Черга по 500 «євроблях» та куча «порешал»: як розмитнюють авто у останні дні пільги?

Черга по 500 «євроблях» та куча «порешал»: як розмитнюють авто у останні дні пільги?
  • На цьому тижні закінчується термін так званого пільгового розмитнення «євроблях».
  • Аби вінницькі водії встигли оформити “євробляхи” за пільговими умовами, митні пости працюватимуть без вихідних.
  • Ми розбиралися, чи варто вірити обіцянкам, що розмитнення доступне.
  • У скільки насправді обійшлася процедура оформлення авто з євро на українські номери?

Залишається всього три дні на те, щоб розмитнити легковий автомобіль із пільговим, зниженим наполовину акцизом.

Вінничани поділилися з нами, як йдуть справи на митниці

Вінничанин Олександр купив Volkswagen Golf у Литві за трохи більше тисячу євро. Це було декілька місяців до того, як прийняли закон про нові правила розмитнення. На минулому тижні розпочав процедуру розмитнення.

— Спочатку спробував оформити на митниці авто. Але коли приїхав, зрозумів, що це неможливо. Черги по 500 авто, нічого не зрозуміло та куча «порешал». Порадили звернутися до брокера. Знайшов брокерську контору у Вінниці та заплатив п’ять тисяч гривень брокеру за послуги. Той взяв документи та через два дні порахував суму, яку потрібно було перерахувати у митницю, — розказує Олександр.

Відео дня

За цією ж процедурою розмитнював і свою Рено Еспейс вінничанин Ігор.

Volkswagen Golf 1990 року випуску на бензині обійшлася Олександру у 60 тисяч гривень. Renault Espace 2005 року на дизелі обійшлася Ігорю у понад 61 тисячу гривень.

На митниці простояли майже весь день, поки дочекалися своєї черги. Коли черга підійшла набрали брокера, який заніс документи.

Але це ще не вся процедура. Потім потрібно було отримати сертифікат та пройти сертифікацію. Вінничани ще витратили два дні на чергу та 2800 гривень на документи.

Запис у чергу на сертифікацію у центрі біля вінницького МРЕО у середу 13 лютого 9 годині ранку.

Процедура сертифікації триває від 5 до 7 робочих днів. Після отримання сертифікату можна йти у прозорий офіс та міняти українські номери. Це коштує ще 3 відсотки від суми розмитнення.

—  Отож, виходить, що купили авто за 1300 євро. А розмитнення обійшлося у 2300 євро. То ж, задаю питання, про яку доступність йде мова? — зазначає власник Renault Espace.

На митницях кілометрові черги. Митні пости змінили графік роботи

Вінницька митниця. Черга на розмитнення станом на сьогодні, 19 лютого 2019 року (Фото взяте з соцмереж)

В останні дні дії пільг скрізь на митницях спостерігається аншлаг.

Наприклад, на прикордонних пунктах пропуску з боку Польщі «колєйка» з легковиків розтягувалася на 15, а то і 18 кілометрів.

На вінницькій митниці черга розтягнулася на кілометри:

—  У зв’язку із закінченням 22 лютого 2019 року строку дії пільгового режиму акцизного податку під час митного оформлення транспортних засобів Вінницька митниця ДФС повідомляє про подовжений графік роботи митних постів «Гайсин», «Дністер» (відділ митного оформлення №1) та митного поста «Вінниця-центральний», повідомляється на сайті Державної фіскальної служби у Вінницькій області.

ВМО №1 Митний пост «Вінниця-центральний» ( село Зарванці, 7 км. Хмельницького шосе) по 28 лютого працюватиме з 9-ої ранку до 21-ої години без вихідних. А 22 лютого пост працюватиме з 9:00 до 24:00.

Крім того, по 21 лютого працюватимуть з 9-ої ранку до 21-ої години та 22 лютого пост працюватимуть з 9:00 до 24:00 наступні митні пости:

  • ВМО№ 2 Митний пост «Вінниця-центральний» ( Жмеринка, вул. Барляєва, 28)  
  • Митний пост «Дністер» ВМО№1, розташований у Могилеві-Подільському.
  • Митний пост «Гайсин», розташований у Гайсині.

Нагадаємо, що в листопаді, коли нові правила розмитнення тільки запрацювали, навіть йшли розмови про повне бойкотування «драконівських законів», а в день оформлялося два десятки машин. У січні 2019 року на Вінниччині митне оформлення так званих «єврономерних» авто досягло свого апогею. Вінницькі митники зафіксували рекорд – 22 січня розмитнили 126 автівки.
 

Що робити далі?

Варіант перший – дочекатись 23 лютого, і коли (чи якщо) черги на розмитнення зменшаться, їхати і оформляти авто з повним акцизом. Розмір податків при цьому збільшиться (за умови середнього розміру вартості розмитнення в 2600 доларів) на щонайменше 500 «умовних». Розмитнення зі зниженим акцизом пропонують продовжити ще на 3 місяці

Є і другий варіант – законопроект №9522, який може продовжити пільговий період зниженого акцизу на 3 місяці. Однак на 3 місяці цього вже не вдасться зробити, оскільки найближчий пленарний тиждень у Верховні Раді розпочнеться 28 лютого, тобто потенційно є шанси на 2 з гаком місяці. І це за умови, що народні депутати таки підтримають згаданий законопроект, - а він поки що знаходиться на опрацюванні у профільних комітетах ВР.

Опитування

Як гадаєте, чи продовжать строк дії пільгового режиму акцизного податку під час митного оформлення транспортних засобів?

Варто зазначити, що вже починаючи з 23 лютого 2019 року митне оформлення буде здійснюватись за повними ставками акцизного податку. До речі, є ймовірність, що навіть після запровадження повного розміру акцизу деякі етапи оформлення можуть спростити і за них не доведеться платити. Коли відповідна постанова Кабіну набуде чинності, замість сертифіката відповідності буде достатньо пред'явити іноземний техпаспорт, в якому вказано екостандарт «Євро». Але це тимчасова норма і стосуватиметься вона тільки «євроблях».

Що чекає «євробляхи» після 24 травня?

Що буде з рештою авто на іноземній реєстрації, які не встигнуть пройти «легалізацію» у відведені 180 днів? А адже встигнуть явно не всі: українські номери отримають приблизно тисяч 160, а ще, як мінімум 300-400 тисяч машин так і залишаться в статусі «євроблях».

З 24 травня поліція зобов’язана зупиняти всі авто з іноземною реєстрацією та перевіряти правомірність експлуатації таких машин. При виявленні порушень інформація буде передаватись митникам, і в результаті можна отримати штраф до 170 000 гривень, позбутись водійських прав на рік, а то й автомобіля, який вилучать.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Oleg Prisyazhny

    Южанину дешевле заказать
  • Стакан поноса

    Бляхарі чого ви скиглите? Наповнюйте бюджет, сплачуйте податки. Купив машину-сплати податки, купив пальне сплати-податки, іще треба ввести платний в'їзд в центр і платну парковку в центрі. А то навезли автошрот, а тепер не хочете розмитнювати.

    andreykobesp reply Стакан поноса

    Треба тобі навчитись розрізняти "податки" від грабіжки. Ти ж за свій новий мобільник чи будь що 100% і більше його вартості податками не платиш! Так шо не пиши хєрні бо від таких недалеких соромно за країну
  • Юля Жученко

    Дехто просто так довго збирав кошти, бо не у всіх вдома лежать по 2-3 штуки$ на розтаможку
  • Sergey Verolomov

    во народ лохи по сути этот проект ничего не изменил, купил машину две дарришь  государству и даришь буквально потому как налоги не идут на дороги и прочее, кто ездит по областям понимает о каком качестве дорог идет речь

    Olvol reply Sergey Verolomov

    На медицину не хватает люди умирают. 90% пасс.вагонов советские и должны быть списаны в течении 10 лет. Пенсии нечем платить! В этих условиях, увы и ах, уменьшать налог нет возможности. Надо было не набираьь столько долгов на заре незалежности
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up