До 26 тисяч гривень на навчання: хто і як може отримати ваучери від держави

До 26 тисяч гривень на навчання: хто і як може отримати ваучери від держави
  • Держава щороку роздає ваучери українцям на навчання, цьогоріч розширили перелік, хто їх може отримати. 
  • Розповідаємо, хто і як з вінничан їх може отримати та які документи треба зібрати. 

Державна служба зайнятості щорічно роздає ваучери на навчання вінничанам. Ваучер, як дізнаємося на сторінці Вінницького обласного центру зайнятості, це документ встановленого зразка, що дає людині право на перепідготовку або підготовку за іншою спеціальністю. Або ж підготовку на наступному рівні освіти, спеціалізацію, підвищення кваліфікації у закладах освіти чи у роботодавця.

У Вінницькій області, наприклад, у 2021 році ваучери отримали 14 жителів. 

Щоб мати змогу отримати ваучер потрібно: мати професійно-технічну або вищу освіту та не бути зареєстрованим в службі зайнятості як безробітний. Як кажуть у центрі зайнятості, сума ваучера встановлюється у межах вартості навчання, однак не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відео дня

«Основна мета видачі ваучера — підвищення конкурентоспроможності та розширення можливостей для працевлаштування окремих категорій громадян», — йдеться у поясненні. 

Фінансову підтримку на навчання можуть отримати українці віком від 45 років зі стажем роботи не менше 15 років.

Повний список з вимогами, хто може отримати ваучер та перелік професій, для яких його можна використати можете дізнатися за посиланням:  https://www.dcz.gov.ua/storinka/vauchery

Внесли певні зміни

Наприкінці березня 2023 року урядовці внесли зміни до правил, що регулюють отримання таких ваучерів. Відтепер захисники й захисниці, громадяни, які отримали поранення та люди з інвалідністю теж зможуть отримати ваучери для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці.

Таке рішення було прийняте на засіданні Кабінету Міністрів України 21 березня 2023 року. Про це йдеться на сайті Міністерства економіки України. 

«Зміни передбачають, що захисники й захисниці, звільнені з військової служби після участі у бойових діях, особи, які отримали поранення, особи з інвалідністю зможуть отримувати ваучери на навчання у розмірі до 26 840 гривень. Такі категорії осіб отримають можливість здобути нові знання і навички в одному із закладів вищої, фахової передвищої та професійної освіти. Перелік професій, спеціальностей, для навчання за якими може бути виданий ваучер, включає будівництво та цивільну інженерію, кібербезпеку, інженерію програмного забезпечення та інші напрямки, визначені Мінекономіки», — пояснює заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна.

Як отримати ваучер?

Для цього потрібно звернутися у Вінницький обласний центр зайнятості, який знаходиться за адресою вул.Стрілецька, 3а, попередньо підготувавши документи. 

Як читаємо у постанові, з собою потрібно мати: паспорт, документ про освіту, трудову книжку,  реєстраційний номер облікової картки платника податків. 

Військовим потрібно мати для підтвердження страхового стажу за період військової служби, відповідну довідку, видану територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або військовою частиною. Також посвідчення учасника бойових дій або посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни. А переселенцям потрібно мати з собою ще довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, дату видачі та найменування органу, що її видав.

Далі з документами треба прийти у центр зайнятості та написати там відповідну заяву. Це можна зробити у режимі онлайн, однак тоді людина має додати до заяви електронні копії документів.

Впродовж восьми робочих днів у центрі зайнятості мають ухвалити рішення про видачу ваучера.


Читайте також:

Назвали дати сесії національного мультипредметного тесту

Рейтинг найпопулярніших університетів України: у ТОП-15 потрапив вінницький виш

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up