Продовжувати відкладати гроші та інвестувати: як розпоряджатися грошима в час війни

Продовжувати відкладати гроші та інвестувати: як розпоряджатися грошима в час війни
  • Не робити великих покупок? Що робити вже з наявними заощадженнями? Можливо, зараз треба більше заощаджувати?
  • Дізналися в експертів про те, як керувати особистим бюджетом в часи війни. 

Про те, що гроші потрібно контролювати ми не вже розповідали у своїй публікації: «Дожити до зарплати», або як і навіщо вести особистий бюджет. Але чи змінилися основні правила організації особистого бюджету під час широкомасштабної війни? Ми розпитали в експертів/ок. 

Що найважливіше варто знати про персональну фінансову грамотність в нинішніх реаліях?

— Коли війна тільки почалася, я мав таку думку: ціни зростуть, але дуже скоро відкотяться назад, навіть знижуватимуться завдяки підтримці Європи. А нерухомість із цих же причин, навпаки, впаде, а потім підніметься в ціні, — говорить консультант з управління, засновник міжнародної консалтингової компанії «Visotsky Consulting» Олександр Висоцький. — Зараз уже дивлюсь трохи інакше. 

За словами Олександра, вони збирали статистику: з 800 компаній — 30% не працюють, і це справжній удар по економіці. Але, пояснює, якщо казати про особисті фінанси, базові принципи не змінюються. 

Відео дня

— Я звик заощаджувати певний відсоток від свого доходу. Якщо ваш дохід зменшився, то і сума заощаджень буде меншою, але це будуть ті ж 5-10 %, наприклад. Однозначно необхідно продовжувати, — каже фахівець. 

А за словами експерт Партнерства «За прозорі місцеві бюджети» Миколи Орлова, за останні три роки індекс фінансової грамотності українців зріс до 12,3 бала порівняно з 11,6 бала у 2018 році. Про це свідчать дослідження проєкту USAID у співпраці з Національним банком України. 

Дослідження показало, що українці більше зосереджені на короткострокових планах і витрачанні, а не на заощадженні коштів.

Як пояснює Микола Орлов, персональна та сімейна фінансова грамотність включають:

Як планувати свій бюджет?

Про це ми вже раніше розповідали ТУТ. Записуючи свої доходи і витрати, ми будемо розуміти, скільки з наших доходів йде на ті чи інші витрати і на що взагалі ми можемо розраховувати. 

 — Особистий бюджет — це облік особистих доходів і витрат. Він потрібен кожному. Він дає розуміння структури фінансового потоку, — розповідає фінансова консультантка Катерина Московенко. — Маючи облік доходів і витрат за певний період, наприклад рік, можна спланувати майбутній грошовий потік і досягти бажаних цілей: вийти з боргів, поїхати у подорож, відкрити бізнес, вкласти у навчання чи вийти на новий фінансовий рівень. 

Для контролю витрат і доходів найпростіший та найпоширеніший спосіб — це написати планові дані за місяць і порівняти з фактичними. Вести бюджет можна по-різному: у зошиті, у спеціальних планерах, в Excel чи у мобільному додатку. Можливостей зараз для цього є вдосталь. Фахівці радять спробувати кілька варіантів і обирати той, що буде найбільш зручним і зрозумілим.

Чи треба в умовах війни змінювати звичний розподіл фінансів? 

— Все залежить від ситуації в тому місці, де ви проживаєте, від планів на день завтрашній. Але зміни будуть, вони певною мірою продиктовані об'єктивною ситуацією. Якщо ви не будете нав'язливо шукати розваг, то вони й так зменшаться. Натомість витрати на харчі, ліки, вітаміни можуть збільшитися, — говорить Микола Орлов. — Заощаджувати більше — добре, заощаджувати взагалі треба завжди. 

Експерт наголошує, що варто розуміти, заощадження — це не залишок від невикористаного доходу. Це завчасно відкладений відсоток в день отримання доходу.

Що робити вже з наявними заощадженнями?

— Вважаю так: якщо є можливість, то треба інвестувати треба й у час війни. Зараз три основних напрямки для інвестування: криптовалюта, нерухомість та фондовий ринок, — каже Олександр Висоцький. — На криптовалюті можна заробити, але тільки якщо ви є експертом. Тобто точно знаєте, що відбуватиметься на цьому ринку завтра. Якщо ви не розумієте, що впливає на зростання і падіння крипти, то будете втрачати гроші.

Експерт продовжує, що у порівнянні з криптовалютами, фондовий ринок та акції легше спрогнозувати. Бо на це впливають економічні процеси, які може простежити будь-хто. — Наприклад, Netflix опублікували звіт, де сказали, що кількість їх підписників зменшиться. І хоча це невелика кількість користувачів сервісу, така новина впливає на ціну акцій, — говорить Висоцький. — В цілому, тим у кого нема власного бізнесу, я рекомендую інвестувати в акції. 

Але підприємцям спеціаліст рекомендує вкладати гроші у розвиток свого бізнесу, проєкти. Каже, ви отримаєте у два-три рази більше фінансового результату, ніж при інвестуванні у крипту, нерухомість або акції.

Як підготуватися до ймовірної економічної кризи?

— Чим менше паніки і споживчого нагнітання, тим стійкіша валюта і ціни. Згадайте хвилі із сіллю, йодом, заспокійливими, олією, бензином…Навряд чи хтось розраховує на економічний подвиг на своєму робочому місці чи вигідний ризиковий стартап, але лінитися теж не варто, — каже Микола Орлов. — Є кусень городу — реанімуйте його, є дома забуті печі — прочистіть їх. Вчитися краще розуміти та використовувати бюджет точно можна у будь-який час. Навіть найсильніші світові кризи починалися і завершувалися, світ на нашому боці, тому глобальних провалів не чекаємо. 

Читайте також:

Зміни у банківській системі за останній тиждень. Що потрібно знати вінничанам?

Допомога вінничанам. Як оформити, що пропонують і кому надають підтримку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up