Купив бус — отримав кримінал. Як уникнути проблем з вживаним авто

Купив бус — отримав кримінал. Як уникнути проблем з вживаним авто
  • Чоловік купив Mercedes Sprinter за 3000 доларів. Приїхав оформлювати авто — отримав проблеми через пошкоджений номер двигуна.
  • Машину забрали, відкрили кримінальну справу.
  • Як купити вживане авто і не мати проблеми з законом?

Чи не кожного дня експерти з вінницького сервісного центру знаходять проблеми в автівках, які люди приганяють на реєстрацію. Десь перебитий номер кузова чи двигуна, десь його взагалі немає. Так сталося з фургоном Віктора Кабаровського. Автомобіль поліцейські забрали, кримінальне провадження відкрили… Як уникнути таких проблем?

Чотири місяці на арештмайданчику

— Купив авто у лютому через приватну контору, — каже Віктор Кабаровський. — За Mercedes Sprinter заплатив 3000 доларів. Там виписали договір куплі-продажу, з яким я потім приїхав у сервісний центр. Під час реєстрації був огляд авто і експерти сказали, що немає номера двигуна. Він стертий.

Відео дня

Чоловік каже, що був вже вечір, тому експерт попросив приїхати наступного дня. Так Віктор і зробив. Ще порадили заїхати в СТО, щоб зачистити двигун.

Наступного дня приїхали слідчі, поговорили з Віктором і забрали автомобіль на арештмайданчик. Забрали і документи на авто. Відкрили кримінальне провадження.

Машина стоїть на майданчику на Генерала Арабея і досі. Була експертиза, під час якої номер двигуна не знайшли.

Спочатку поліцейські звернулися до суду з клопотанням про арешт авто — суддя Ковбаса відмовив. Але Mercedes Віктору не повернули. Після цього чоловік написав скаргу слідчому судді про бездіяльність правоохоронців. Суддя Чернюк 18 червня розглядав скаргу і знову ж зобов’язав слідчих повернути авто Віктору. Але машину знову не віддають. Увечері 25 червня Кабаровський написав заяву про неправомірні дії поліцейських у відділ внутрішньої безпеки.

Чому машину не віддавали — питаємо у слідчої у цій справі.

Авто віддають, але ще буде суд

Слідча Олеся Фасова отримала цю справу 1.5 місяці тому. Каже, вона робить все, щоб арештувати авто — ще один суд попереду. Але зараз, станом на 26 червня, автомобіль Віктор може забрати.

— Я маю право повернути автомобіль тільки коли отримаю оригінальний документ — ухвалу суду, яка зобов’язує мене це зробити, — каже Олеся. — Учора ввечері (25 червня, — авт.) я отримала ухвалу через канцелярію. Тому зараз машину забрати можна. Але невдовзі буде новий суд, після якого, можливо, автомобіль знову арештують. Технічний паспорт перебуває на експертизі, його повернути я не можу.

Фасова зауважує, що номер двигуна автомобіля намагалися змінити — це підтверджується висновком експерта. Розслідування триває.

Непоодинокі випадки

Таким чином, Віктор отримав проблемне авто та втратив гроші. І він такий не один. За шість днів у вінницькому сервісному центрі виявили п’ять авто з проблемними номерами кузова. Про це повідомляє прес-служба структури у facebook.

«... у кожної з яких під час перереєстрації виявлено зміни номерів кузова кустарним методом. Всі автівки доставлені на арештмайданчик для подальшого з‘ясування всіх обставин», — пишуть службовці.

Нагадаємо, що знищення, підробку, заміну ідентифікаційного номеру, номерів двигуна, шасі або кузова передбачає стаття 290 Кримінального кодексу. Максимальне покарання — обмеження волі до трьох років.

Як перевірити чистоту авто?

Володимир Черкас, голова громадської організації «Комітет безпеки руху»

— На мою думку, купляючи уживаний автомобіль, люди мають переконатися у справжності документів та номерів агрегатів авто. Як це зробити? Дуже просто — звернутися до сервісного центру. Там є спеціалісти, які можуть все це зробити. Тобто безпосередньо перед покупкою можна замовити комплексну експертизу, яка коштує до 200 гривень. Експерт перевірить відсутність чи наявність ознак пошкодження, знищення, підробки або заміни номерів двигуна, шасі або кузова, заміни панелі з ідентифікаційним номером авто та підробки реєстраційних документів.

У результаті перевірки власник машини отримує висновок.

— Ще одна порада: не купуйте автомобілі за довіреністю чи техпаспортом. Це можуть бути кредити, борги, перебиті номери агрегатів, підробні документи. Нотаріус просто перепише дані з техпаспорту і все. Ніяких перевірок. Я завжди наводжу такий приклад: купляючи квартиру за 20 тисяч доларів, людина пройде по всім сусідам, піде в ЖЕК, перевірить усі комунальні послуги, борги, прописку… А коли купляють автомобіль — юридична чистота чомусь відходить на задній план. А так не має бути.

— Потрібно повністю переоформлювати автомобіль. Це не дороговартісна процедура — до 600 гривень загалом.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • без

    це  у нас такі експерти балувані,а в Києві  виходить есперт з чемоданчиком,а там у нього і тряпочки і примочки  різні-у нас просто "зажиріли",пани великі...
  • Anonymous

    Яка радість, пан Володимир Черкас знову у формі. Приємно знову почути.

    "Тобто безпосередньо перед покупкою можна замовити комплексну експертизу, яка коштує до 200 гривень" Пане Володимир, за 200 грн експерт може лише на номер подивитись і то якщо Ви самі його почистите  від бруду.

    Досить смішити читача, він ще не забув Ваш коментар про затримання поліцією Дмитра Вороновича.



    Вартість дослідження транспортних засобів всіх категорій іноземного виробництва



    Складність дослідження



    Вартість (з урахуванням ПДВ)



    Простої складності



    196,98 грн.



    Середньої складності



    1089,96 грн.



    Складні



    2453,40 грн.



    Вартість дослідження транспортних засобів вітчизняного виробництва та країн СНД



    Складність дослідження



    Вартість (з урахуванням ПДВ)



    Простої складності



    151,96 грн.



    Середньої складності



    717,26 грн.



    Складні



    1624,32 грн.



    Вартість дослідження мопедів та їх окремих агрегатів



    Складність дослідження



    Вартість (з урахуванням ПДВ)



    Простої складності



    39,40 грн.



    Середньої складності



    70,32 грн.



    Складні



    169,20 грн.
  • Задунайский Торонтуй

    Во всем мире спринтер это вэн. И только у рогулей он "бус".  

    И что это за цена такая - 3 тыщи?)
  • name

    А скільки коштує переоформити грузовий автомобіль?

    без reply name

    той,хто це робить,повинен сплатити 5 % від ціни + 1,5% військовий збір і ще в сервісний центр обов"язкові платежі..от і думайте. а ще думайте,що з вересня  будуть приходити листи щастя на Власника(ключове слово Власника авто)

    name reply без

    Ого...тобто я, як покупатель авто повинен сплатити загалом 6.5%? 1,5% наскільки я зрозумів також від ціни авто?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна")
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up