«Рекет» на дорогах? Що робити, якщо копи зупинили без причини?

«Рекет» на дорогах? Що робити, якщо копи зупинили без причини?
  • На відрізку траси Вінниця—Житомир (М21), а саме біля ресторану «Гостевія», наш журналіст побачив, як поліцейські один за одним зупиняють автомобілі;

  • Це не поодинокий випадок — під Тивровом активісти також зафіксували «місце дислокації» поліцейських;

  • Журналіст 20minut.ua звернувся до прокуратури з проханням перевірити дії поліції. Розпочате службове розслідування;

  • Що робити, якщо вас зупинили просто «для перевірки документів»?

На відрізку траси Вінниця—Житомир (М21), а саме біля ресторану «Гостевія», наш журналіст побачив, як поліцейські один за одним зупиняють автомобілі. Це було 25 травня. Підійшов запитати, чому вони так роблять? Адже згідно з законом «Про Національну поліцію», зупинка авто без причини заборонена.

«Шукали злочинців»

Корисне посилання

Актуальні ціни на ВИС у Вінниці на Automoto.ua.

Поліцейські сказали, що біля «Гостевії» у них проводиться якась операція, тому вони перевіряють документи у водіїв. Серед підстав для зупинки немає такої: «Просто перевіряємо документи». А саме її і назвали «копи». Також немає пункту, який би дозволяв перевіряти машини під час якогось невідомого «відпрацювання». Відтак, дії цих правоохоронних органів можна вважати такими, що не відповідають букві закону.

Відео дня

Читайте також: «Колядувальники» повертаються? Поліцейські зупиняють водіїв «просто для перевірки» (ВІДЕО, ОНОВЛЕНО)

Ми попросили прес-офіцера Нацполіції області Анну Олійник пояснити дії поліцейських.

— У тому районі було вчинено кримінальне правопорушення. З метою встановлення можливих свідків та підозрюваних осіб там працював екіпаж групи швидкого реагування патрульної поліції. Чому таку відповідь надали працівники поліції журналісту, буде з'ясовано в ході перевірки Управлінням превентивної діяльності ГУНП. Ми їм надали відео для надання оцінки діям підлеглих, — сказала Анна Олійник.

Журналіст написав запит до прокуратури Вінницької області, з проханням дати правову оцінку діям поліцейських.

7 червня нашому журналісту зателефонували з Нацполіції області та повідомили, що за запитом зараз проводиться службове розслідування щодо цих поліцейських. Їм загрожує дисциплінарна відповідальність, а саме — догана. Про результати розслідування пообіцяли повідомити пізніше.

Зупиняють усіх підряд?

Чи зупиняють поліцейські усіх «без розбору», ми запитали у вінничан у Facebook. Відповіли, що більше причин для зупинки поліцейські не знають. І це актуально як для області, так і для Вінниці.

«Так. Постійно! Одне і те ж — перевірка документів, — пише Олександр Літинський. — Більше причин для зупинки у них немає. Це як в місті, так і останнім часом почастішали за містом»

«Бувало, бувало. В районі ГПЗ кілька разів зупиняли, — розповідає Василь Слободинський. — І це в них майже основна причина. Раз зупинили, ніби сталося ДТП і вони цікавилися, де було моє авто у визначені години. І головне - вони хитрі. Виїздив я з провулку, а вони попереду їдуть. Вмикають правий поворот, зупиняються. Я увімкнув лівий, об'їхав їх і їду далі. Вони відразу за мною. Кілька хвилин просто їхали, потім все-таки вирішили зупинити. Хоча я їхав, правил не порушував. Авто справне. Ось так».

«Колядники» під Тивровом

Голова громадської організації «Ревізія влади» Віталій Павловський розповів, як біля Тиврова екіпаж групи швидкого реагування стояв на перехресті і зупиняв усіх водіїв підряд.

— До нашої організації часто надходили скарги на те, що у районі, де працює цей екіпаж, процвітає хабарництво, — каже Павловський. — Тому ми виїхали у рейд та хотіли промоніторити роботу цієї групи. Знайшли поліцейську машину на перехресті біля автозаправки.

Віталій розповідає, що поліцейські забороняли фотографувати службову машину та поводили себе грубо з активістами. Чому вони працюють як ДАІвці, правоохоронці так і не пояснили.

— Касир на заправці розповів, що ці поліцейські стоять тут уже давно, — каже Віталій. — «Облюбували» це місце.

Незаконно зупинили — дзвоніть на «102»

Голова громадської організації «Комітет безпеки руху» Володимир Черкас каже, що безпідставна зупинка не дає права не виконувати інші вимоги правоохоронця.

— Потрібно розуміти, що патрульна поліція у місті та за його межами — це різні структури, — каже Черкас. — Якщо вас зупинив коп у Вінниці по причині, яка вас не влаштовує чи надумана, потрібно одразу подзвонити на лінію «102» та викликати групу моніторингу. Вони швидко приїдуть і будуть розбиратися, що порушив поліцейський.

За містом працюють екіпажі груп швидкого реагування. У випадку незаконної зупинки алгоритм дій такий самий. Тільки викликати потрібно не моніторинг, а подзвонити «102» та викликати інспекцію з особового складу.

Черкас розповідає, що різниця між ними та «моніторами» у тому, що інспекція приїде не надто швидко. Проте завжди пам’ятайте, що ви можете безперешкодно знімати на камеру дії поліцейських, щоб у вас збереглися докази. Використовуйте відеореєстратор. Цей ролик ви зможете прикріпити до скарги на неправомірні дії поліції.

А у прокуратурі області сказали, що написати скаргу на дії поліцейських можна до них. Якщо буде скарга, прокуратура проведе перевірку правомірності дій поліцейських. Залежно від тяжкості порушення, призначити покарання.

Реформа дала збій

Денис Климов, журналіст «Дорожній Контроль Вінниця»

— «Нові», атестовані поліцейські повернулися до старих ДАІшних методів роботи. Нам відомо багато таких випадків, коли і вінницькі патрульні, у екіпажі груп швидкого реагування стають на «хлібному» місці і спиняють усіх підряд. На жаль, ДАІвців не змінити. Можливо, і хабарі беруть, але поки що це не доведено.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Vladimir Molotov

    великие проверяльщики. как насчёт вернуться на старую работу, парикмахеры, менеджеры, селфи-палочники

    Юрий Бондарук reply Vladimir Molotov

    кхе-кхе))))) они уже закушали "новой" жизни и возвращаться работать в сантехники никто НЕ ХОЧЕТ!

    Oleksandr Stoliarov reply Vladimir Molotov

    То ж район, по районах 99% старі ДАЙці, лише форма нова і лейба піліція

    Vladimir Molotov reply Oleksandr Stoliarov

    жиди по-новому!)
  • Daily

    чому стоять да тому що в кожного є син та дочка  чи шльондра і кожне з них хоче айфон,пиляти ногті в салоні кожний день,сидіти в кабаках вечорами
  • Oleksandr Stoliarov

    На тому перехресті вони зупиняють машини останні років 40, якщо не більше)

    До того ж, там стоїть будка їхня(не використовується) і пропускний проїзд зі шлагбаумом.

    Це в Вінниці мусорів ще якось дрюкають, плюс ці всі журналісти і псевдо журналісти типу Павловського, а не периферії  - там страна не ляканих ідіотів, то місцеві царьки

    Daily reply Oleksandr Stoliarov

    пам'ятаю ваш випадок с тиврівською мусорньою.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:33 Чи вийде з вас кондитер? Тест від 20хвилин 14:04 Смак історії: Клопотенко знімає відео про традиційну кухню Гончарівки play_circle_filled photo_camera 13:13 Водійка Mazda сіла за кермо п'яною: рівень алкоголю в 14 разів вищий норми photo_camera 12:19 Вчора ворог завдав понад 180 ударів по Україні. Є жертви серед цивільного населення Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 11:15 Похолодання вже близько: синоптики прогнозують зниження температури до +12°C 10:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:18 Більше десятка вулиць у Вінниці без води та світла. Адреси 09:52 Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна photo_camera 09:05 Сьогодні — Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити 08:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 08:25 Сьогодні вітаємо Петра та Тимофія. Історія та прикмети 3 травня 21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці play_circle_filled photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up