Ймовірне будівництво храму на «Хіміку» створило гучний конфлікт

Ймовірне будівництво храму на «Хіміку» створило гучний конфлікт
На паркову зону «Хімік» у Вінниці почали звертати посилену увагу. Колись чисту і облаштовану, нині – занедбану територію хочуть привести до ладу. Але благоустрій парку вінничани бачать по-різному. Каменем спотикання стала ідея збудувати на «Хіміку» церкву.

Після розпаду «Хімпрома» і передачі об’єкта у власність релігійної спільноти протестантського напрямку, багато років доля парку нікого не цікавила. І ось до журналіста звернувся місцевий активіст Сергій Попович. Каже, що не перший рік займається питаннями, пов’язаними із реконструкцією та порядком цієї місцевості. Сергій висловив своє обурення з приводу планів на зведення там будівлі релігійного характеру.

 

Відео дня

– Територія засмічена. Але суботників, які ми організовували з мешканцями Замостя, мало. Тож з 2014 року ми почали активніше займатися питаннями благоустрою «Хіміка», – каже Сергій.

Реконструкцію підтримали. Попович розповідає, що у 2015-му вдалося змусити місцеву владу прийняти цей парк на баланс. Дійсно, 4 квітня минулого року на сесії міськради було прийнято рішення про передачу деяких об’єктів «Хіміка» у комунальну власність. Після цього, вже у липні, Сергій організував відкриті громадські збори з приводу подальшої долі території. Там вінничани та, зокрема, жтелі Замостянського району, одноголосно підтримали і реконструкцію «Хіміка», і заборону будувати будь-які споруди, пов’язані з релігією. Попович показує протокол, у якому підписалися 250 людей.

Намір збудувати на цій території храм чоловік називає антиконституційним. У зв’язку з цим він ініціював електронну петицію до міськради щодо реконструкції паркової зони. Її підписала необхідна кількість вінничан (більше 250 людей), тож незабаром мер розгляне звернення Сергія Поповича і оприлюднить рішення з даного приводу.

Це - план "Хіміка" від Сергія Поповича

Храм – для військових. Про те, що на «Хіміку» планують звести храм, повідомили на сторінці у Facebook представники УНА-УНСО Вінниччини. Ще влітку йшлося про спорудження православного храму Київського патріархату. Зовні він має нагадувати Іллінську церкву в Суботові, побудовану за наказом Богдана Хмельницького. Храм планують звести на честь Преподобного Федора Острозького.

До ініціативи почали долучатись вінничани. На початку серпня Олег Худицький подарував храму православний хрест, яким має бути увінчана будівля. після того, як Попович зорганізувався з тими, хто не згоден зі зведенням храму, свою думку з приводу такого спротиву висловив Сергій Чумак, керівник УНА-УНСО Вінниччини.

– Якась дивна ситуація. В парку «Хімік» громадою Святих князів Острозьких встановлено хрест. На цьому місці планується побудувати храм. Щойно громада почала вирішувати питання про відведення ділянки, почалася активна протидія, – розповідає Сергій.

 

Він каже, що треба лише одна-дві сотки землі, і що «без промосковських попів тут не обійшлося».

– Ще з 2014 року у Вінниці та області виникали конфлікти на релігійному підґрунті. Деякі священики Української православної церкви Московського патріархату відмовлялися відспівувати загиблих воїнів та благословляти живих на захист вітчизни. Ідея Храму українського воїнства – аби військовослужбовці могли помолитись українською мовою, – говорить Чумак.

Він вважає, що знайти розраду в храмах, де бажають здоров’я керманичам російського агресора, неможливо, а таких в області більш ніж достатньо. За словами Сергія Чумака, в даний час проводиться робота (в тому числі – з міською радою), щоб це відбувалося в рамках законодавства. Громадські слухання найближчим часом будуть проведені. Щодо противників будівництва, керівник УНА-Унсо каже, що в них є якийсь невідкритий інтерес. Те, що під будівництво захоплять усю паркову зону, Сергій називає неправдою.

Відмінність плану Чумака: неподалік від зони відпочинку на траві - храм

Потрібні роз’яснення. Громадськість Вінниці, обізнана у цьому питанні, також розділилася на два табори. Артем Пилипчук говорить, що у місті і так надмірна кількість усіляких храмів, тому часто можна почути жарти типу «якщо щось будується, це або храм, або торговельний центр».

– Люди часто негативно ставляться до будівництва храмі, бо церковникам, як правило, все одно, де будувати. Часто церкви з’являються на місцях, де люди звикли проводити свій час. Отці-настоятелі мають звичку після побудови відгороджувати території парканом. Це закриває людям доступ місця, вносить корективи в маршрут і не завжди естетично виглядає, – каже Артем.

За його словами, місцеві стурбовані, що через будівництво вони можуть втратити хоч брудний, але єдиний парк. Пилипчук пропонує тим, хто бажає зводити храм, проводити роз’яснювальну роботу серед вінничан. Адже сам він вислухав позицію про те, що церква буде невеличка, до того ж, Київського патріархату.

– Завдяки адекватному поясненню я змінив свою думку і не маю нічого проти такого варіанту, – говорить Артем.

Це - Іллінська церква в Суботові. На "Хіміку" хочуть звести схожий храм

Думки розділилися. Є вінничани, більш категоричні у своїх судженнях. Чи не найвідоміший вінницький велолюбитель, організатор і учасник численних велопробігів Олександр Царевський – проти храму на «Хіміку». Каже, хоч сам мешкає на Вишеньці, у цьому парку часто катається.

– По-перше, є затверджений на громадських слуханнях проект плану, який я вважаю більш доцільним. По-друге, цей проект підтримує більшість мешканців району. По-третє, він оптимальний для міста, бо там є рекреаційна зона, чи не найперший у Вінниці окремий майданчик для вигулу собак. І, по-четверте, якщо проаналізувати ситуацію саме по цьому району, на площі два-три квадратних кілометри кількість храмів просто зашкалює. До того ж, як Московського, так і Київського патріархату, – говорить Олександр.

Тим часом, поки готувався цей матеріал, Сергій Чумак вирішив також написати петицію до міськради – щодо дозволу на будівництво Храму українського воїнства. Близько 20 вінничан станом на 22 січня вже підтримали його ініціативу своїми підписами. Громадська активістка Таїса Гайда також збирається проголосувати за храм. Вона каже, що сама католичка, і власне до цієї церкви не має безпосереднього відношення. Але вважає, що кількість храмів свідчить про рівень духовності суспільства.

– Дивно, що люди не хочуть на своїй території бачити храм, а хочуть якийсь комплекс відпочинку. У нас на Тяжилові є католицький храм, навколо нього – облагороджена територія, матусі спокійно гуляють з дітками, і все прекрасно. Тому не бачу жодної проблеми в тому, що на «Хіміку» буде храм. Чим більше їх, тим краще. Петицію Сергія Чумака я підпишу. Зараз вже є сумні наслідки того періоду, коли храми забороняли і зменшували їх кількість, – говорить Таїса.

Підсумуємо? Аби зрозуміти, яка доля насправді чекає на цю територію, спершу ми звернулися до начальника відділу утримання об’єктів та благоустрою В’ячеслава Хілінського. Він пояснив, що не уповноважений з даного питання і перенаправив за коментарем до Департаменту архітектури. Заступник директора департаменту Олександр Бондарчук також сказав, що не обізнаний у цій ситуації, і варто звернутися до самого директора.

На жаль, поспілкуватися з Олександром Рекутою, який очолює департамент, на момент виходу публікації так і не вдалося. Адже спершу він був у відпустці, а потім захворів і взяв лікарняний. Коли з’явиться нагода, ми дізнаємося в Олександра деталі щодо «Хіміка» і розповімо про це вам.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (29)
  • Анонім

    Ці храми як чума, по всьому місту поросла. Був сквер - виросла будка з хрестом, був парк - храм, був ліс - знову церква. Що не перехрестя - то храм. Може досить попівський бізнес розводити за рахунок комунального майна? Наведу простий приклад — чим більш релігійне суспільство, тим більш воно "дурніше та тупіше" (але бла бла бла "морально багате", настільки, що далі фрази "богу так завгодно" не бачить), наприклад, країни Африки. Чим меньше релігійність — тим багатьше. Фіни, Норвежці. Будь ласка, хто може, повпливайте, щоб банальний попівський бізнес мав меньший вплив на одурманення. Особливо страшно, коли в голови з-замалку вкладають цей релігійний дурман, щоб людина мислити критично не могла ще з молодого віку.
  • Веретко Максим

    Я і це писав Чумаку в коменти в фб, але він вирішив повидаляти мій комент і коментар мого однодумця.

    Найбільше обурює те, що у відповідь на позицію людей він і його поплічники нас називають "ватою", пишуть про те, що "без московських попів тут не обійшлось".

    До того як я почув ці їхні відповіді, я ще їм співчував. Мені було жаль, що це відбувається з церквою київського патріархату, а не з московськими попами.

    Тепер бачу, що між КП і МП різниці немає жодної. Що ті, що інші користуються схожими методами в боротьбі за приход (за шекелі).

    Тепер, вінничани, знайте: якщо вам не подобається забудова церквами рекреаційних територій у місті- то ви відразу перестаєте бути патріотом. Ви "ватніки", йдете проти бога, служите московським попам.) Ось така от логіка.)
  • Виталий Зубко

    Вже смішно читати, коли потрібно якусь х*ню проштовхнути, то треба, обов"язково написати або "для військових" чи "для учасників АТО" або щось подібне.. Церков, храмів та інших релігійних споруд у Вінниці більш ніж достатньо, і їх будують все більше і більше, а от про рекреаційну зону, якось забувають...
  • Leo Myl

    Уже чуть не в каждом дворе стоит церьквушка,и не факт что она от УПЦ!Раньше всем хватало Храмов,а сейчас видетели нет.Недопускайте застройки парковых и других зон отдыха Виннечане!!! Уже детям негде играть, потому что комуто не выгодно брать на баланс зелёные зоны!Всё детство прошло в этом парке, а он был не хуже центрального!Так-что кто хочет помолиться церквей хватает!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up