Все, що ви хотіли знати про водійські «права»: які зміни для водіїв-початківців

Все, що ви хотіли знати про водійські «права»: які зміни для водіїв-початківців
Андрій Березовський отримав посвідчення водія категорії В на початку квітня. Чек-листи бачив, ставиться до них позитивно. Каже, що помилок на іспиті у нього не було
  • Перше посвідчення водія дають на два роки. Якщо за цей час порушували ПДР чи взагалі у вас вилучили «права» — будете перескладати іспити.
  • Про зміни для майбутніх водіїв, як обрати автошколу та отримати право керувати — у матеріалі.

Колись це були МРЕВ, тепер — сервісні центри МВС. Так називаються структури, у яких реєструють авто та отримують водійські посвідчення українці. У Вінниці їх два: на вулицях Ботанічна та Брацлавська. Саме у темі отримання документа водія ми і розбиралися.

Про те, навіщо у машинах для іспитів встановлюють відеокамери, роблять відмітки у так званому чек-листі, що змінилося і ще планують змінити у процедурі отримання посвідчення водія, говорили з виконуючим обов’язки начальника регіонального сервісного центру МВС області Денисом Фурманюком.

Тимчасові «права»

Восени 2017-го Кабінет міністрів прийняв постанову №885, якою визначив, що водійське посвідчення, отримане вперше, буде дійсним лише два роки.

Відео дня

Якщо за цей час водій отримає хоча б три штрафи за порушення правил дорожнього руху, потрібно буде перескладати іспит у сервісному центрі. А щоб зробити це — потрібно буде знову готуватися у автошколі. Хороший момент у тому, якщо два роки ви не порушували — нові «права» отримаєте без іспитів.

— Вирішили зробити це після порівняльного аналізу, коли стало зрозуміло, що недосвічені водії більше потрапляють у ДТП та порушують правила дорожнього руху, — каже Денис Фурманюк.

Фурманюк зазначає, якщо у водія-новачка вилучать «права» через суд, наприклад, за керування у нетверезому стані, назад він їх вже не поверне. Потрібно буде наново проходити навчання і отримувати нове тимчасове посвідчення. Знову ж на два роки.

За що забирають посвідчення водія

Забрати посвідчення водія можуть, зокрема, за: керування технічно несправним авто, за створення аварійної ситуації, за створення ДТП, за керування у нетверезому стані. Рішення про вилучення водійського посвідчення приймає суд.

Обмеження швидкості

Посвідчення водія з обмеженим правом керування транспортним засобом — так називаються «права» водіїв, які за кермом менше двох років. Обмежене право означає, що водій-початківець не може їхати зі швидкістю, більшою, ніж 70 кілометрів на годину за межами населених пунктів і 50 км/год по місту (згідно ПДР).

Зміни у тестах

Як розповів Денис Фурманюк, до реформи МВС та створення сервісних центрів, людину, яка приходила складати теоретичну частину іспитів, чекали питання з усіх категорій. Навіть якщо ви вчилися на категорію В (легкові авто), то питання у тестах могли бути питання з категорії D (автобуси).

— Зараз такого вже немає, — говорить Фурманюк. — Питання у тестах будуть стосуватися ПДР для категорії, на яку ви вчилися керувати.

До речі, п’ять тисяч питань, які виносяться на теоретичний етап іспитів, можна побачити на сайті сервісних центрів. Там навіть є спеціальний онлайн-тренажер, де можна перевіряти свої знання 24/7. (goo.gl/1GkCQ6)

Також зараз можна складати іспити англійською мовою. У 2017-му році в Україні 3620 іноземців отримали отримали «права». Тому англомовний функціонал зайвим точно не буде.

Чек-листи, відеокамери та маршрути

Зміни торкнулися і практичного етапу іспитів. На початку 2018-го усі помилки, які учень допускає на етапі водіння, позначають у спеціальному бланку. Наприклад, збив фішку-конус при виконанні вправи, не увімкнув покажчик повороту, тощо. Якщо допустив три однакові помилки або чотири різних — все, іспит не склав.

Водій розписується на бланку, зазначає, що ознайомився з маршрутом складання водіння. Також розпис ставить, щоб засвідчити, що ознайомився і згоден з помилками.

— Раніше екзаменатор на власний розсуд оцінював учня, — каже Денис Фурманюк. — Могли виникати конфліктні ситуації, коли водій каже, що порушення не було, а екзаменатор стверджує, що той таки помилився. Чек-листи ввели, щоб таких ситуацій не було. І щоб зменшити корупційні ризики.

Якщо водій не згоден з помилками, які йому понаписували, він може оскаржувати їх безпосередньо у керівництва територіального або регіонального сервісних центрів. На допомогу у вирішенні конфлікту прийдуть відео з реєстраторів, які встановлюють у машинах.

— Одна камера дивиться у салон авто, фіксує рухи водія та екзаменатора, — говорить Фурманюк. — Ще одна направлена на педалі. І третя — на дорогу. Багато іспитів приймають на машинах з автошкіл. У них часто камер немає, або лише одна, яка дивиться на дорогу.

Ще одне нововведення — на сайті сервісного центру з’явилися карти маршрутів, за якими можуть складати практичну частину іспитів. Це дозволяє автошколам готувати людей так, щоб ті знали, чого можна очікувати. Доступні карти для Вінниці, Гайсина, Могилів-Подільського, Тульчина, Хмільника. Усі маршрути можна подивитися за посиланням: goo.gl/V7d3ze

Які зміни плануються?

Денис Фурманюк каже, що зараз розробляються нормативи по облаштуванню автодромів. У вінницького сервісного центру немає своїх автодромів — використовують ті, що мають автошколи.

Деякі автодроми облаштовані аби-як: не вказані точні цифри, наприклад, ширини дороги, висоти підйомів, тощо. Через це виникають ситуації, свідком якої був наш журналіст кілька місяців тому у Томашполі. (goo.gl/g9M9oW)

Тоді нам вдалося разом з комісією сервісного центру поїхати на акредитацію автошколи, яка намагалася відкрити філію у районному центрі. Їм вчетверте відмовили у дозволі через російські підручники, дерев'яні світлофори та дорожні знаки у кущах… Невдовзі з’явиться чіткий перелік вимог до автодромів, закріплений на законодавчому рівні. А щодо філії у Томашполі — акредитацію їм все-таки дали через деякий час, коли школу облаштували на гідному рівні.

— Ще було б непогано позначати у водійських посвідченнях типи коробок передач у машинах, якими б дозволялося керувати водію, — говорить Денис Фурманюк. — Наприклад, якщо складав іспит на «автоматі», — керуй тільки таким авто. І навпаки. Така практика розповсюджена у Європі.

Як отримати посвідчення водія в Україні (сім кроків)

1. Обрати водійську категорію

2. Обрати автошколу

Станом на 12 квітня 2018 року, у Вінниці є 19 акредитованих автошкіл. Їх можна подивитися за посиланням: goo.gl/GsgKaj

Зверніть увагу на місце розташування навчальних класів, на термін акредитації

автошколи та категорії для навчання, які вона пропонує.

3. Пройти навчання

Для подачі документів візьміть з собою:

— паспорт,

— ідентифікаційний код,

—медичну довідку (форма 083/о),

— одну кольорову фотографію 3,5х4,5 см.

У процесі навчання звертайте увагу на те, скільки годин з вами займалися. Наприклад, для отримання категорії В це має бути 100 академічних годин теорії та 40 - практики. Академічна година — 45 хвилин.

 

4. Скласти внутрішні іспити

Скласти внутрішні іспити в автошколі та отримати свідоцтво про закінчення навчального закладу.

5. Звернутися до сервісного центру

Оберіть зручний для себе центр. Не забудьте з собою взяти:

— свідоцтво про закінчення автошколи,

— паспорт,

— копію ідентифікаційного коду,

— медичну довідку (форма 083/о).

6. Скласти іспит

Іспит на отримання посвідчення водія складається з двох частин: теоретичної та практичної. Мова іспиту на вибір: українська та англійська. Теоретичний іспит зі знань ПДР: 20 запитань / 20 хвилин / не більше 2-х помилок.

Практичний іспит: 2 етапи / не більше 3-х помилок. Перший етап на автодромі, другий — в умовах дорожнього руху.

7. Отримати посвідчення водія

Вперше посвідчення водія видається на 2 роки. Документ отримується на місці. Це коштує: 26 гривень — складання іспитів, 201 гривня — бланкова продукція (банківські послуги не враховані).

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • З.А.Глядач

    Хотілося б запитати,чому на дверях написано "УЧБОВА",а не "НАВЧАЛЬНА"? Хіба в українській мові є слово "учба"?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up