Кавовий бізнес по-новому: без сиропів та з безкоштовними зефірками

Кавовий бізнес по-новому: без сиропів та з безкоштовними зефірками

Арома. Вінницькі кавовари «злізли» з коліс та почали відкривати кавові кімнати, в яких продають каву «з собою». Популярний бізнес з відносно невеликими затратами здається надзвичайно вигідним. Як не «прогоріти» через півроку?

Сьогодні мало кого здивуєш словами «еспрессо» чи «лате». А починалось усе з розчинної «маккави» в пластикових стаканчиках для холодних напоїв десять років тому. Далі в кіосках з «хотдогами» почали робити натуральну каву. Автокав’ярні почали  з’являтись у 2013 році і остаточно привчили  вінничан пити каву на вулиці. А вже через два роки почався бум на кав’ярні, схожі більше на кава-кімнатки або ж шафи.  

Автокав’ярні вийшли з моди

Відео дня

- Ті, хто почав займатися кавою на колесах два роки тому, продовжують цим займатися. А нові підприємці відкривають точки у приміщеннях.  Свою кав’ярню ми відкрили рік тому, для того, щоб мати гнучкий графік та самим регулювати свій дохід,  - каже власник мобільної кав’ярні  Віталій Ворохоб.

За словами Віталія, щоб варити каву на колесах, потрібно мати від 50 тисяч гривень. Усе залежить від автомобіля, та кавомашини. Хороша коштує від 50 тисяч гривень. “Не дуже” можна і за 20-30 знайти. А якщо є гроші - то і за півмільйона можна придбати.

Previous Next

Кавовари на колесах самі себе відправили в минулий час, - вважають експерти.  Молоко зберігається при вуличній температурі, все в пилюці, відсутня проточна вода, холодильник, мінімальна кількість ганчірок для вологого прибирання.

Експерти відзначають низьку якість кави на колесах. Щоб знизити собівартість напою, купують дешеві та гіркі сорти кави, або закуповують прострочений товар, що зменшує собівартість напою у два рази. До того ж усі кавомобілі обладнані балонами з газом для розігріву кавоварки для подальшої роботи.

Таке обладнання встановлюють в Україні на вживані кавоварки. Гарантій безпеки цієї установки ніхто не дає. В Україні був не один десяток випадків, коли таке газове устаткування вибухало в людних місцях.

Скільки коштує відкрити кава-рум

Затрати залежатимуть  від площі кімнати та його розташування. Вартість приміщення приблизно в 10 м кв., з урахуванням вживаного кавового обладнання, блендера, невеликого холодильника, меблів, ремонту приміщення та першої закупки продукції обійдеться приблизно у 4000 євро. Терміни окупності залежать від місця розташування, якості, ціни на готовий продукт та асортименту. У Вінниці це може бути від 6-8 місяців. Відкривати точку продажі можна «хоч у лісі, хоч у полі – там буде повна монополія», – жартують експерти. Та все ж воно має бути людним.

Previous Next

Відкривають міні-кав’ярні переважно люди без будь-якого досвіду, з низькою якістю продукту та високими цінами. Одні вчаться на своїх помилках, покращують якість та свої знання, інші закривають бізнес через деякий час.

Три покоління кав’ярень

Висока конкуренція, тим не менше,  буде стимулювати продавців підвищувати якість вінницької кави у закладах.  Поки що у місті людей, які професійно займаються приготуванням кави, не так багато, як хотілось би. Продаючи обладнання на чергову кав’ярню, постачальник не надає професійне  навчання та сервіс, що і може стати початком кінця епохи міні-кав’ярень. Тому тим, хто хоче залишитися в бізнесі надовго, доведеться поглиблювати свої знання та вміння на спеціальних курсах, або вчитись у кращих.

- Мало кав’ярень, які вникають у свій продукт. Вони просто хочуть напоїти кавою і не залишати вибору. Коли запускалися, в нас були прямі поставки кави з Європи. Але потім ми зрозуміли, що можемо робити ще смачнішу каву. Ми співпрацюємо з людьми, які обжарюють нам каву і доставляють протягом кількох днів, - розповідає співзасновник кав’ярні “Містер Джон Голд” Микола Дрипка.

Previous Next

За словами власника, є три покоління кав’ярень. Перше покоління, це турецька кава. Друге покоління - це попсові бренди типу «Старбакс». Їх легко впізнати за великою кількістю сиропчиків. Третє покоління кав’ярень зароджується вже близько п’яти років. Вони стараються давати чисту каву, та практикують альтернативні методи приготування. Це дозволяє відчувати приємний післясмак, та різноманітні відтінки ароматів.

- Ми до цього третього покоління і прагнемо. Але як би там не було, клієнт завжди правий, і якщо він хоче каву з сиропом - ми її даємо, - каже він.

Разом із покращенням якості кави у місті почав покращуватись і сервіс. Платити за цукор окремо вже не треба ніде. Але в деяких закладах безкоштовно покладуть і  зефірки в капучіно, або ж сиропи. Також барісти нових кав’ярень заманюють відвідувачів поличками з книжками, «підвішеною» кавою,  напоями «від шефа» або кавою з передбаченнями. У кожного закладу своя маркетингова стратегія.

- Коли відкривалися,  розуміли, що потрібно чимось виділятись. У нас відносно невелика площа, тому кава з передбаченнями - це “наша фішка”. Також у нас є напій, який не готують більше ніде у Вінниці. Рецепт успіху сьогодні - потрібно виділятися з загальної маси, робити справу якісно і посміхатися, - каже власник кава-руму Bigman Назар.

 

Як відрізнити хорошу каву від поганої

Мала ціна на каву, це перше, що вказує на неякісний продукт. Ціна 6-8 грн, за словами експертів, ніколи не дасть якісного продукту. Якісний напій у собівартості буде від 5 грн. Але просто ціна 12-18 грн, не є гарантією доброї кави. Споживачам варто звернути увагу на стан робочого місця: молоко має стояти у холодильнику, а мелена кава не повинна бути розсипаною по усій робочій поверхні.  На кавоварці повинен лише сушитися посуд. Але ні в якому разі не стояти молоко, вершки, сиропи або будь-що інше. Сам продавець має чітко знати послідовність дій  у процесі приготування. Інакше неможливо готувати якісний напій та тримати стабільну якість напоїв. І навіть якщо інгредієнти та обладнання якісне, невміння працювати на кавоварці зіпсує кінцевий продукт. На смак напою впливає чотири фактори: кава-машина, налаштування помолу кави та його свіжість і, звісно, рука бариста.

Читайте також:

Як зробити бізнес в кризу: вінничанин Дмитро відкрив консалтингову фірму, яка робить сайти

Як зробити бізнес в кризу: подружжя відкрило історичне кафе у центрі міста

Як зробити бізнес в кризу: Євгенія Маркова заробляє на приготуванні та доставці їжі

Як зробити бізнес в кризу: 28-річна Аліна відкрила спортивний центр

Як зробити бізнес в кризу: Олександр відкрив у Вінниці чоловічу перукарню

Як зробити бізнес у кризу: травматолог Андрій лікує вінничан за допомогою тренажерів

Бізнес в кризу: власник кінотеатру “Бродвей” каже, що він окупився за півроку

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up