Безкоштовний додаток захищає бізнес від рейдерів та поганих партнерів

Безкоштовний додаток захищає бізнес від рейдерів та поганих партнерів
коллаж: "20хвилин", Prisma. логотип — opendatabot.com
  • Програмісти з Дніпра зібрали дані з реєстрів по 2 мільйонам активних компаній та 1,8 мільйонів підприємців, щоб перевірити будь-який бізнес.
  • Вони створили додаток  OpenDataBot, який допоможе дізнатись чи є податковий борг, рейдерська атака, коли будуть перевірки тощо. Безкоштовно
  • А які ще є сервіси, що спрощують життя підприємцю?

На пошук даних про компанію по держреєстрах можна витратити від 5 хвилин до кількох годин. А віртуальний помічник OpenDataBot по одному слову надасть всю інформацію про бізнес: починаючи від власника та закінчуючи боргами по податкам.

Як розповів співзасновник бота та дніпровської компанії «908» Олексій Іванкін, ідея створити віртуального помічника виникла через рейдерську атаку на його бізнес.

— У нас вкрали частки в одному з наших бізнесів. Про це дізналися тільки через тиждень. Але було пізно: шахраї вивели активи. Дізнався, що ми були не єдині, кого так обікрали. За минулий рік було понад 1000 заяв про рейдерство в Комісію Мін’юста з питань розгляду скарг в сфері держреєстрації. І тільки половину з цих заяв задовольнили, — казав Іванкін.

Відео дня

На думку чоловіка, якби був оперативний збір даних, то атаку рейдерів можна було б відбити. І у квітні 2016 року держоргани відкрили базу всіх українських компаній та підприємців. Залишилось тільки зробити так, щоб доступ до цих даних був простим та ефективним.

Що вміє бот?

За три дні після відкриття державних реєстрів Олексій Іванкін створив віртуального помічника в мережі Telegram. Користувач міг дізнатися про зміни в компанії, що його цікавить: нова адреса чи керівник. Через півроку віртуальний помічник отримав більше можливостей.

— Бот вміє відслідковувати судові реєстри для пошуку рішень, сповіщає про судові засідання. Знайде будь-які зміни в держреєстрі. Власник бізнесу, який підписався на оновлення, отримає оперативне сповіщення про рейдерство. Окрім того, ми створили ще й бота для пошуку по е-деклараціям та відслідковуємо кількість активних ФОПів, компаній (фізичних осіб-підприємців — авт.), — сказав співзасновник проекту Олексій Іванкін.

На сайті роботу є ще невеликий блог. Автори пишуть новини про зміни кількості ФОПів, про найкоротші судові засідання та багато іншого. І роблять кумедні ілюстрації 

Previous Next

OpenDataBot ще вміє аналізувати компанію по зовнішньоекономічним санкціям. Наприклад, чи є компанія в «чорному списку» Антимонопольного комітету. Сюди потрапляють підприємства, які зробили порушення в державних тендерах.

Читайте також: Система захисту бізнесу від незаконних перевірок. Рецепт спілки «Стіна»

Буде безкоштовним

Цим помічником користуються, щоб дізнатися більше про контрагентів — бізнес-партнерів: можна дізнатися чи має компанія податковий борг, чи були суди, де є зареєстрована, хто є керівником тощо.

Зараз OpenDataBot є безкоштовним. Питаємо, звідки гроші на розробку програми і чи залишиться він безкоштовним для користувачів?

— Нашими послугами щоденно користуються понад 25 тисяч компаній. Є один користувач, який щодня перевіряє зміни в 400 компаніях! — каже Олексій Іванкін. — Ми продаємо сервіс для крупних компаній, яким важко фізично перевіряти десятки та сотні контрагентів щодня через ботів в мессенджерах. А сам бот залишиться безкоштовним. Наша мета — допомогти бізнесу та не допустити втрату активів.

Як отримати OpenDataBot

Треба перейти на сайт команди opendatabot.com, де можна завантажити додаток в один з чотирьох мессенджерів: Skype, Telegram, Viber, Facebook. Користуватися цим ботом теж дуже просто. Пишіть код, назву, адресу або ім'я директора українською мовою — можна щось одне з цього списку. А далі помічник видасть усю інформацію, що має по компанію. 

Які є сервіси з відкритими даними?

OpenDataBot — не єдиний сервіс, який дає доступ до даних з державних реєстрів. У допомогу як бізнесмену, так й активісту можуть бути корисними такі сервіси як бізнес-пошукова система YouControl, моніторінг державних закупівель ProZorro, пошукова-аналітична система «007», портал публічних фінансів E-data. Та кабінет електроних сервісів, де зібрані всі держреєстри України. Коротко про кожен з цих сервісів

YouControl. Пошукова система, що відстежує дані по 30 різним держреєстрам. Тут можна отримати повне дос’є по будь-якій компанії, підприємцю чи держустанові: реєстраційні дані, фінанси, справи в суді, зв’язок з іншими компаніями тощо. Є безкоштовна версія на 24 години. Преміум-акаунт з необмеженим доступом до функцій коштує 25 тисяч гривень на рік.

 

ProZorro. Система електронних тендерів має онлайн-інструмент для моніторингу по всім закупівлям. Можна дізнатися все про учасників, і про організаторів тендерів: вартість закупівлі, кількість учасників, що є в тендері тощо. Модуль аналітики для перегляду надається безкоштовно. На ресурсі є навчальне відео, як користуватися ProZorro. Якщо побачили порушення в тендері, то можна подати скаргу на dozorro.org

 

«007». Тут можна відслідковувати як витрачають публічні кошти державні та комунальні підприємства. Пошук за кодом ЄДРПОУ чи назвою компанію. Можна дізнатися скільки витрачають на зарплати працівникам компанії, розрахунок за комунальні послуги, закупівлі та багато іншого. У базі є інформація по 37 тисячам компаній з 78 тисяч, що витрачають бюджетні кошти.

 

 

«E-data». Офіційний портал публічних фінансів, що дуже схожий за своїми можливостями на ресурс «007». Тут можна дізнатися на що витрачають гроші бюджетні організації. Прослідкувати як за витратами самого підприємства, так й як, скільки заплатили за окремий товар/послугу. На сайті є гаряча лінія форум E-data для запитань як розпорядників коштів, так й активістів, що хочуть дізнатися про рух грошей в бюджеті

 

Кабінет електронних сервісів. Офіційний портал, де зібрани всі державні реєстри та послуги, що можна отримати онлайн. Тут є реєстри: прав на нерухомість, підприємств-банкрутів, юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, громадських організацій, судовий реєстр, електронної торгівлі та навіть корупціонерів. Більшість послуг надається безкоштовно. Але є й платні: замовити електронний цифровий підпис, що коштує 96 гривень.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up