Калинівський суд вирішив, що TruCam поза законом. В апеляції мають іншу думку

Калинівський суд вирішив, що TruCam поза законом. В апеляції мають іншу думку
  • Різні суди в Україні ухвалюють протилежні рішення про використання TruCam патрульними. У межах Вінницької області думки суддів також розділилися.
  • Читайте нижче аргументи служителів Феміди нашої області про використання даних із вимірювачів швидкості як доказів порушень.

З початку грудня 2018 року вінницькі патрульні почали використовувати вимірювачі швидкості TruCam. Екіпажі з TruCam мають стояти в місцях концентрації ДТП та на аварійно-небезпечних ділянках доріг міжнародного значення. Ледь не щодня їх можна побачити на в’їзді у Вінницю, неподалік Якушинців.

Після того, як поліцейські штрафують водіїв за перевищення швидкості, ті можуть піти до суду та скасувати штраф. У Вінницькій області вже є кілька рішень, у яких різні суди ухвалювали різні рішення щодо правомірності використання приладів TruCam.

Калинівський суд

Ось суддя Калинівського райсуду Максим Гуцол вирішив, що прилад TruCAM, який зареєстрований у Державному реєстрі засобів вимірювальної техніки за №У3197–12, є незаконним. Бо його спеціальним наказом виключили з реєстру засобів вимірювальної техніки ще у 2015-му році. На підставі цього штраф поліції скасували.

Відео дня
 

Рішення з аналогічними аргументами про TruCam ухвалили нещодавно в суді Донецької області. На нього відреагував перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький. На своїй facebook-сторінці він написав, що рішення суду Краматорська будуть розглядати в апеляції.

Розглянувши подану поліцією апеляційну скаргу, суд залишив її без руху.

Нагадаємо, 11 лютого ми публікували матеріал, у якому описували судові рішення зі згадками про прилади TruCam, які були оприлюднені в судовому реєстрі, станом на момент підготовки тексту публікації.

Читайте також:

Не видно номери

У тексті попередньої публікації згадувалося рішення Вінницького міського суду від 15 січня, у якому суддя Андрій Михайленко оштрафував водія, що звинувачували в перевищенні швидкості. Патрульний на трасі Київ — Чоп за допомогою ТruСаm зафіксував, що водій їхав зі швидкістю 147 кілометрів на годину при дозволених 110 км/год. Суддя вирішив, що чоловіка потрібно оштрафувати.

Але водій оскаржив це рішення в Сьомому апеляційному адміністративному суді. Підставою для скасування стало те, що на фото, зробленій за допомогою TruCam не видно номерні знаки автомобіля, водія якого звинуватили в порушенні.

Апеляція про сертифікацію

Також у попередньому матеріалі ми описували рішення Хмільницького райсуду, у якому суддя стала на сторону водія і скасувала постанову патрульної поліцейської.

Згідно постанови, водій їхав 79 кілометрів при дозволених 50. Питання про доцільність використання TruCam не піднімалося. Суддя не розглядала ці докази, бо суду не надали документів на підтвердження надсилання копій даних доказів водію-позивачу. Штраф скасували.

Патрульна поліцейська Вікторія Букатару не заспокоїлася та пішла в апеляцію. Тут підняли питання про TruCam. Пристрою тут присвячений цілий шматок тексту судового рішення. Ось тези:

  • Лазерний вимірювач швидкості TruCam LTI 20/20 отримав сертифікат затвердження типу засобів вимірювальної техніки від 29 серпня 2012 року № UА-МІ/1–2903–2012.

  • Прилад позитивно пройшов випробування та був зареєстрований у державному реєстрі засобів вимірювальної техніки за номером УЗ 197–12.

  • Законодавством не передбачено повторного проходження даної процедури (сертифікації) для приладів, які вже були завезені на територію України та введені в експлуатацію.

  • Крім того, така процедура як «сертифікація» взагалі не міститься в нормах чинного законодавства України.

  • Усі прилади, що використовуються працівниками Департаменту патрульної поліції, пройшли повірку.

  • Можливість використання виробу TruCam підтверджується виданим держслужбою спеціального зв’язку та захисту інформації України експертного висновку.

  • Прилад має алгоритми, які шифрують та захищають записану інформацію.

Суд став на сторону поліції в цьому випадку.

 

Кожний випадок унікальний

Олександр Білошкурський, адвокат

— В Україні не діє прецедентне право. Це означає, що кожний суддя приймає рішення за внутрішнім переконанням, спираючись на докази, які наводять сторони. Якщо суд в Україні виніс рішення по якомусь питанню, то це не означає, що інший суд прийме таке ж саме рішення в аналогічній справі. Крім фото з TruCam у справі можуть досліджувати й інші докази, наприклад, пояснення свідків. Отже, кожний випадок є унікальним. Державним органам потрібно розробити та прописати правила використання пристроїв. Це дозволить уникати конфліктів та непорозумінь.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • Тыдыш

    Цих скасувань слідувало й чекати.
    Порушення зафіксовані "Трукамами" навчились скасовувати ще при ДАІ. А з тої пори законодавство в цій сфері не помінялось ні на грам. Було прийнято ряд змін, які закріпили положення по засоби "автоматичної фіксації порушень ПДР". А ті техзасоби які знаходяться в руках копіф як були на "пташиних правах" так і залишились. А все тому, що в МВСі ні холери не помінялось. Доручення від КМУ про впровадження приладів автоматичної фіксацї порушень ПДР вони отримали ще в 2015 році. Вже 2019. А МВС ще не може скласти ціну своїм послугам і визначити суму відкату. А про внесення змін до правої та нормативної бази взагалі не йдеться.
    Якщо Вам цікаво. У Великобританії впровадження систем автоматичної фіксації порушень ПДР було проведено в період 1991 - 1995 років. З цього періоду вони 3 роки відвели на розроблення та внесення змін в законодавчі акти, щоб врахувати всі тонкощі використання таких систем та не допустити скасування жодної постанови у суді. У них, як відомо, прецедентне право. Якби хоч одна постанова була скасовна у суді на підставі того, що прилади фіксації або спосіб їх застосування не відповідають положенням якоїсь норми законодавства - всю б систему автоматичної фіксації пришлось би похоронити. В них цього не трапилось.
    А в нас? Кака була кака є. Законодавство - як хто хоче так і розуміє. МВС копам дало "Труками", застосування яких уже неодноразово у суді оскаржувались і ... (понеслась... по кочкам).
    А бажання людини уникнути відповідальності цілком зрозуміле. Якби я "влетів" на "Трукам" я б також оскржив би постанову про адмінштраф. Не тому, що я поганий - а тому що закон дозволяє таке.

    Oleksandr Stoliarov reply Тыдыш

    Не тому що закон дозволяє оскаржити, а тому що пристрій незаконний, отже штрафи - аналогічно.

    Anonymous reply Oleksandr Stoliarov

    ы всегда за что то цепляются и кого то винят за свои нарушения что бы не платить штрафы, правда столяров?
  • Тыдыш

    fkmf
  • Поpошок

    Чому порушники швидкісного режиму не хотять відповідати фінансово? І де автоматична фіксація, яку сабаков обіцяв з вересня місяця?

    Anonymous reply Поpошок

    Потому что есть такие моральные уроды как столяров и ему подобные особи, которые не хотят Порядка на дорогах Украины и цепляются к чему угодно лишь бы не платить за свои нарушения и валят вину на других.

    Oleksandr Stoliarov reply Anonymous

    Ану процитуй, де я писав, що не хочу порядку на дорогах? Процитуєш? Чи ти балабол?;)

    Anonymous reply Oleksandr Stoliarov

    столяров айда в полицию и наведёшь "порядок" и всё будет только законно или ты БАЛАБОЛ????

    Oleksandr Stoliarov reply Anonymous

    То ти покажеш де я стверджував, що не хочу порядку на дорогах? Закрадається підозра, що ти крім статусу інтернет хєроя, будеш тепер мати личку балабол)

    Anonymous reply Oleksandr Stoliarov

    Все кто увиливают от уплаты СВОИХ нарушений на дороге и придумывают как не платить и что законно,а что нет (по его мнению) и есть как раз балаболы и НЕ ХОТЯТ ПОРЯДКА НА ДОРОГАХ.
    Настоящий мужик отвечает за свои проступки в отличии от столярова. Ты кстати машину нищеброд купил или всё на велике ишачишь?

    Олексій reply Anonymous

    Образи - ознака вашої слабкої позиції у цьому питанні.

    Anonymous reply Олексій

    Где обиды? И на обиженных воду возят.

    Oleksandr Stoliarov reply Anonymous

    ЦЕ прекрасно) Пише про справжніх мужиків, які відповідають, а сам балаболить))
    То покажеш, де я казав, що не хочу порядку на дорогах, чучєло? А, так ти ж не справжній мужик, ти балабол!

    Anonymous reply Oleksandr Stoliarov

    Ты как старый еврей, всё с ног на голову перекладываешь, и вопросом на вопрос отвечаешь.
    столяров иди в полицию, дослужись до министра и введи систему автоматической фиксации - слабо???

    З.А.Глядач reply Anonymous

    $толяров
  • Віталій Антонюк

    журналістика на букву Ж
    в статті наводитсья якесь одне рішення, підніміть статистику по Україні - скільки з подібних рішень було було оскаржено і ви дуже здивуєтесь -

    Nikolay Holubenko reply Віталій Антонюк

    100%Мені особисто пофіг на тру кам. Не порушую  правила...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up