Нескінченні виклики і штрафи пішоходам на велодоріжках: як працює велопатруль у Вінниці

Нескінченні виклики і штрафи пішоходам на велодоріжках: як працює велопатруль у Вінниці
  • З потеплішанням на вулицях міста з’явилися поліцейські вело-патрулі;
  • Як вони працюють та чим відрізняються від звичайних патрульних екіпажів?

У Вінниці велопатруль презентували 20 вересня 2016 року. Тоді ж вони вперше і вийшли на маршрути. От тільки попрацювали лише один день. Через похолодання поліцейські перестали патрулювати місто — не було спеціального одягу.

У цьому році з квітня вінницькі патрульні стабільно виїжджають працювати на двоколісних. У них є визначені квадрати, у яких вони слідкують за порядком.

Корисне посилання

Найбільша база пропозицій продати чи купити Lada в Україні. Аutomoto.ua - пошуковик на 100 автосайтах.

Велопатрулі мобільніші за піших копів. А у дворах будинків та на вузеньких вуличках ефективніші за екіпажі на «Пріусах». Вони можуть швидко та не привертаючи зайвої уваги проїхати у важкождоступні місця.

Відео дня

Що носять з собою вело-копи?

Екіпаж складається з двох поліцейських. У них є планшет, на який приходять виклики. Є рюкзаки за плечима. Там копи носять аптечку, документи, щоб складати протоколи та постанови.

— Найчастіше у велопатрулі стає у нагоді нашатирний спирт, — говорить старший лейтенант Денис Гладкий.

Велополіцейським видали шорти, щоб їздити було зручніше. Але якістю така «обновка» не вражає. Копи кажуть, що у них жарко. Але можна замінити на інші (за свій рахунок), головне, щоб вони були схожі на поліцейські.

— Сьогодні (31 травня, — авт.) ми оформили два матеріали, — розповідає Гладкий. — Один за те, що люди розпивали алкогольні напої у громадському місці. Другий — за те, що двоє вінничан знаходились у стані сильного сп’яніння на проспекті Космонавтів. Було багато викликів: тілесні пошкодження, порушення правил парковки, погрози. Був виклик до лікарні, де людина з психічними розладами погрожувала лікарям.

У кожній роті, а у Вінниці їх чотири, визначені 6-7 поліцейських, які заступають працювати на двоколісних. Запитали, чи не втомлюються копи крутити педалі по 12 годин на добу:

— Їздити на велосипедах було спочатку незвично. Потім це пройшло., — говорить Денис. — Вже не важко. Після кожної зміни таке відчуття, ніби після тренування. Буває, що не їжджу у шоломі, бо цілий день у ньому зовсім не зручно.

Нагадаємо, що запуск велопатрулів обійшовся місту приблизно у 130 тисяч гривень.

Читайте також: Любо-дорого: Вінницький велопатруль став одним з найдорожчих в Україні

Постійно на викликах

Коли ми тільки зустрілися з вело-копами, вони якраз приїхали на виклик до будинку на вулиці Порика. Там зав’язався конфлікт між чоловіком, який на вигляд мав років 40, та неповнолітнім хлопцем. Останній викликав поліцію, бо отримав ляпаса від того чоловіка.

Одразу після цього — інший виклик. На велосипедах доїхали приблизно за чотири хвилини. У супермаркеті вінничанин намагався вкрасти брелок, що коштує 70 гривень. Це помітили охоронці та викликали патрульних. Цей виклик затягнувся на годину. Потрібно було опитати свідків, відібрати пояснення у крадія та скласти матеріали.

У той невеликий проміжок часу, коли патрульні не на виклику, вони катаються на велосипедах у своєму квадраті, шукають підозрілих людей, роблять зауваження порушникам.

Штрафують пішоходів на велодоріжках

На проспекті Космонавтів, у рамках реконструкції, оновили велодоріжку. Вона відокремлена від тротуару і велосипедисти можуть на ній добряче розігнатися. Любителі «роверків», які мчать назустріч на великій швидкості, чомусь не лякають мам з колясками та інших вінничан, що гуляють по проїжджій частині для велосипедистів.

Поліцейські роблять таким порушникам зауваження. І навіть штрафують їх.

Так сталося вчора, 1 червня, з Ігорем Дмитровичем (так він представився журналісту), що гуляв по велодоріжці. На зауваження від поліцейських він відреагував грубими словами і відмовився показувати документи. Копи хотіли затримувати чоловіка до з’ясування особи, але він таки представився. Отримав постанову за порушення правил дорожнього руху. Тепер має заплатити штраф 51 гривню.

Нещодавно ми писали про те, чому небезпечно ходити по велодоріжкам.

Читайте також: «Навіть не хочу чути!»: пішоходи не діляться велодоріжками з велосипедистами (ФОТО, ВІДЕО)

Велосипед може бути спецзасобом

Національна поліція України кілька днів тому презентувала ролик, у якому вело-патрульні показували, що велосипеди вони можуть використовувати, як спецзасіб. Він допоможе зненацька затримати злочинця, на якого отримали орієнтування. Велосипедами можна перекривати дорогу та відтісняти агресивний натовп.

Ось це відео:

А тут, для порівняння, ви можете подивитися, як працюють вело-поліцейські під час масових заворушень у США:

Одразу увагу привертає різниця у екіпіруванні.

Володимир Іванічкін у Facebook пише:

«Вірогідність зловити палку в колесо переднє там і тут. І що буде в штатівських обладунках при польоті через руль і в футболці наших, — пише Іванічкін. — Якось воно сумно виглядає... З таким підходом головна ціль — яжемать на велодоріжці, ятутпиріжкивсежиттяпродавала на площі. І все, що не є небезпечним для футболки».

Велоактивіст Олександр Царевський пише, що на відміну від наших патрульних, американські мають спеціальні міцні велосипеди Trek.

«Я мовчу за обвіс байка (не підсідільна маленька сумка, а повноцінний обвіс де принаймі є повноформатна аптєчка.... Я мовчу за захист рук/ніг/спини... І вже навіть не заікаюсь за велоформу», — пише Царевський.

Ось які велосипеди у вінницьких патрульних:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Гах Саша

    Коли будуть штрафувати оленів, що їздять на вєліках по тротуарах?
  • Серж Волчег

    и тут Котовоз своих 5 коп ставил. вот какая разница есть у них защита или нет? ты ж к тому отношения не имееш.
  • З.А.Глядач

    "катаються на велосипедах у своєму квадраті, шукають підозрілих людей, роблять зауваження порушникам"

    Тобто,займаються єрундою.
  • Иван Порошенко

    почему пешеходы не нападают на машины припаркованные на тротуарах и возле домов? они же мешают ходить - перекрывают дорогу пешеходную?!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up