Розробили правила для самокатів. Які зміни хочуть ввести для водіїв?

Розробили правила для самокатів. Які зміни хочуть ввести для водіїв?
  • До парламенту внесли два законопроекти, які стосуються власників електросамокатів, сігвеїв, гіроскутерів та іншого персонального електротранспорту. Детальніше про можливі зміни у матеріалі.

До парламенту направили два законопроекти (№ 5732 та №5731), які регулюють рух електричних самокатів, сігвеїв і скутерів, а також передбачають штрафи за порушення нових правил дорожнього руху. Автором їх є депутат Андрій Деркач.

Деркач у пояснювальній записці до законопроекту 5731 пише, що документ «направлений на зниження травматизму учасників дорожнього руху шляхом унормування прав, обов'язків та відповідальності суб'єктів — учасників дорожнього руху на самобалансуючих транспортних засобах, обладнаних електродвигунами».

Даним законопроектом пропонується прирівняти водіїв новітнього електричного транспорту до учасників дорожнього руху. Пропонується, як пише Главком, затвердити основні прав та обов’язки водіїв електротранспорту. Наприклад:

  • Право керування самобалансуючими транспортними засобами обладнаними електродвигунами, які використовують для руху проїзні частини доріг, вулиць чи узбіч, мають особи, які досягли 16-річного віку;
  • Особи, які рухаються на самобалансуючих транспортних засобах обладнаних електродвигунами, мають право їздити по спеціальних велосипедних доріжках, а в разі їх відсутності - по краю проїзної частини дороги, вулиці чи узбіччю.

Особи, які рухаються на самобалансуючих транспортних засобах обладнаних електродвигунами, зобов’язані:

  • використовувати технічно справні та належним чином обладнані транспортні засоби;
  • перебувати в застебнутому мотошоломі;
  • не відволікатись від керування транспортними засобами;
  • не перевозити вантажі, що заважають керуванню;
  • не перевозити пасажирів.
  • Також такі засоби повинні бути обладнані світловідбивними пристроями, а під час руху в темний час доби — зовнішніми світловими приладами.

Ще один законопроект — 5731 — пропонує ввести штрафи для нових учасників дорожнього руху. Наприклад:

Відео дня
  • порушення правил дорожнього руху тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 340 грн;
  • ті самі порушення, вчинені особами, які перебувають у стані сп'яніння, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — 680 грн;
  • порушення, що спричинили створення аварійної обстановки, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн) або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

 

Читайте також:

Електросамокат на дорогах та тротуарі. ТОП-7 безпечних порад для водіїв

На Київській у вінничанки п'яний чоловік поцупив електросамокат

У Вінниці запустили прокат електросамокатів. Ми протестували, як він працює

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Макс Колісник

    а що п'яний на самокаті менш не безпечний за скутериста?на самокаті 680гр а на мопеді 17000.
  • Natasha Makarova

    то есть за аварию им несчастных 850 грн и гуляй, а отвечать автомобилисту по полной, если вдруг под его колеса упадет такое вот? А если человек в авто из-за такого убьется? что тогда?
    И просто любопытно - кто поседеет раньше, если на дороге у обочины будет ямка и в нее успешно въедет (или решит резко объехать) такое чудо - водитель авто, или сам "ездун"? Состояние дорог у нас быстро меняется, и чаще таки не в лучшую сторону

keyboard_arrow_up