Іпотека під три відсотки: влада втомилася і взяла тайм-аут

Іпотека під три відсотки: влада втомилася і взяла тайм-аут
За минулий рік 56 вінницьких сімей взяли позику на житло по державній програмі. Це переважно молоді люди до 35 років, працівники бюджетної галузі та підприємці. З першого січня видача нових кредитів тимчасово призупинилася

Тимчасова перерва. У 2013 році можуть змінитися умови видачі іпотеки під 3% річних. Як саме, в Кабміні поки що думають, а до того часу в реалізації програми оголосили тимчасову перерву.



Термін закінчився
- Допоки не будуть внесені зміни, а ми сподіваємося, що це станеться найближчим часом, кредити по здешевленню іпотечних ставок не видаються, - каже начальник Вінницького відділення фонду сприяння молодіжному будівництва Руслана Мельник. – Справа в тому, у постанові Кабінету Міністрів № 343 від 25 квітня 2012 року "Про затвердження порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов" прописано, що умови видачі іпотеки діють до 2013 року.
У зв'язку з цим, як припускають у Фонді, можлива зміна норм площі та показників вартості квадратного метра на людину, не виключено, що цю норму взагалі заберуть. Але, якщо так – то це вплине на розмір кредиту, на який надається компенсація відсотків.
За діючим торік варіантом програми відшкодування кредитних ставок, людині виділяється кредит під 16% річних, з яких держава компенсує 13%. Тобто людині залишається сплачувати 3%.
Але в програмі були свої «але»: якщо площа житла перевищує нормативно допустиму, а максимальна складає 58 квадратних метрів на сім’ю плюс 25% (максимально – 72,5 кв. м), все, що виходить за рамки цієї квадратури – людина має виплачувати без пільгового відшкодування кредиту.
Схожа історія з ціною нормативною ціною квадратного метра – для Вінниці вона складає 5000 гривень, для району – 4000 гривень. Допустиме перевищення – 10%. Теоретично, все, що поза цією межею – людина має платити з власного гаманця, не розраховуючи на кредитне відшкодування від держави.
Щоб взяти участь у цій програмі, претендент має звернутись у Вінницьке управління Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву з переліком документів. Серед умов – відносно великі офіційні доходи. Як результат – більшість виданих торік кредитів надавалися працівникам бюджетної галузі та підприємцям. Крім того, претендент мав надати підтвердження того, що потребує покращення житлових умов. Для цього може згодитися довідка про проживання в гуртожитку, форма три - про те, що площа, на якій проживає громадянин - менше 6,5 метра квадратного на людину і перебування в квартирній черзі.
Якщо з документами і доходами – усе гаразд – банк приймав рішення про видачу кредиту.

Треті по Україні
- За минулий рік у нас по області видано 80 кредитів (з них 56 по місту Вінниці) - це третій показник в державі, після Києва та Сум, - каже Руслан Мельник. 59 кредитів було видано через Укргазбанк, 21- через Ощадбанк. Усі зобов’язання за кредитами держава погашає вчасно. Відшкодовано за позиками близько 405 тисяч гривень.
На даний момент до переліку Мінрегіонбуду потрапило 11 вінницьких будинків. З них половина – в мікрорайоні Академічний, який зводить концерн “Поділля” на землі Бохоницької сільради. Ціна метра квадратного житла тут - від 5,8 до 6,3 тисячі гривень.
За даними Мінрегіону, за програмою будівництва доступного житла в Україні в 2012 році купили 1222 квартири загальною площею 83,2 тис. кв. м. Підтримка держави громадянам для покупки цього житла склала 156 600 000 гривень.


Інші варіанти
Паралельно з державною програмою у Вінниці з 2009 року діє своя – муніципальна програма житлового будівництва. У 2012 році розпочато спорудження третього об’єкту програми – 140-квартирного житлового будинку на провулку Щорса у місті Вінниці, 80 квартир у якому будуються за Програмою «Муніципальне житло м.Вінниця». Ціна квадратного метра житла тут складає 5300 гривень. Взяти участь в програмі можуть працівники бюджетних галузей та молоді люди до 35 років.
За словами директора департаменту економіки та інвестицій міськради Галини Якубович, в цьому році триває пошук і експертиза нових варіантів для зведення будинків за цією програмою. Але конкретні об’єкти поки що не називаються.
Тим часом, є шанс, що нарешті проясниться і доля перспективного мікрорайону на вулиці Тарногродського, де місто у свій час запланувало близько 900 квартир по ще одній державній програмі - Доступного житла.
- За її умовами, держава компенсує людині 30% вартості, решту 70 людина має виплачувати сама, - каже Галина Якубович. – По цій ділянці до нас постійно надходять листи з Києва, але конкретно про щось говорити зарано. Справа в тому, що для реалізації проекту потрібно принаймні прокласти сюди інженерні комунікації.

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Интересно в Липовце какие-то другие цена на стройматериал....каждый квдрат на 700 грн. дешевле. Надо оттуда в Винницу возить материал и у нас будет дешевле. Застройщики гонят цены вверх ? Или этим занимаются гор совете ?
  • Anonymous

    И так было понятно, что это разводняк. А теперь всё стало на свои места.
  • Anonymous

    Лохотрон форева. Особенно насчет 3 домов на электросети, где стоит постоянная вонь с отстойников.

    Anonymous reply Anonymous

    Живу в одном из 3. Вони пока не чувствовал (может зима-отстойник замерз). А вот жить там без машины настоящая жопа - пока дойдешь до электросети рискуешь прокатится на бампере. Дорогу не чистят, тротуара не видать. Так что автомобиль там совсем не роскошь.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up