«Посварили перед колегами і досить». Чому суд відпускає п’яних водіїв (ІНФОГРАФІКА)

«Посварили перед колегами і досить». Чому суд відпускає п’яних водіїв (ІНФОГРАФІКА)
  • Вінницькі судді не карають водіїв, яких піймали п’яними за кермом, а передають справи на розгляд трудовому колективу, де працює порушник;
  • Журналісти 20minut.ua знайшли вісім таких постанов, які були опубліковані у Єдиному реєстрі судових рішень;
  • Серед них було й таке, де порушник, ймовірно, мав сам розглянути свою ж справу

На сайті Верховної Ради України опублікований Кодекс про адміністративні порушення. Вказано, що його написали ще у 1984 році.

У самому Кодексі є цікава стаття, яка дозволяє суддям не карати п’яних водіїв - не накладати на них штраф та не забирати «права». Згідно статті 21, одне з найтяжчих порушень Кодексу — нетверезе кермування, передають на розгляд трудовим колективам.

Тобто мають збиратися колеги порушника та обговорювати, яке покарання для нього придумати. Про те, що колективи не здатні осудити нетверезого водія, розповідав начальник Управління патрульної поліції Вінниці Редван Усеінов. За його словами, керівники трудових колективів можуть просто «посварити пальчиком» людину, яка сіла за кермом під наркотиками чи алкоголем.

Відео дня

Журналісти 20minut.ua знайшли вісім таких постанов, які були опубліковані у Єдиному реєстрі судових рішень. Шість з них були винесені суддею Ігорем Вишаром, одна — Юрієм Ковбасою, ще одна — Сергієм Клапоущаком.

У рішеннях часом навіть не вказується назва підприємства, яке має покарати порушника. А в одному взагалі нетверезий водій мав сам розглянути своє порушення та покарати себе.

Ми подивилися усі ці рішення і хочемо показати їх вам:

Сів за кермо під наркотиками

Чотири місяці тому, 11 листопада, на вулиці Бучми у Вінниці поліцейські патрульні піймали водія, у якого помітили ознаки наркотичного сп’яніння. Повезли його у наркодиспансер для медичного огляду. Лікарі підтвердили, що чоловік справді «під кайфом».

Суд відбувся 16 січня 2017 року. Справу розглядав Ігор Вишар. На засідання порушник визнав свою провину. І передав судді клопотання від своїх колег, які просили звільнити його від відповідальності. Мовляв, «не судіть його суворо, краще віддайте нам, ми самі його покараємо». Основним аргументом було те, що порушник, який сів за кермо під дією наркотиків, має забезпечувати дружину і маленьку дитину. А «вміння керувати транспортним засобом є його єдиним заробітком» — так написано у рішенні суду.

Компанія, у якій працює чоловік, і яка так «тримає» кулачки за свого шофера — товариство «Обслуговуючий кооператив «Чайка»».

Свою справу розглядав сам?

Три місяці тому, 4 січня, на вулиці Данила Нечая поліцейські піймали водія, у крові якого зафіксували 1,61 проміле алкоголю.

Порушник має двох неповнолітніх дітей. Через це, а також через клопотання від трудового колективу, чоловіка звільнили від відповідальності.

Є цікавий момент. Як відомо, у Єдиному реєстрі судових рішень імена та прізвища порушників вказуються як «ОСОБА_1», тощо.

У цьому рішенні чоловік, якого звинувачують у керуванні автомобілем у нетверезому стані саме так і позначений: «ОСОБА_1». Підприємство, у якому він працює, вказане як «ФОП ОСОБА_1».

Виходить, що порушник сам і розглядав своє порушення, оскільки він і є керівником підприємства? Судив Ігор Вишар.

Журналіст подзвонив до міського суду, щоб дізнатися, чи справді порушником і керівником підприємства (який мав зібрати колектив на розгляд справи) є одна й та сама людина. У суді відповіли, що такої інформації вони не можуть дати. Та розповіли, що коли рішення вноситься до Реєстру, то імена та прізвища людей замінюються на «ОСОБА» автоматично. Дані кожної окремої людини будуть замінені на «ОСОБА_1», «ОСОБА_2» і так далі.

Нетверезий військовий

У вересні, 18 числа, на вулиці Лебединського, патрульні зупинили чоловіка, який їхав п’яним за кермом «ВАЗу». Результат «Драгеру» позитивний — 0,64 проміле. Тобто допустима норма алкоголю у крові водія була перевищена у три рази. Порушник — військовий. На засіданні він передав клопотання командира військової частини А1660 про передачу чоловіка на поруки особовому складу автотранспортного відділення частини.

Суд вирішив, якщо про порушника добре кажуть його колеги та він має малу дитину, то  можна передати матеріали на розгляд трудового колективу військової частини. Справу розглядав Ігор Вишар.

Невідома компанія

У грудні 2016 року вінницькі патрульні піймали на вулиці Князів Коріатовичів чергового п’яного водія. Результат огляду, який проводився у наркодиспансері — 1,29 проміле. У суді подав клопотання від колег, у якому просили звільнити чоловіка від відповідальності. Компанія, у якій працює порушник у судовому рішенні вказана як товариство «ОСОБА_2 Україна». Чоловік займає там посаду електрика.

«Звільнити від адміністративної відповідальності з передачею матеріалів на розгляд трудового колективу. Про заходи громадського впливу, застосовані до порушника, керівник підприємства повинен, не пізніш як у десятиденний строк з дня одержання матеріалів, повідомити Вінницький міський суд», — йдеться у рішенні. Справу розглядав Ігор Вишар.

П’яний менеджер та страховик

29 грудня 2016 року патрульні піймали п’яним за кермом менеджера компанії «Украинские Фрукты 2016». Результат алкотестеру — 1,61 проміле, що у вісім разів перевищує норму. Справу передали на розгляд трудовому колективу. Справу розглядав Ігор Вишар.

Працівник страхової компанії «Гарантія», якого піймали з ознаками сп’яніння 13 вересня на вулиці Зодчих, у  суді пояснив, що вживав ліки з етанолом, через які й сп'янів. Згідно рішення суду, далі ним займався трудовий колектив. Справу розглядав Сергій Клапоущак.

Скоїв п’яне ДТП, а «покарали» на роботі

18 грудня 2016 року порушник на своєму Ford Transit в'їхав у автомобіль, який зупинився попереду нього. Поліцейські виявили у крові водія 1,69 проміле алкоголю, що майже у вісім з половиною разів перевищує норму.

Справу передали на розгляд трудовому колективу підприємства «Калинівський райагроліс».

Журналіст 20minut.ua зателефонував керівнику підприємства, щоб дізнатися, яке покарання поніс порушник.

Директор Сергій Наборський розповів, що були збори, на яких порушника осудили колеги. Грошей з заробітної плати не вираховували, бо чоловік пошкодив свою машину, а не службову. На тому все і закінчилося. Справу у міському суді розглядав Юрій Ковбаса.

Через ліки від гаймориту отримав протокол по 130-й

21 листопада на проспекті Космонавтів поліцейські піймали чоловіка за кермом Ford Transit з ознаками наркотичного сп'яніння. Від проходження медичного огляду у наркодиспансері він відмовився, за що отримав протокол.

На суді порушник вину визнав та пояснив, що вживав ліки від гаймориту і злякався проходити тест. До суду надійшло клопотання від ФОП «Бондарук Юрій Володимирович» про передачу матеріалів відносно порушника на розгляд трудового колективу. Що суд і вирішив зробити.

Журналіст 20minut.ua зателефонував до підприємства, щоб дізнатися, яке покарання поніс водій.

Жінка, яка представилася секретаркою, розповіла, що пам'ятає, як керівник збирав усіх на розгляд і вирішив вирахувати деяку (не уточнила яку саме) суму з зарплати чоловіка. Також сказала, що той працює у компанії шофером. Справу у міському суді розглядав Ігор Вишар.

Трудовий колектив здатний покарати порушника?

Олександр Білошкурський,
адвокат

— Справді, у наш час передача розгляду справи трудового колективу вже не є покаранням. Потрібно взагалі міняти весь адміністративного кодексу, він же дуже старий. А ще, на мою думку, відповідальність за те, що людина сіла п’яною за кермо треба зробити кримінальною. Це дуже тяжке порушення.


 

Анатолій Варчук,
адвокат

— Я вважаю, що це гуманно. Я сам колись був учасником комісій, які розглядали такі справи. Для порушника, через якого збирали колективи, це було дуже ганебно. Якщо є ухвала суду про передачу, то трудовий колектив зобов’язаний розглянути справу. Тому уникнути відповідальності не вдасться. Тим паче, не у всіх є гроші заплатити великий штраф, тому у нашій країні таке покарання є нормальним.

 

Хто як судить

У інфографіці, яку ми зробили, можете подивитися, хто з суддів Вінницького міського суду найбільше визнає винними нетверезих водіїв, хто скасовує постанови та з яких причин.

Дані взяті з Єдиного реєстру судових рішень. Шукали постанови через форми пошуку та ключові слова.

Як бачимо, судді Андрій Михайленко та Юрій Ковбаса з вірогідністю у 88% визнають п’яного водія винним. Вони ж розглянули найбільшу кількість справ по 130-й статті Адміністративного кодексу.

Частіше за колег складу злочину у справах про п’яне кермування не бачить суддя Сергій Клапоущак.

(Від 22.02.2016 до 22.02.2017)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Юрий Бондарук

    Бред сивой кобылы в лунную ночь))))) Трудовые коллективы ( с их многолетними традициями)   перестали существовать с распадом СССР, а то, что сейчас называется "трудовой коллектив" на ОБЩЕСТВЕННОЕ ПОРИЦАНИЕ которого отдают нарушителя может только СОВМЕСТНО ОБМЫТЬ успешное избежание наказания! ТОЛЬКО уголовная ответственность может научить наших водителей соблюдать правила ПДД.
  • Миронов Евгений

    В стране война, дети гибнут, а мусора красномордые дань с проституток на окружной снимают. ))) Вот кого судить нужно.
  • Валерий Коп

    Посадить эту не компетентную (тVарь) "судью", которая приняла такое решение!

    И вообще закон принять, по посадке судей вынесших незаконные (неправомерные) или мягкие решения к должностным лицам.

    Ибо если при власти (на должности), зная законы и последствия всё равно их нарушаешь, то будь добр получай по полной!

    Bogdan Khaustov reply Валерий Коп

    Одразу копів набігло захищати колег)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up