Одна річ — навчитися водінню, і зовсім інша — скласти іспит: Розповідаємо, як отримати посвідчення водія

Одна річ — навчитися водінню, і зовсім інша — скласти іспит: Розповідаємо, як отримати посвідчення водія
  • На сьогодні мати водійське посвідчення майже обов'язок кожного.
  • Вміння керувати автомобілем робить нас більш мобільними та дає можливість зберігати наш час.
  • Тому приготували матеріал, в якому детально розкажемо про те, як можна отримати права водія.

Зараз в нас відбулися зміни в програмі отримання водійського посвідчення. Серед них: можливість вивчати теорію самостійно та складати як теоретичний, так і практичний іспит необмежену кількість разів. Крім того, саме Вінницька область бере участь у пілотному проєкті від Сервісних центрів МВС через, що є певні зміни у системі здачі іспитів та отримання водійських прав.

Тому у цій статі ви зможете для себе винести основні моменти та взяти певні поради, які можуть допомогти вам в процесі отримання вашого водійського посвідчення.

З чого починати?

Перш за все важливо вивчити, а ще краще зрозуміти теорію. На сьогодні у вас є можливість це робити самостійно, без відвідування автошколи. Це певною мірою може зекономити вам кошти та час, але не усі можуть вивчити, а головне зрозуміти певні правила дорожнього руху. Тоді якщо ви знаєте, що самостійно не зможете опановувати матеріал, то все ж таки краще звернутися до викладачів.

Відео дня
Підручник з ПДР

Тут у вас є два варіанти:

  1. Займатись з репетитором індивідуально.
  2. В автошколі у загальній групі.

Якщо ж ви упевненні у своїх силах, то найшвидшим і напевне найбюджетнішим варіантом, щоб опанувати теоретичні знання з водіння будуть додатки по ПДР.

Ось посилання на декілька з них:

Ви оплачуєте лише доступ до усіх тестів та матеріалів і самостійно у будь-який зручний для вас час можете навчатися.

Важливо! Так, теорію варто вивчати, але вона вам не стільки допоможе на теоретичному екзамені, як завченні тести. Вони майже щороку повторюються. Все що змінюється це послідовність відповідей. Питання є банальними, але заплутаними, тому чим більше ви робитимете тестів, тим більше шансів у вас скласти іспит з першого разу.

Узагальнимо: маємо три варіанти підготовки до теоретичного екзамену — це самостійне вивчення через додатки, з репетитором і в автошколі. Теорію вивчаємо для водіння, а тести для екзамену.

Теоретичний екзамен

Теоретичний екзамен можливо скласти лише в Сервісному центрі МВС, що знаходиться на вулиці Ботанічна 24. Ви повинні взяти талон на той день та час, коли хочете складати іспит. Це можна зробити онлайн через сайт, або в самому Сервісному центрі.

Після в зазначену дату в талоні приїжджаєте на Ботанічну 24, підходите до реєстраційного столика, де вам дають номер оплати за теоретичний іспит. Ви може це зробити в касі, або через ibox, який там знаходиться. Ціна теоретичного іспиту 13 гривень + 5 гривень комісії (якщо через ibox).

Важливо! На доступ до екзамену при собі потрібно мати медичну довідку, що засвідчує, що ви можете керувати автомобілем за станом здоров'я, паспорт та копію ідентифікаційного коду.

Після з квитанцією чекаєте, коли вас викличуть через гучномовець до столика (також номер вашого талона висвітлиться на екрані з номером столика), де вам дадуть документ з яким ви можете йти до кабінету для складання іспиту з теорії.

Кабінет знаходиться в кінці коридору на першому поверсі, там вам повідомлять про номер столика за яким ви складаєте теорію. Всього вам дається 20 хвилин на 20 питань. Допустимих помилок дві, якщо робити третю — іспит не склали.

Тоді ви можете взяти наступний талон через 6 днів і повторно спробувати свої сили.

Як тільки складете іспит з теорії, можете розпочинати навчання практичній частині.

Особистий досвід: Я, авторка цієї статті, складала теоретичний іспит у червні цього року, коли вже стартував пілотний проєкт. В мене пішло близько 20 хвилин на це. За 5 - 10 хвилин я зареєструвалася, проплатила, та була допущенна до екзаменаційного класу. Тест зробила за 10 хвилин. Теорію склала з першого разу. По правді, я, як більшість, досить сильно хвилювалася, але це помітила пані, яка видавала мені документи за реєстраційним столиком, і підбадьорила, сказавши, що це не так страшно, як здається. Так воно і є.

Практичні заняття з водіння

Практику ви мусите проходити разом з кваліфікованим інструктором. Для цього вам слід звернутися до автошколи, в якій бажаєте навчатися, або можете відштовхуватись навіть не від школи, а від викладача. Тобто, якщо ви знаєте, що в цій автошколі працює хороший інструктор, в якого ви б хотіли навчатися, то платите за навчання там.

Ціна за практичний курс може бути всюди різна, як і кількість годин та занять, варто також окремо врахувати ціну за пальне. І, поміж іншим, ціна може різнитися у відповідності того, чи навчаєтесь ви на механіці, чи на автоматі. Це є основні моменти, які слід уточнити в автошколі, де плануєте навчатися.

Кількість занять на тиждень ви обговорюєте з інструктором, з ним же складаєте план.

Під час навчання необхідно довіритися викладачу, тоді ви скоріше зможете опанувати навички з водіння.

Більше про найчастіші помилки водіїв початківців та поради від інструкторів, можете прочитати тут:

Екзамен з водіння

Після завершення практичного курсу, ви отримуєте Свідоцтво про закінчення практичної підготовки. І можете йти складати практичний іспит.

На сьогодні є можливість реєструватися на нього онлайн. Ви знову берете талон, та в зазначений день та час приходити в Сервісний центр МВС, що знаходиться на Ботанічній 24. Там процедура така сама, як з теоретичним іспитом: платите за екзамен 13 гривень, чекаєте поки вас викличуть до столика, після реєструєтесь та йдете на іспит.

Важливо! Якщо ви бажаєте складати іспит на автомобілі від автошколи, то при реєстрації повинні це вказати. Якщо ж ні, то вам нададуть автомобіль від Сервісного центру. І не забудьте взяти з собою медичну довідку, що засвідчує, що ви можете керувати автомобілем, паспорт та копію ідентифікаційного коду.

На екзамені з вами присутній екзаменатор та інструктор з яким ви проходили навчання.

Допустимо зробити три помилки, якщо більше іспит не складено. Також, іспит буде не складено, якщо екзаменатор або інструктор навчального закладу втрутиться в управління транспортним засобом для запобігання аварійно-небезпечній ситуації або ДТП.

Екзамен триває 20 хвилин і сьогодні іспит лише їздою по місту за певним маршрутом. Раніше ще були завдання на автодромі.

Власний досвід: Авторка цієї статті іспит склала з першого разу, хоча по правді гадала, що провалила його ще на середині. Тому вважливо не рахувати самостійно помилки, те що ви подумали за помилку, екзаменатор так не порахував, а ви вже себе демотивували. Так робити не варто. 

Поради:

  • Звертайте увагу на поворотники. Їх учні дуже часто пізно вмикають, або зовсім не вмикають, що рахується за помилку. 
  • Не рахуйте свої помилки, для цього є екзаменатор. Не варто цього робити, зазвичай люди недооцінюють свої сили, тому шукають в собі більше помилок, ніж є насправді.
  • Намагайтесь не хвилюватися. Хвилювання призводить до того, що ви можете бути неуважні, або розгубленні. Такий стан і призводить до того, що ви робите дуже не розумні помилки. 
  • Перепитуйте напрямок в екзаменатора. Іноді екзаменатори можуть говорити не дуже голосно, або вам просто не зрозуміло куди рухатись далі після фрази: «Рухаємося далі у напрямку головної дороги».
  • Дивіться в дзеркала. Через те, що на екзамені працює камера на неї певним чином потрібно грати, тобто не лише поглядом, а краще ще й голову повертати.
  • Ознайомтесь з екзаменаційними маршрутами. Потрібно знати, де можуть виникнути труднощі, та бути до цього готовим, при необхідності декілька разів їх проїхати при підготовці.

Як тільки ви успішно склали екзамен, то я вас вітаю, ви тепер офіційно водій.

Отримання водійського посвідчення

Це останній етап в процесі отримання прав водія. Отримати своє посвідчення ви можете одразу після екзамену. Знову підходите до вільного столика, де вас направляють на оплату. Ціна цієї послуги 259 гривень. Далі ви з квитанцією йдете робити фото.

Порада від авторки: якщо ви не впевненні у своїх силах щодо практичного екзамену, то про всяк випадок приведіть себе до ладу, тому що хоч посвідчення дійсне 2 роки, та фото попросять показати усі друзі та родичі.

Після того, як ви зробили фото, то необхідно почекати близько семи хвилин і вам видадуть ваше посвідчення.

Особистий досвід: Весь процес отримання водійського посвідчення у мене зайняв понад три місяці. Опанування теорії в мене розпочалося в автошколі наприкінці травня і тривало до кінця червня, тобто півтора місяця.

Особистий досвід: Весь процес отримання водійського посвідчення у мене зайняв понад три місяці. Опанування теорії в мене розпочалося в автошколі наприкінці травня і тривало до кінця червня, тобто півтора місяця. Стільки ж часу пішло на практичну підготовку. Але якщо у вас не вдасться скласти іспити з перших разів, це може забрати трішки більше часу. Також, помітно стало, що система досить прозора, можливості списати на теоретичному екзамені не має і з екзаменатором на практичному іспиті також не вийде домовитись.

Тож повірте, усі іспити можна скласти самостійно, не шукайте нечесні шляхи та людей, які б це зробили за вас. Вірте в себе та свої сили!


Читайте також:

Поліцейські Вінниччини організували свято для дітей з багатодітних сімей

Відсьогодні на маршрутах Вінниці працює більше транспорту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач75

    Дякую!
  • Черниш Наталія

    І ще одна поправка свідоцтво про завершення будь-якого курсу не видається студенту, воно внесене в базу даних і все.
  • Volodimir Motichko

    Невеличка поправка, у разі нездачі іспиту з першого разу повторно кандидат складає іспит через 10 календарних днів на 11-й.

keyboard_arrow_up