Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову?

Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову?
Вулиця Левка Лук'яненка
  • У Вінниці стартували роботи з оновлення дорожньої розмітки.
  • А чому після зими зникла та, яку наносили минулого року? Ми дізналися.

До того, що навесні зʼявляються ями, більшість водіїв і пішоходів вже звикли. А от що після зими повністю зникла дорожня розмітка — це здивувало багатьох. Про проблему написали в групі «Мій новий Тяжилів».

«Влітку працівники Департаменту транспорту та міської мобільності Вінницької міської ради старанно нанесли нову дорожню розмітку, а вже в кінці зими вулиці Тяжилова нагадували картину абстракціоніста — смуги ледь проглядаються, а десь і зовсім зникли» — йшлося в дописі.

Відео дня

«Така ситуація не тільки в Тяжилові, на жаль»,— прокоментувала допис вінничанка Анна Белоткач.

Ми дізналися, чому зникла дорожня розмітка навесні, яку нанесли минулого року, і коли зроблять нову.

Розмітка на пів року

Нагадаємо, минулого року понад чотири мільйони гривень із бюджету Вінницької громади виділили на фарбу для оновлення дорожньої розмітки. Робили її на пішохідних переходах, острівцях безпеки та роздільних смугах задля безпеки водіїв і пішоходів.

Запитали директора комунального підприємства «Вінницька спеціалізована монтажно-експлуатаційна дільниця з організації дорожнього руху» Сергія Чернова, чому така дороговартісна розмітка виявилася недовговічною?

— Розмітка по ДСТУ, в сприятливих умовах, тримається пів року, — пояснив Сергій Чернов. — Якщо її зробили в минулому квітні, то це вже пройшло 12 місяців, а значить — вона вже мусить два рази зійти. Хоча фарбу для нанесення розмітки використовуємо міжнародної корпорації Helios — це краща в Україні фарба, міжнародного зразка. З мого досвіду вона найбільш зносостійка, має відповідні сертифікати якості і проходить відповідний контроль.

Також причиною того, що розмітка щезла за рік, стала обробка доріг взимку абразивними матеріалами. Такого раніше дорожні служби не робили.

— З урахуванням того, що цьогоріч використовували відсів для посипання доріг, а це дуже абразивний матеріал, то після зими розмітки точно не мало залишитися, — сказав керівник підприємства. — Відсівом не користувалися ні минулого, ні позаминулого року, а розмітка не вічна. По маршрутах громадського транспорту більше сипали піщано-соляною сумішшю, то вона там від цього і зійшла.

Ще одна причина того, що розмітки після зими не стало — транспорту на вулицях міста побільшало, рух став інтенсивніший.

— З нинішньою інтенсивністю руху транспортних засобів розмітки по ДСТУ можуть триматися і три місяці, — зазначив Чернов. — На вулицях, де не такий активний рух, розмітку досить добре видно, вона збереглася. Хоча фарба і методи нанесення однакові. Тобто сказати, що хтось десь спрацював несумлінно, не можу. Просто десь більше транспорту їздить, там розмітка більше зношується.

Почали оновлювати з центру

Для безпеки водіїв і пішоходів у Вінниці з потеплінням, як ми розповідали раніше, стартували цьогорічні роботи з оновлення дорожньої розмітки. Бригади комунального підприємства «СМЕД ОДР» роботи почали з ділянки на площі Героїв Майдану.

— Перехрестя двох магістральних вулиць, Театральної та Магістратської — це одна з найбільш насичених транспортом ділянок міста, — розповідає директор «СМЕД ОДР» Сергій Чернов. — Тому майже кожного року ми розпочинаємо з цієї площі. Далі будемо працювати на Калічанській і поступово охопимо всі найбільші перехрестя міста, магістральні вулиці: Пирогова, Київська, Хмельницьке та Немирівське шосе. У травні перейдемо на другорядні ділянки, з меншою інтенсивністю руху. Попередньо, у червні робитимуть розмітку в мікрорайоні Тяжилів.

Щоб охопити більшу ділянку, працюють два екіпажі дорожників. Один оновлює піші переходи, підходи до стоп-ліній та контури напрямних острівців, інший — розділювальні смуги.

У департаменті транспорту та міської мобільності Вінницької міської ради зазначають: працювати дорожники можуть лише за сприятливих погодних умов. Тому, якщо у вихідні буде сонячно, розмітку наноситимуть і в суботу-неділю.

До липня планують оновити 26 тисяч м² поперечної та 260 км поздовжньої розмітки. За словами Сергія Чернова, на фарбу для дорожньої розмітки цьогоріч з бюджету виділили приблизно таку ж суму, як і минулого року.

 

Читайте також:

«Тяжилів розбудовують, а на Луговій ніколи не було асфальту». Коли буде?

«Східний вокзал зустрічає дорожнім атракціоном». Коли на автостанції залатають ями?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (31)
  • Таїсія

    Якими матеріалами обробляли в зимку? Сніг не чистили , до тих пір поки не розтанув !!!!!
  • Ivan

    ТВАРІ горіти Вам в пеклі зі всією своєю родословною
  • Людмила

    Розмітка пропала,а кошти залишились в чиїсь кишені.
  • Руслан

    Як сказав би Кличко: вона просто втомилася

keyboard_arrow_up