«Приватбанк» місяць вже державний. Що змінилося для вінничан?

«Приватбанк» місяць вже державний. Що змінилося для вінничан?
Черги біля банкоматів були в середині грудня. Зараз такого вже немає
  • У грудні минулого року «Приватбанк» перейшов у власність держави
  • Паніка біля банкоматів зникла, але націоналізація не пройшла без втрат
  • Долар-28, знижені відсотки по депозитам та «вибірковий дефолт» від західних фінансистів. Що ще змінилося в екс-приватному?

19 грудня уряд України вирішив зробити державним найбільший приватний банк. Передумовами цього стало не виконання «Приватбанком» вимог Нацбанку з докапіталізації.

Тепер це зроблять за кошти платників податків — 148 мільярдів гривень. Тобто, по 3,4 тисячі гривень з кожного українця. Отже, пройшов місяць після націоналізації: що змінилося для вінничан?

«Усе як і раніше»

Відео дня

Журналісти 20minut.ua запитали думку вінничан: чи відчули вони зміни та чи були проблеми з сервісами банку? Якщо коротко — вже ніхто не панікує, як було в грудні.

—  Проблеми з сервісами були лише в грудні, коли погано працював «Приват24» та не було коштів в банкоматах. Але після націоналізації, довіра до банку не збільшилася. Не можу сказати, негативно чи позитивно ставлюся до цього. Поки працюємо з Приватбанком, — казала вінничанка Марина.

— А що змінилося? Тільки керівники, а так все працює. Приват24, гроші в банкоматах є, все нормально. З карткою проблем не було, — казала Руслана.

— Найбільший банк націоналізували — це не може не насторожити, — каже вінничанин Владислав. — Довіра до банку трохи зменшилася, але й надалі користуюся як банкоматами, так і іншими сервісами Приватбанку.

Серед підприємців також ніяких нарікань:

— Збої в системі були лише на початку націоналізації, у середині грудня. Тоді ми не могли відправити кошти з корпоративного рахунку на основний. Але протягом цього місяця, все нормально працює, — розповідає президент Асоціації приватних інвесторів України Сергій Десяк.

— Ні, не було проблем із сервісами «Приватбанку». Часто ними користуюсь, але все без збоїв, — розповідає експерт громадської організації «Спілка Стіна» Євген Зільберг.

У коментарях читач Віталій Дужак написав, що зміни в системі є. І вони далеко не «найкращі» для підприємців:
— Ну як це ніхто не помітив змін? Вони що користуються лише банкоматами. Журналісти в кого ви робите опитування, вони мабуть взагалі з приватом не мають справи. З приходом «професіоналів» одразу відключили декілька карткових послуг. Неможливо тепер перераховувати кошти іншим картам з карти ключа. Це вимагає тепер зняття готівки, яке коштує 1%. Тобто для підприємця це додаткові витрати. 2,5% відсотка еквайринг, щей 1% зняття готівки.

Відсотки знизили

А ось що стосується депозитів, то тут громадян чекає невелике розчарування. Ставки на валютні депозити вже знизили на 1-2%:

«З початку 2017 року при розміщенні у ПриватБанку валютного депозиту на 12 місяців, базова ставка буде знижена до 8% річних у доларах США та 7% річних у євро. Депозитні вклади на півроку в 2017 будуть приносити вкладникам 7% річних у доларах і 6% річних у євро. Розміщення валютних вкладів у ПриватБанку на місяць принесе вкладникам відповідно 3,5% і 2% річних доходу. Ставки за гривневими вкладами ПриватБанку будуть знижені з початку лютого 2017 року. А для діючих депозитів або відкритих до 1 січня 2017 року, на весь термін дії договору будуть діяти поточні, більш вигідні умови розміщення коштів», - передають у прес-службі банку.

На противагу є те, чого немає в приватних фінустанов:  вкладникам держбанків гарантується повернення всієї суми депозиту, а не 200 тисяч гривень, як в комерційних банках. Це може залучити тих, хто має на руках солідну суму і не хоче тримати її вдома або розбивати на безліч депозитів.

Картковий збій

Ще один сюрприз від Привату — збій деяких безконтактних карт. Першими це відчули пасажири столичного метро, які не змогли розрахуватися карткою при проході через турнікети.

У банку пояснили, що це технічна проблема, яку можна вирішити тільки заміною карти.

За даними банку, безконтактні платежі можуть не працювати приблизно у 10 000 карт, що складає 1% від загального числа карт, випущених банком. В Приваті пообіцяли безкоштовно перевипустити ці карти. Проблема стосується карт, чий номер починається на 54570822 *. Як кажуть в банку, ці карти працюють тільки якщо користуватися ними в Приват24 або банкоматах.

Перевипустити миттєву карту можна в будь-якому відділенні (комісію обіцяють компенсувати). Платну персоналізовану картку в банку теж обіцяють переоформити безкоштовно, для цього радять залишати заявки по телефону 3700.

Чутки про звільнення

До всього цього, ситуація всередині банку обростає все новими і новими чутками. Журналіст Олександр Дубінський дізнався, що кількість співробітників кол-центру та премії планують скоротити на 30%:

А що говорять в самому банку? Про це ми запитали прес-секретаря фінустанови Олега Сергу:

— Відповіді дуже прості і короткі, зміна власника не вплинула на поточну роботу банку. Всі продукти програми і послуги діють в тому ж режимі, що і раніше. Скорочень персоналу банк не планує, — розповів речник Приватбанку.

Що таке «вибірковий дефолт»?

11 січня Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's знизило рейтинг Приватбанку до рівня «SD» (вибірковий дефолт) з «R» (під наглядом регулюючого органу). Про це повідомляється в прес-релізі агентства, передає Економічна Правда.

«Відповідно до критеріїв агентства, ми розглядаємо конвертацію боргу в капітал як вибірковий дефолт за зобов'язаннями банку, оскільки власники облігацій не отримають виплат. Ми оцінюємо цю ситуацію як вибіркову, а не загальний дефолт», — зазначено в прес-релізі.

Фінансист Олександр Охрименко каже, що західні агентства оголосили банку дефолт через анулювання єврооблігацій. Проте на клієнтах банку це не відіб’ється:

— Коли тільки розпочалася націоналізація Приватбанк оголосив дефолт по своїм еврооблігаціям. Що це значить? Ці облігації анулювали, а замість облігацій видали акції банку — це дефолт. А оскільки це міжнародні єврооблігації, то рейтингові агентства визнали, що це дефолт. Проте звичайним вкладникам банку це ніяк не загрожує. Проте, для країни це погано. На міжнародному ринку будь-яка юридична особа чи зарубіжна фінустанова не буде розміщувати в наших банках свої єврооблігації. Україна по цьому зараз в «чорному списку», — каже президент Українського аналітичного центру.

— Чи можете спрогнозувати, що буде з банком в майбутньому, — питає журналіст.

— Це буде ще один «Ощадбанк». Можливо погіршаться сервіси «Приватбанку», зміниться методика роботи з клієнтами. Але впевнений, що банк й надалі буде працювати.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Вадим Шмагалов

    Ничего не изменилось. Мне и моей семье теперь по телефону начали угрожать "государственные служащие" "ПРИВАТ БАНКА". Красота.

    Анонім reply Вадим Шмагалов

    То може це аферисти?
  • Виталий Дужак

    Ну як це ніхто не помітив змін? Вони що користуються лише банкоматами. Журналісти в кого ви робите опитування, вони мабуть взагалі з приватом не мають справи. З приходом "професіоналів" одразу відключили декілька карткових послуг. Неможливо тепер перераховувати кошти іншим картам з карти ключа. Це вимагає тепер зняття готівки, яке коштує 1%. Тобто для підприємця це додаткові витрати. 2,5% відсотка еквайринг, щей 1% зняття готівки.
  • Шоколадный заяц

    Ще один Ощад! Вічна пам"ять колишньому Привату... класний був банк..

    Анонім reply Шоколадный заяц

    В ощадбанку теж є деякі речі, яких немає більше ніде!!! Наприклад, можна здійснювати грошові перекази, проплати штрафів, членських внесків, за навчання та багато іншого САМОСТІЙНО на терміналі як з картки, так і готівкою. Якщо готівкою, то здачу до копійки видає на телефон.

    Це єдиний в Україні банк, який має відділення для інвалідів.

    За рік в місті відкрили з десяток нових відділень, а старі відремонтували. Ощад-24 - теж досить зручно.

    Я думаю, що вони розроблять багато нових можливостей, за останні роки це став зовсім інший банк і за виглядом приміщень, і за змістом.

    І НАЙГОЛОВНІШЕ: НЕМАЄ ВАЛЮТЧИКІВ, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬ КАСУ НА ПІВДНЯ.

    Шоколадный заяц reply Анонім

    Цей "Ощад 24" жалюгідна подоба "Приват 24"... Картку Ощаду зарплатну мені на роботі "виковували" цілий місяць, в приваті видають за кілька хвилин і цей список можна продовжувати дуже довго! Та це всеодно що порівнювати Таврію з Мерседесом...

    Yulia Krivickaya reply Анонім

    Пусть Ощад вернет моей бабке 15000 рублей, которые пропали в 1992 году с книжек Ощад банка!! При чем в пересчете на современный курс пожалуйста! А потом и поговорим

    Анонім reply Yulia Krivickaya

    "Говорітє" з тими, хто ті гроші брав.

    Вкрасти гроші може будь-який банк, я користуюся ними тільки тоді, якщо доводиться. Але ощадбанк зараз далеко не той, який був.

    Більше того, якщо за державний банк якусь відповідальність несе держава, то якщо здується приватний банк, вам уже не допоможе ніхто!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up