12 страв: у скільки цьогоріч обійдеться стіл на Святвечір? ІНФОГРАФІКА

- Вже за кілька днів на всіх православних християн чекає Свята вечеря. До неї потрібно особливо готуватися, адже за традиціями на столі має бути 12 пісних страв.
- Скільки буде коштувати їх приготувати вінницьким господиням та господарям? Ми порахували та склали для вас інфографіку.
6 січня у кожній оселі має панувати злагода, спокій та затишок, а на кухні мають готуватися пісні страви. У кожному регіоні України меню з 12-ти страв різниться. Навіть в різних куточках нашої області готують різні наїдки.
У одній родині — цей день не обходиться без пісних голубців, а в іншій — без капусняку. Звісно, у кожній сім'ї свої звичаї.
Ми ж підібрали ті страви у добірку, що були і є найбільш традиційними на Поділлі, та порахували у скільки обійдеться їхнє приготування у 2022-му.
Головна страва — кутя
Класичний рецепт куті складається з таких інгредієнтів: пшениця, мак, горіхи, мед та родзинки. Зараз чимало людей додають у кутю ще цукор, шоколад та сухофрукти, тому, очевидно, що вартість куті в різних сім'ях різнитиметься.
Ми дізнавалися середню ціну товарів, які необхідні для приготування традиційної куті. Ось що у нас вийшло:
Скільки коштуватиме стіл?
На святкову вечерю зазвичай готують два-три види вареників. Ми порахували у скільки обійдуться з картоплею та з вишнями. Дехто ще додає до вареників з картоплі квашену капусту чи гриби.
Вареники з картоплею: борошно (кг) — 20 гривень, картопля (кг) — 9 гривень. Вареники з вишнею: борошно (кг) — 20 гривень, вишні заморожені (200 грамів) — 30 гривень.
Пісні голубці теж традиційна страва. Хтось готує їх з гречкою, а хтось з рисом. Ось скільки вони коштуватимуть: капуста (кг) — 15 гривень, рис (кг) — 25 гривень, морква (кг) — 11, цибуля (кг) — 14. А якщо ви готуєте з гречкою, то кілограм цієї крупи в середньому коштує 50 гривень.
Ставлять на стіл й гриби. Деякі родини готують вареники з грибами, дехто робить підливу, а хтось — просто відкриває баночку маринованих грибів. Коштують мариновані опеньки у магазинах в середньому — 70 гривень (300-350 г).
Не обійдеться стіл й без хліба та калача. Буханець хліба нині коштує в середньому 20 гривень, а калач у вінницьких магазинах виявилося не так легко знайти. Коштує він — 30-45 гривень.
Готують ще й рибу. Подається вона на Святвечір у кількох видах. Оселедець — 65 гривень (300 г). А також смажена риба, ми обрали коропа, який в середньому за 1, 5 кілограмів живої риби та спеції для приготування обійдеться у 200 гривень.
Не варто забувати й про пампушки. Для їх приготування нам знадобиться: борошно (кг) — 20 гривень, сухі дріжджі (упаковка) — 6 гривень, цукор (кг) — 40 гривень. Можна окремо ще придбати ванільну пудру.
Наостанок дізнаємося ціну на напої, які теж є традиційними у Святвечір. На столі у наших предків був кисіль та узвар. Зараз у вінницьких магазинах один брикет киселю коштує в середньому 10 гривень, а набір сухофруктів для приготування узвару — 65 гривень (250 г).
Разом вийшло: 820 гривень.
Читайте також:
12 пісних страв на Святий Вечір: що має бути на столі 6 січня
Щоб були гарні зарплати, пенсії, президент... Ми запитали вінничан про їх надії на 2022-й
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
Не має гіршого богохульства як варити кутю на честь народження обрізаного жи2а