Велопрокату Nextbike у Вінниці більше не буде: які цьому причини та чи існують альтернативи

Велопрокату Nextbike у Вінниці більше не буде: які цьому причини та чи існують альтернативи
  • Помітили, що на станціях велопрокату Nextbike досі немає велосипедів? Виявляється, їх там більше й не буде. Натомість може з'явитися інший прокат. Який саме та коли це може статися?

Велопрокат «Некстбайк» у нашому місті з'явився у 2018 році. Для вінничан тоді стали доступними 120 велосипедів, які можна було орендувати через смартфон, та 15 станцій для паркування цих роверів. Перший сезон тривав трохи більше як місяць, але навіть за цей короткий проміжок часу міським велопрокатом скористалися понад вісім тисяч разів.

У 2020-му мережа громадського велопрокату суттєво розширилася, коли до вже існуючих станцій Nextbike додали ще десять, а також 60 нових велосипедів. Тим самим значно збільшили сполучення мікрорайонів Замостя та Вишенька з середмістям. 

Надалі мережу планували розширювати. За словами колишнього керівника проєкту «Некстбайк Вінниця» Олександра Царевського, за кілька років містяни могли б без проблем дістатися й запаркувати ці велосипеди у віддалених мікрорайонах, як ось на Тяжилові чи Академічному. 

Відео дня

— Перше розширення мережі відбулося завдяки коштам, отриманим з оренди велосипедів. Саме внаслідок цього ми й надалі планували розгалужувати систему, — пояснює Царевський. — З самокатами, думаю, ми б також могли конкурувати, адже велосипеди є зручнішим, надійнішим та дешевшим способом пересування містом. До того ж у правилах дорожнього руху нічого не сказано про самокати, коли правила користування велосипедом чітко регламентовані.

З початком великої війни плани розширення велопрокату відтермінувалися на невизначений термін, а віднедавна вони стали нездійсненими. 

Причина в тому, що бренд Nextbike придбала інша німецька компанія Tier. Саме остання відмовилася від намірів працювати на ринку України: вірогідно через масову появу у містах безстанційного прокату самокатів і як наслідок падіння попиту на станційний велопрокат. Лише у Вінниці минулого року кількість оренд Nextbike впала з 31 до 20 тисяч. 

Директор департаменту транспорту та міської мобільності ВМР Андрій Сорокін говорить, що цього року початку сезону велопрокату вінничанам очікувати не варто. Однак, додає він, від намірів повернути у Вінницю оренду велосипедів не відмовилися. 

— У нас немає ліцензії на користування програмним забезпеченням та велосипедами Nextbike. Тому ми зосередилися на пошуку виходу з цієї ситуації, — розповідає Андрій Сорокін. — Зараз працюємо у двох напрямках: по-перше, з німецькою компанією Tier, щоб залишити систему Nextbike у Вінниці такою, якою вона була. По-друге, ведемо діалог зі швейцарським PubliBike. Це вже більш сучасна історія, коли безстанційний прокат поєднаний зі станційним. За допомогою GPS-трекерів велосипеди можна буде паркувати у спеціально виділених ділянках Вінниці, а не на фізичних станціях.

Який із зазначених напрямків більш реалістичний сказати наразі складно. Адже в умовах війни під ці потреби неможливо закласти бюджетне фінансування. Виходом можуть стати грантові кошти, однак до цієї стадії обговорення питання велопрокату у міській раді ще не дійшли. 

— Для початку маємо зрозуміти, який з варіантів ми зможемо реалізувати. Чи потрібно буде запускати систему з нуля, чи можна буде користуватися тією, що вже існує. Скажу лише, що наразі проєкт на паузі, — продовжує Андрій Сорокін. — Цього року велопрокату точно не буде. І, на жаль, поки що я не можу сказати, коли це зміниться. Збереження велопрокату — наша головна мета. Можливо, не в тому вигляді, не під тим брендом, але повернути прокат велосипедів у Вінницю ми плануємо. 

 Читайте також:

У Вінниці підняли фонтан «Рошен» після зимівлі на дні Південного Бугу

Тіна Пересунько: «Диригент Кошиць у 1914 році був у захваті від Вінниці, що була як цвітучий вишневий садок»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Читач32

    На велах nextbike безпечніші в умовах прокату задні гальма, ніж v-brake у publibike.

    Шкода
  • Дмитро Альпініст Українець

    Скоро і до води доберуться
  • Анатолий

    Ленивые педали не крутят
  • Ольга Маціпура

    за міськрадою ціла парковка велосипедів, які просто стоять чого б з них не зробити велопрокат

    Олег Каськов reply Ольга Маціпура

    Ольга Маціпура не чіпайте-то святе.

keyboard_arrow_up