Одна мить — і авто за довіреністю вам уже не належить. Про підводні камені розповів юрист

Одна мить — і авто за довіреністю вам уже не належить. Про підводні камені розповів юрист
  • Купувати автомобіль «за довіреністю» — це економія грошей і часу.
  • Новий власник авто двічі подумає, чи їхати до Сервісного центру МВС, враховуючи сьогоденність — з карантинами, обмеженнями і он-лайн чергами.
  • Але ще більше думок буде, коли з часом те саме авто ви не зможете ні оформити, ні продати, ні навіть володіти ним...

В групу у Фейсбуці «Дорожній контроль Вінниця» чоловік написав оголошення: «Підкажіть будь ласка, куди звернутися!!! Як знайти свою машину? Продана за довіреністю в 2015 році, досі не переоформлена і приходять штрафи».

В коментарях цей чоловік додає, що звертався в сервісний центр МВС, але там сказали: «самі шукайте».

Як шукати? Відкликати довіреність або піти іншим шляхом — заявити про крадіжку і оголосити машину в розшук. Тому що юридично автомобіль належить йому. І він може його повернути. Так, штрафи — то неприємно, але вони можуть окупитися автівкою, якщо у власника буде бажання.

Відео дня

За словами юриста Ярослава Мартинюка, в справі «купівля/продажа автомобіля по довіреності» найбільше програє покупець.

— В чому суть такої купівлі/продажу: власник автомобіля видає нотаріальну посвідчену довіреність на іншу особу. В свою чергу ця особа передає власнику автомобіля гроші за авто. І вважається, що власник автомобіль продав, а покупець придбав, — розповідає юрист. — Однак при такому способі купівлі авто, власником автомобіля залишається продавець, а не покупець. Тому, тут варто добре подумати, чи віддавати гроші за автомобіль «за довіреністю», чи краще відразу поїхати до Сервісцентру та оформити договір-купівлі продажу авто з переходом всіх прав власника до вас. Так, це буде коштувати трохи більше, але витрачені гроші допоможуть вам зберегти нерви та ще більші грошові кошти в майбутньому.

На які ризики йде покупець, купуючи авто за довіреністю:

  1. Автомобіль може перебувати під арештом, накладеним на нього судом або приватним чи державним виконавцем за якісь боргові зобов’язання власника. З подальшим оголошенням автомобіля в розшук, його примусовим вилученням та подальшим продажем.
  2. Автомобіль може перебувати в заставі із забороною його подальшого продажу. Наприклад, якщо він був придбаний в кредит В такому випадку ви не зможете його переоформити.
  3. Автомобіль може бути поділений судом, як спільне майно подружжя, якщо власник буде розлучатися зі своєю дружиною. Після поділу майна у вас можуть його витребувати на користь одного із подружжя.
  4. Даний автомобіль може бути двійником із підробленим техпаспортом на номерними знаками від іншого автомобіля.
  5. Якщо юридичний власник автомобіля помре, його спадкоємці будуть мати повне право на придбаний вами автомобіль.
  6. Довіреність може бути відкликана власником в будь-який час і у вас фактично залишиться тільки техпаспорт на автомобіль.
  7. Після закінчення строку дії довіреності, ви не зможете переоформити автомобіль.
  8. Якщо довіреність видана на ваше ім’я, то ви не зможете переоформити автомобіль на себе.
     

Читайте також:

Яйця, хліб та все інше. Економіст порадив готуватися до подорожчання продуктів

Проблема — вирішення:  Якщо тебе без тебе судили, то що робити? Запитали поради в юриста

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up