. І там чітко і однозначно написано, що не можуть вони, ці відходи, контактувати з землею, і не можна їх розкидати просто неба”, - сказала журналістам BIHUS.Info Тамара Харчилава.

Натомість мешканці с. Оляниці показують тріщини у стінах будинків, розташованих біля автомобільного шляху. Кажуть, що тріщини почали з’являтися після того, як ПАТ “МХП” запустило інтенсивний рух вантажівок.

“Село Оляниця мало нещастя розташуватися якраз між бригадами, тобто місцями, де вирощуються курчата, і іншими потужностями компанії. До 400 автомобілів рухається дорогою села на день. Через цей великий рух розбивається дорога, а через вібрацію руйнуються будинки, які стоять обабіч цієї дороги”, - пояснила керівниця відділу ГО “Екодія” Альона Міскун.

Окрім цього, в с. Заозерне скаржаться, що півтора року відкрите кримінальне провадження щодо можливого фальшування громадських слухань представниками “Миронівського Хлібопродукту”. Йдеться про громадські слухання щодо будівництва поруч із селом комплексу курників - бригади.

“Справа в тому, що до нашої сільської ради входить два села: Василівка і Заозерне. А громадські слухання проводили лише у Василівці, мешканців Заозерного взагалі не поінформували. Так вийшло, що дозвіл на будівництво нової бригади дало 90 людей. А ми зібрали в Заозерному 346 підписів людей, які були проти цього будівництва”, - розповіла журналістам BIHUS.Info активістка із Заозерного Оксана Базилюк.

Автори скарги розраховують на те, що Євробанк високо цінує свою репутацію і зможе вплинути на підприємство, з яким співпрацює.

“Вони (ЄБРР - ред.) гарантують, що їх клієнти втілюють проекти, які відповідають найвищим стандартам - міжнародним або стандартам ЄС. І, як мінімум, відповідають законодавству України”, - пояснила Альона Міскун.

Старший радник ЄБРР Антон Усов прогнозує, що незалежне розслідування Банку може тривати щонайменше декілька місяців.

PS: Лише в день виходу програми редакція BIHUS.Info отримала листа від ПАТ “Миронівський Хлібопродукт” з письмовими відповідями на запит на інтерв’ю. Зокрема, там написано:

“Компанії МХП відомо про скарги, які було розміщено на сайтах. На жаль, до МХП їх направлено не було. Але наші колеги із ЕБРР повідомили нам про них. Ці скарги були направлені від декількох жителів трьох сіл, це не колективне бачення, тобто не звернення громади, але звернення декількох осіб”.

Також у компанії запевнили, що діють виключно в рамках українського законодавства та норм ЄС. Зокрема, щодо руйнування будинків у с. Оляниці в листі зазначено:

“Ми використовуємо дороги, які були збудовані державою. Ми не порушуємо правил дорожнього руху, тому якщо вантажівка за вагою перевищує допустиму норму, ми використовуємо інші шляхи. Варто зазначити, що компанія також будує нові дороги за власні кошти, які ведуть до об’єктів холдингу”.


Читайте також:

Вінницькі землі: як поділили область п’ять мільярдерів?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • без

    А  почати розслідування,як проти "Гаврилівських  курчат" слабо?Косюк за минулий рік отримав державної дотації майже 1 мільярд гривень за те,що робить дешеве м"ясо.!  мільярд!!Після чого курятина тільки  подорожчала!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up