Чи дійсно нові швейцарські трамваї недоступні для візків? Пояснюють транспортники

Чи дійсно нові швейцарські трамваї недоступні для візків? Пояснюють транспортники
  • Деякі містяни скаржаться, що в нещодавно привезені зі Швейцарії трамваї неможливо потрапити з дитячими візками та людям на інвалідних візках. Чи дійсно це так? 

На сайті Вінницької міської ради можна знайти кілька нещодавніх звернень від містян, які скаржаться на трамваї Tram-2000. Наразі Вінницею курсує 12 таких вагонів. Після першого жовтня на лінію додадуть ще чотирьох «швейцарців». Деяких вінничан не влаштовує, що всередину трамваїв неможливо потрапити з дитячими візочками. Мовляв, там недостатньо широкі двері. 

«Поручень посеред входу не дозволяє внести візочок всередину. Через це люди чекають на трамваї старих моделей. Те саме стосується й людей з інвалідністю, які пересуваються на візках», — йдеться у зверненні до міського голови. 

Автор пропонує демонтувати поручні посеред дверей на кількох вхідних майданчиках Tram-2000. Він також пише, що після цього такі двері можна позначити відповідною наліпкою, щоб люди з візками могли швидко зорієнтуватися. 

Відео дня

За коментарем ми звернулися до технічного директора «Вінницької транспортної компанії» Володимира Дудка. За його словами, під візки спеціально обладнані останні, четверті двері вагонів. 

— Поручень там стоїть не по центру, а зміщений в бік. Це дозволяє заносити всередину як дитячі візки, так й інвалідні. Ми вже провели відповідні перевірки й переконалися в цьому, — говорить Володимир Дудко. — Найближчим часом ми наклеїмо наліпку біля четвертих дверей з зображенням дитячого візка. Біля тих же останніх дверей є й відповідний майданчик, який підходить для візків найбільше. 

Додамо, що серед усього трамвайного парку Вінниці низьку підлогу мають лише вагони VinWay. У трамваї моделей КТ-4, Karpfen та Mirage візки доводиться заносити. У таких вагонах поручні раніше були посеред вхідних проходів, тому для зручності користування деякими верствами населення працівники ВТК їх демонтували. 

Довідка

Під час першого етапу проєкту «Цюрихські трамваї для Вінниці» (2006-2011 роки) місто отримало 116 трамвайних вагонів Karpfen та Mirage. В рамках другого етапу Швейцарія має передати 35 трамваїв Tram-2000 вже до кінця 2023 року.

Довоєнна вартість проєкту передачі вагонів — 3,55 мільйона швейцарських франків, з яких понад 3 мільйони інвестує Швейцарія та 500 тисяч — Вінниця. У цю суму входить транспортування вагонів із Цюриха до Вінниці залізницею або автотрейлерами, адаптацію вагонів під технічні вимоги українського законодавства, запчастини.

Читайте також:

За 7,7 мільйона гривень хочуть купити автобус Solaris. Він має бути з 10-річною гарантією від корозії

Які зміни сталися на ринку нерухомості впродовж року та скільки коштує найдорожча квартира у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Валентина Кравцова

    Дуже незручно їздити в тролейбусах Польських. Немає чим дихати.
  • Мария Мутыгуллина

    Трамвай -взагалі не зручний транспорт!Краще по тим коліям їздили автобуси і тролейбуси,і дороги би розвантажились

    Наталія Власюк reply Мария Мутыгуллина

    Мария Козлова , в трамваї дуже незручні і високі сходинки , з хворими ногами дуже важко зайти а вийти ще важче . Ідеально в нових тролейбусах і автобусах де зовсім нема сходів .

    Мария Мутыгуллина reply Мария Мутыгуллина

    Мария Козлова троллейбус чи автобус більше по габаритам ,ніж трамвай.Люди забиваються ,бо вони їздять на багато швидше,а не ,,прогулочним ,,трамваєм з великими вікнами.Нові тролейбуси чи автобуси при відсутності світла можуть їхати далі-і це перевага

    Іван Морозов reply Мария Мутыгуллина

    Мария Мутыгуллина краще взагалі накуй той ГТ )))

    Мария Козлова reply Мария Мутыгуллина

    Мария Мутыгуллина кому не зручний? Особисто вам? Ви часто на ньому їздите?
    Я їжджу щоденно, і трамвай набагато краще ніж тролейбус, великий, комфортний, багато вікон, а не маленька бляшанка, де всі їдуть як консерви в банці, вікна малесенькі, повітря мало + постійно комусь дує влітку в жару +38
  • Наталья Марченкова

    А в старих швейцарских хіба можна було з візочком або людині на візку потрапити?
  • Серж Волчег

    там той поручень не потрібен. краще його демонтувати й не паритись.

keyboard_arrow_up