«Борючись за права одних, забуваємо про права інших», — юрист про конфлікт АТОвця та водія маршрутки

«Борючись за права одних, забуваємо про права інших», — юрист про конфлікт АТОвця та водія маршрутки
  • Водія автобуса «Вінниця — Нова Прилука» звинувачують у тому, що він викинув з салону автобуса речі бійця АТО;
  • Врешті конфлікт було вирішено: шофер залишиться без зарплати і роботи, а перевізник виплатить «моральну шкоду» 3200 гривень Федору Слободяну.

Конфлікт стався 13 жовтня.  Федір Слободян — АТОвець, який після важкої травми тільки-но повертався з госпіталю додому. На Східному автовокзалі у нього стався конфлікт з водієм автобуса, у результаті якого торби чоловіка опинилися на вулиці, а він з дружиною був змушений чекати наступного рейсу.

Читайте також:

Корисне посилання

Актуальні ціни на ЗИЛ у Вінниці на Automoto.ua.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

У понеділок, 16 жовтня, бойові товариші Федора приїхали на автостанцію, щоб почути вибачення від водія. Дали часу до 12.00. Інакше пригрозили перекривати дорогу. До цього, до речі, так і не дійшло. Ми теж приїхали на місце подій.

Біля платформ стояло багато людей у військові формі, були поліцейські (їх викликала диспетчерка), активісти та журналісти. Усі з'юрбилися навколо водія того самого автобуса. На місце також приїхав заступник директора компанії-перевізника Віктор Рабіщук. Він і пообіцяв, що Федору Слободяну компанія компенсує «моральну» шкоду у розмірі 3200 гривень, а також привезе машину ("ЗІЛ") з дровами. А водія буде звільнено.

Що розповіли сторони конфлікту?

Як розповів журналісту сам АТОвець, якого з дружиною викинули з автобуса, водію завадили торби, що родина везла з собою.

— У п’ятницю мене виписали з госпіталю і ми з дружиною їхали до Погребища, — розповідає Федір Слободян. — Я зайшов у салон, хотів зайняти місце. Дружина ще була на вулиці. Цей водій почав кричати, що йому через мої сумки ніде людей садити. Після суперечки він узяв мої речі і викинув на вулицю. А сам набрав у салон людей без білетів.

Сам водій заперечує це. За його словами, сумки дійсно були дуже великими. Але чоловік каже, що не викидав їх з салону.

— Я запропонував їм поміняти квитки та поїхати з іншим водієм, якщо їм не подобається мій автобус, — так каже водій. — Так вони і зробили. А потім я вже дізнався, що це був АТОвець та ще й інвалід. Кричати та ображати мене він почав перший.

Що спільного у цих історіях?

І АТОвець, і водій розповідають, що конфлікт стався саме через великі сумки, які везли з собою чоловік та дружина. Ніхто з них не каже про те, що сперечалися через інвалідність чи пільговий проїзд.

Їхні версії розходяться у тому, хто до кого почав першим нецензурно висловлюватися і чи викидав водій торби з автобуса самостійно. АТОвець стверджує, що попросив водія висадити пасажирів, які їхали без квитків, тоді місця у салоні вистачить і для людей з квитками, і для багажу. Після цього, за словами чоловіка, водій схопив торби і викинув їх на вулицю.

Кермувальник автобуса ж каже, що Федір сам виніс свої речі з салону.

Варто зазначити, що Федір Слободян купив квитки у касі: собі пільговий, дружині — повний, його ціна близько 12-ти гривень. Водій не заперечує, що бачив квиток бійця, проте зазначив, що на цих квитках конкретне місце у салоні не вказується. Пишуть просто «вільне місце», тобто куди захотів, туди і сідай, при умові, що крісло не було зайняте до того кимось іншим.

Що про це думають вінничани?

У коментарях під новиною про цей інцидент читачі розділилися на два табори: одні підтримують АТОвця, інші — жаліють водія автобуса. Багато коментарів підкріплені нецензурною лайкою. Ми спробували вибрати з них найцікавіші та найаргументованіші. Збережено "ніки", під якими люди залишали коментарі.

Світлана Яковишенко:

«Цікава фраза: ''обілечувати'', люди добрі, а хто коли бачив ті білети від водіїв у маршрутках?»

Танюшка Кириллова

«Хотілося б почути коментарі пасажирів, що були в автобусі того разу. Ми вислухали 2 сторони конфлікту. Що скажуть очевидці? Адже зі сторони видніше. Якщо все відбувалось так, як ми читали в попередньому пості, та як каже постраждалий, то звичайно, водій отримав по заслугах. А якщо правда у словах водія? Тоді людині просто так поламали життя, адже його тепер на жодну роботу не візьмуть. Треба почути не менше десятка поглядів тих, хто безпосередньо бачив дійство і брав у ньому участь, а вже потім робити якісь висновки»

Валентин Дроненко

«Водії, буквально, звіріють, вгледівши в салоні пільговика. Психічно неадекватних за кермом значно більше, ніж серед тих, хто власним життям забезпечував їм роботу. Завжди існує можливість врегулювати конфлікт "по-нормальному", якщо перед очима не мерехтять пару лівих червонців. Висновок: горе-перевізник повернув постраждалому соту частину коштів, які ним (перевізником) було занесено у корумповані кабінети»

Сідор Сідоров

«Да. Нужно разобраться! Водителей хамов сейчас очень много, которые на остановках поют: мужик, купив билетик в кассе, идет пешком по трассе... Да и хамов атовцев тоже хватает. Служил, воевал — но не нужно этим кичиться! Человеком нужно быть!»

«Борючись за права одних, забуваємо про права інших»

Ростислав Небельський, юрист, правознавець

— Якщо розглядати цю ситуацію у юридичній площині, то ми можемо опустити той факт, що пасажир був бійцем АТО. Це родина: чоловік та дружина, які мали квитки для проїзду у міжміському маршруті. Таким чином, між пасажирами та перевізником виник договір про надання послуг. Якщо водій справді силоміць викинув речі на вулицю, то це однозначно є порушенням прав пасажирів та розірвання цього договору у односторонньому порядку. Викидати речі — незаконно і неприпустимо. Це може бути навіть кваліфіковано як порушення і зафіксовано поліцією.

— Тепер з іншої сторони. Якщо кількість та габарити сумок перевищували норми, то пасажир мав би оплатити провезення багажу. Насправді, ці норми ніким не контролюються, тому водій і мав роз’яснювати їх пасажиру.  Він мав без застосування сили попросити пасажира розмістити речі так, щоб вони не заважали іншим. Тут важливий контекст ситуації: сварка виникла через те, що водій просто намагався показати, хто тут головний, чи це були дії, до яких він мав вдатися через необхідність.

— Коли чоловік попросив водія висадити безквиткових пасажирів, щоб розмістити свої речі, то це зруйнувало звичний устрій життя водія. Навіть наявність безквиткових пасажирів не робить їх меншими у правах. Так, це може бути кваліфіковано як порушення зі сторони водія. Але це не робить їх «підданими», щоб виганяти їх, коли вони оплатили проїзд, хоча б водію.

— З приводу звільнення водія. Ми, інколи, борючись за права одних, забуваємо про права інших. Звільняти на місці конфлікту, коли директор виступив у ролі судді, є незаконно. І ні в якому разі не можна забирати у водія його зароблені гроші для відшкодування пасажиру. Якщо цей чоловік був влаштований офіційно на роботу, то він може звертатися до суду, щоб повернути свої гроші, а ще вимагати відшкодування за кожен день протермінованої зарплати. А директора можна оштрафувати за порушення трудового законодавства.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Няшный Хаски

    Был бы от "мужиком" он бы ограничился обычным извинением. А так  ещё 3200 ему и дров машину? а не слипнется? он тут у нас крутой атошник и все ему должны. ага щас.
  • Алекс

    ребята  спокойно значит маршрутку или рейсовый автобус можно забить по полной это нормально а одного АТОшника  провезти слабо а это ребята называется полное жлобство точнее удавлюсь но не провезу. Грош цена этому водителю как человеку в базарный день
  • Next

    Ростислав Небельський, юрист, правознавець,  раджу коли небудь сісти в ту маршрутку, любого напрямку, і проїхатись в ній щоб побачити правову сторону водія і пасажирів, а потім розказувати за права тих чи інших.

    Nataliia Voitiuk reply Next

    А что именно Вас смутило? Все правильно с правовой точки зрения он рассказал. Водитель сейчас спокойно может пойти в суд и потребовать выплату з/п.

    А если неофициально оформлен может еще и в прокуратуру с налоговой стукнуть на такого щедрого работодателя.
  • Nonstop

    Всех льгот не отменишь - есть социально незащищенные слои населения.

    Таварисч reply Nonstop

    Это здоровый лоб социально незащищенный? А шо ж оно в АТО поперлось ежели такое "незахищене"?

    Серж Волчег reply Nonstop

    так пусть государство даёт деньгами лично. а то получается что водители \ фирмы должны возить за своё счет. ясное дело они не довольные.

    Nonstop reply Серж Волчег

    Провезти "бесплатно" 2-х человек в напакованном  до невозможности (18 сидячих + 12 стоячих) = 30-тью пассажирами - не обеднеют. Недовольные пусть обновят свой автопарк с 18-ти местных бусов до 30 местных микроавтобусов. А то относится к пассажирам как к источнику купюр и не более, а это форменное жлобство.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up