12 страв: у скільки цьогоріч обійдеться стіл на Святвечір? ІНФОГРАФІКА

12 страв: у скільки цьогоріч обійдеться стіл на Святвечір? ІНФОГРАФІКА
  • Вже за кілька днів на всіх православних християн чекає Свята вечеря. До неї потрібно особливо готуватися, адже за традиціями на столі має бути 12 пісних страв. 
  • Скільки буде коштувати їх приготувати вінницьким господиням та господарям? Ми порахували та склали для вас інфографіку. 

6 січня у кожній оселі має панувати злагода, спокій та затишок, а на кухні мають готуватися пісні страви. У кожному регіоні України меню з 12-ти страв різниться. Навіть в різних куточках нашої області готують різні наїдки.

У одній родині — цей день не обходиться без пісних голубців, а в іншій — без капусняку. Звісно, у кожній сім'ї свої звичаї.

Ми ж підібрали ті страви у добірку, що були і є найбільш традиційними на Поділлі, та порахували у скільки обійдеться їхнє приготування у 2022-му. 

Відео дня

Головна страва — кутя

Класичний рецепт куті складається з таких інгредієнтів: пшениця, мак, горіхи, мед та родзинки. Зараз чимало людей додають у кутю ще цукор, шоколад та сухофрукти, тому, очевидно, що вартість куті в різних сім'ях різнитиметься. 

Ми дізнавалися середню ціну товарів, які необхідні для приготування традиційної куті. Ось що у нас вийшло: 

Скільки коштуватиме стіл?

На святкову вечерю зазвичай готують два-три види вареників. Ми порахували у скільки обійдуться з картоплею та з вишнями. Дехто ще додає до вареників з картоплі квашену капусту чи гриби. 

Вареники з картоплею: борошно (кг) — 20 гривень, картопля (кг) — 9 гривень. Вареники з вишнею: борошно (кг) — 20 гривень, вишні заморожені (200 грамів) — 30 гривень. 

Пісні голубці теж традиційна страва. Хтось готує їх з гречкою, а хтось з рисом. Ось скільки вони коштуватимуть: капуста (кг) — 15 гривень, рис (кг) — 25 гривень, морква (кг) — 11, цибуля (кг) — 14. А якщо ви готуєте з гречкою, то кілограм цієї крупи в середньому коштує 50 гривень. 

Ставлять на стіл й гриби. Деякі родини готують вареники з грибами, дехто робить підливу, а хтось — просто відкриває баночку маринованих грибів. Коштують мариновані опеньки у магазинах в середньому — 70 гривень (300-350 г).  

Не обійдеться стіл й без хліба та калача. Буханець хліба нині коштує в середньому 20 гривень, а калач у вінницьких магазинах виявилося не так легко знайти. Коштує він — 30-45 гривень. 

Готують ще й рибу. Подається вона на Святвечір у кількох видах. Оселедець — 65 гривень (300 г). А також смажена риба, ми обрали коропа, який в середньому за 1, 5 кілограмів живої риби та спеції для приготування обійдеться у 200 гривень. 

Не варто забувати й про пампушки. Для їх приготування нам знадобиться: борошно (кг) — 20 гривень, сухі дріжджі (упаковка) — 6 гривень, цукор (кг) — 40 гривень. Можна окремо ще придбати ванільну пудру. 

Наостанок дізнаємося ціну на напої, які теж є традиційними у Святвечір. На столі у наших предків був кисіль та узвар. Зараз у вінницьких магазинах один брикет киселю коштує в середньому 10 гривень, а набір сухофруктів для приготування узвару — 65 гривень (250 г).

Разом вийшло: 820 гривень. 

 

Читайте також:

12 пісних страв на Святий Вечір: що має бути на столі 6 січня

Щоб були гарні зарплати, пенсії, президент... Ми запитали вінничан про їх надії на 2022-й

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Аліна Дика

    Традиції придумують люди)
  • Зозулька - хороші новини про все на світі

  • Aleksandr Martunuyk

    Святий вечір і різдво уже було. Що ви мелите про що пишете?

    Не має гіршого богохульства як варити кутю на честь народження обрізаного жи2а

    Aleksandr Martunuyk reply Aleksandr Martunuyk

    Александр Левицкий святий вечір і різдво, цього року було 22-23 грудня. Це свято Коляди або зимового сонцестояння. Після цього дні починають збільшуватись.  Тому і Різдво Сонця  перемога світла над темрявою.

    Александр Левицкий reply Aleksandr Martunuyk

    Aleksandr Martunuyk а святий вечір і Різдво тоді що за праздник?

    Aleksandr Martunuyk reply Aleksandr Martunuyk

    Александр Левицкий ісус обрізаний

    Александр Левицкий reply Aleksandr Martunuyk

    Aleksandr Martunuyk обрезанный это кто?

    Aleksandr Martunuyk reply Aleksandr Martunuyk

    Александр Левицкий ?

    Александр Левицкий reply Aleksandr Martunuyk

    Aleksandr Martunuyk а это кто?

keyboard_arrow_up