Поляки назвали «ляпасом» визнання УПА борцями за незалежність України (ОПИТУВАННЯ)

Поляки назвали «ляпасом» визнання УПА борцями за незалежність України (ОПИТУВАННЯ)
Польські політики вважають Українську Повстанську Армію злочинною організацією. Посольство Російської Федерації пише, що УПА організували та керували гестапівці. Більшість українців, згідно соціологічних досліджень, не підтримують ідею признати членів УПА борцями за незалежність України. Депутати Верховної Ради визнали вояків УПА українськими героями, які боролися за незалежність України.

Польські політичні діячі  Союзу демократичної лівиці (SLD) Польщі розкритикували прославлення УПА та прийняття українськими депутатами закону, який визнає УПА борцями за незалежність України. Поляки назвали "ляпасом" для їхньої країни та  особисто польського президента Броніслава Коморовського. Про це пише РАР.

За словами депутата цієї партії Томаша Каліти, прославлення УПА та прийнятий закон дозволяє карати усіх, хто визнає, що УПА є злочинною організацією, яка причетна до геноциду. Томаш Каліта заявив, що він визнає УПА злочинною організацією та пропонує української владі спробувати притягнути його до відповідальності.

В той саме час за словами  речниці польського  президента  Йоанни Тшаска-Вєчорек, президент  Коморовський у Верховній Раді Україні закликав до миру серед двох народів через прощення спірних питань в історії.

Відео дня

Нагадуємо, що 9 квітня Верховна Рада України прийняла закон про  правовий статус та вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті. Цим законом депутати визнали вояків УПА борцями за незалежність України у ХХ сторіччі. Закон підтримали 271 депутатів.

Українці, згідно соціологічним опитуванням  групою «Рейтинг» визначили своє ставлення до визнання УПА та ОУН борцями на незалежність України наступним чином:

  • 52% - виступають проти такої ідеї
  • 27% - підтримують таку ідею
  • 20% - не визначились.

В свою чергу на офіційному сайті посольства Російської Федерації в Україні зазначають, що УПА керували агенти гестапо. Гестаповці також й організовували та керували УПА», - пише офіційний інформаційний російський ресурс.

На сам український закон у російських новинах багато уваги не акцентували. Лише близько півхвилини виділили в програмі «Время» на Першому каналі. Ведуча зачитала інформацію, в якій підкреслила, що УПА в роки Другої світової війни співпрацювала з гітлерівцями. Члени ОУН та УПА отримують соцвиплати від держави та їх нагороджують на найвищих рівнях.

В трагічних подіях на Волині та Східній Галичині в 1943-1944 році українські історики звинувачують як українську так і польську сторони, натомість польські історики переконані у відповідальності за вбивства мирних людей на ОУН та УПА. За даними польських ресурсів етнічні чистки забрали від 100 до 130 тисяч поляків та від 5 до 10 тисяч українців. Українські дані свідчать, що декілька десятків тисяч поляків загинуло разом із понад десятьма тисячами українців.

Нагадаємо, що 12 ветеранів руху ОУН-УПА, які проживають на Вінниччині, отримають адресну матеріальну допомогу з обласного бюджету. Вінницька обласна рада розглядала це питання 3 лютого 2015 року.

Опитування

Як особисто ви відноситесь до прославлення УПА та визнання бійців УПА борцями за незалежність України?

Коментарі (2)
  • Анонім

    прийде друга влада знову прикриють... це просто замилюваня очей від економічної ситуації і прибавлення быльше гімара населенню при оформленні докементів. країна сплошної бюрократії і корупції.

    Олександра Брацлавська reply Анонім

    Це один з методів відвертання уваги від пограбування країни Кроликом та урядом
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:36 Сталося аварійне відключення води на 16 вулицях та одному мікрорайону. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка Від читача 09:16 Вчитель з Вінниці став фіналістом премії «Ранкові зорі» 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося? 16:09 Матір, яка намагалася втопити у річці сина, помістили в психлікарню play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up