Чому влітку перестали виплачувати субсидії та чи треба їх “випалювати”?

Чому влітку перестали виплачувати субсидії та чи треба їх “випалювати”?
  • Понад 66 тисяч домогосподарств у Вінниці отримували субсидії узимку 2015/2016. Але навесні їх кількість зменшилася на третину
  • Чому? Через зменшення щомісячної плати за комунальні послуги, яка “не дотягує” до обов’язкового платежу
  • Восени субсидії поновлять. У соцдепартаменті вважають, що субсидантів буде ще на третину більше

До редакції "20хвилин" часто звертаються читачі з питанням: “Чому нам припинили субсидію?”. Про систему субсидій та відповісти на це питання ми попросили першого заступника начальника міського Департаменту соціальної політики Наталю Паламарчук.

Пів Вінниці отримувало взимку субсидії

Державну допомогу на сплату житлово-комунальних послуг (газ, опалення, електроенергія, гаряча та холодна вода, утримання будинків та інше) отримували 66827 домогосподарств. Наталія Паламарчук каже, що це половина домогосподарств у Вінниці.

Відео дня

Перший заступник начальника Департаменту соцполітики ВМР Наталія Паламарчук

- Після перерахунку, який був у травні кількість субсидантів зменшилася до 41137 домогосподарств, - саказала заступник голови соцдепартаменту. - Їх кількість зменшилася, тому що плата за комунальні послуги була меншою за обов’язковий платіж по субсидіям. (його розміри виставляються індивідуально, в залежності від сукупного доходу людей у домогосподарстві - авт.) Але з початку опалювального періоду всім субсидантам державна допомога буде поновлена автоматично.

Що таке житлова субсидія?
 

Субсидія – це щомісячна адресна безготівкова допомога для відшкодування витрат на оплату користування житлом або його утримання та комунальних послуг (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття), а також один раз на рік субсидія готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Житлова субсидія призначається з травня 1995 року. Це дає можливість тисячам сімей перерозподілити сімейний бюджет.

Щодо нового опалювального періоду, пані Наталія впенена - кількість субсидантів зросте:

- До 40 тисяч домогосподарств додастся ті 20 тисяч, які мають держдопомогу на опалювальний період. Та через те,  що восені опалення буде вдвічі дорожчим - ми спрогнозували ще 20-30 тисяч заявок на отримання субсидій. Тобто, загалом - 80-90 тисяч субсидантів на опалювальний період, що складатиме 3/4 домівок у Вінниці.

Що таке обов’язковий платіж та чи треба його платити?

Державна допомога хоча й покриває більшості домогосподарств вартість комунальних послуг, але де що отримувачам субсидій доведеться платити. Частка від комуналки називається обов’язковим платежем.

- Це розраховується таким чином: середньомісячний дохід зареєстрованих людей у домогосподарстві множиться відсоток обов’язкового платежу від комунальних послуг (зазвичай від 10 до 15% - авт.). Цей розрахунок індивідуальний, і немає єдиного розміру цього платежу, - каже Наталія Паламарчук.

Платити його чи ні? Питання також індивідуальне. Як пояснює заступник очільника міського Департаменту соцполітики - якщо є переплата по субсидії, то вона частково покриває розмір платежу.

- Наприклад, у людини обов’язковий платіж по субсидії - 200 гривень. А за минулий місяць у домі по факту заощадили, наприклад, газу на 100 гривень. Отже, людині треба буде заплатити різницю по переплаті - 100 гривень в якості обов’язкового платежу в поточному місяці, - каже Наталія Паламарчук.

Читайте також: Пільги і субсидії одночасно не нараховуватимуть. Треба обирати щось одне

Чи потрібно все випалювати, щоб не зняли субсидію?

Голова ОСББ “Червоноармійська, 2” Микола Катюха впевнений, що якщо використовувати всю субсидію, незважаючи на те, що вона виставлена по більшим нормам - то її не відмінять.

Микола Катюха, голова ОСББ "Червоноармійська 2"- А якщо її не використовувати повністю, то можуть знизити її розмір. Тобто, мешканцю будинку треба буде вже більше платити за комуналку, а субсидія зменшиться, - каже Микола Якович.

У соціальному департаменті запевнили, субсидії виставляються за соціальними нормами, що визначені постановою №409 Кабміну.

- Всі субсидії нараховані за соціальними нормами, - каже Наталія Паламарчук. - Для електрики це 90 кВт на одну людину, на воду - 4 куби, на опалення - 13,65 квадратних метрів, на газ - 3 куби. Все це на одну людину, і якщо домогосподарство використовує більше, ніж покриває субсидія, то за це доведеться сплатити. Все інше - покриває субсидія, розмір якої не знижується чи збільшується від споживання по факту.

Навесні залишок по субсидіям уряд забиратиме в держбюджет

Показовою є ситуація з газорозподільною компанією “Вінницягаз”. Узимку субсидією на газ скористувалися 73 тисячі вінничан, яким держава нарахувала допомоги на 459 мільйонів гривень. Реально субсиденти спожили газу на 282 мільйони. Тобто спожито було на половину менше, ніж затребувала держава по субсидіям. Але, як кажуть у соцдепартаменті, ця ситуація скоро зміниться.

Як дізнатися, скільки дадуть субсидії на рік?

Читайте у статті: Онлайн-калькулятор. Як розрахувати субсидії на комунальні послуги?

- Зараз у Кабміні розробляється механізм, коли невикористану частку по субсидіям повертатимуть у держбюджет, - каже заступник дирпектора Департаменту соцполітики Наталія Паламарчук. - В кінці опалювального сезону, надлишок по субсидіям більше 150 кВт та 100 кубів газу буде повернено у держбюджет.

Ігор Насалик, міністр енергетики Але це не єдина новація від уряду. Міністр енергетики Ігор Насалик пропонує виплачувати сусбидію грошима. Пілотний проект монетизації держдопомоги пройде в 60-тисячному місті Калуш, що на Івано-Франковщині.

А чи є сенс в монетизації субсидії для Вінниці? Читайте про це у статі:

Як та скільки можна заробити на субсидії, якщо її даватимуть грошима?

Консультацію по субсидіям можна отримати в міському Департаменті соцполітики (Соборна, 50) за телефонами: 67-05-97, 50-43-50.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Zh Юра

    не країна, а рай земний.....весь бюджен на пільги, ну прям все для народу....зараз ще й липових атошників розвелося (не маю на увазі тих, хто дійсно воював, а тих, хто синячив десь за 100 км., а теж посвідчення має....і тіких бабуть набагато більше)
  • Пупкин Вася

    Понятно , что ничего не понятно !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up