Чому зірвалась Калинівка? «За» халатність та розкрадання і «проти» диверсії

Чому зірвалась Калинівка? «За» халатність та розкрадання і «проти» диверсії
  • Відомі три найбільш вірогідні версії причин пожежі в на калинівському арсеналі зброї.
  • Редакція разом з експертами розібралась, що свідчить на користь кожної.
  • Найменше віриться в офіційну причину – диверсію.
  • Що змушує політологів і колишніх військових схилятися до підпалу арсеналу через розкрадання чи службову халатність?

Версія раз: «Це все Путін»

Сьогодні є три версії початку вибухів в Калинівці. Офіційна – російська диверсія. За такою статтею й відкрили кримінальне провадження та доручили провести розслідування СБУ, чи не Путін привітав таким чином, з феєрверком, Порошенка з Днем народження?

В спецслужбі вже сказали: що ще до вибухів вони затримали групу диверсантів, бо знали, що підрив планується. Але чому все ж вибухнуло? Нібито затримати чи то не тих, чи то не усіх… Ми раніше розказували, що над Калинівкою бачили безпілотники.

У версію диверсії найбільше вірять місцеві мешканці – калинівчани та люди з сіл, які постраждали від вибухів. Сьогодні, коли наші журналісти працювати в Павлівці, від селян вони чули саме про це.

Відео дня

Версія два: «Бо непорядок був»

До другої версії більше схиляються експерти, колишній військові. Вони кажуть про системну халатність. Говорять, що в системі збройних сил України просто відсутня модель забезпечення безпеки складів. І відтоді, як війна, мало що змінилось.

Й люди після подій останніх двох діб почали писати у соціальних мережах, що територія калинівської військової частини була, як прохідний двір. Там нібито ніхто ніколи не зупиняв грибників чи навіть мисливців.

Що насправді було з безпекою біля арсеналу розкажемо пізніше – журналісти RIA/20minut.ua зараз готують матеріал, в якому напишуть більше, тому слідкуйте за стрічкою новин.

Версія три: «Бо недостача»

І третя версія – блогерська. Арсенал підпалили, аби замести сліди розкрадань. Є така, кажуть, прикмета: склади з боєприпасами горять напередодні переобліку/інвентаризації. На користь цієї версії відучора розходяться пости у Фейсбкуку серед вінницьких активістів. Читачі соцмереж вірять в таке чи не найбільше. Ви теж? Пишіть відповіді в коментарях.   

А от те, що з протипожежним забезпечення в частині було не дуже, вже ясно. Про це сказав військовий прокурор. А голова громадської організації «Філософія серця» Юлія Грига знайшла і опублікувала скриншоти з «Електроних закупівель». Бачимо, що для частини А1119 закуповуть протипожежне, рятівне і захисне обладнання. Найбільше сума витрат – три мільйона – на сховища. Плюс більше, як півтори мільйона, на протипожежні резервуари води. Дати оголошення закупівель літні та вересневі.

А найбільше наштовхує на довіру до третьої версії перевірка реєстру судових рішень. Журналісти strana.ua вже проаналізували кілька рішень. Найцікавіше із них стосується офіцера, який в 2016 році вкрав майже 200 тисяч гривень, виділених на… пожежну сигналізацію.

Як його покарали? Майже ніяк. Не звільнили з армії. Дали два роки службового обмеження і присудили вираховували із зарплати щомісяця 10% на користь держави. Бо він «щиросердно зізнався».

Ще є два судові рішення 2011 та 2016 року. Вони кажуть про те, що в частині били солдатів. Тобто в Калинівці із дисципліною та порядком проблеми були до війни і є тепер? Тоді тут могла бути і халатність, і можливість для розкрадань.

"Там черт ногу сломит, прежде чем разберется, сколько на этих складах чего было и сколько чего сгорело. Внутренний аудит станет невозможным. Поэтому это вполне жизнеспособная версия", – сказав про версію про замітання слідів пожежею політолог Андрій Золотарьов центральним виданням.

А ось як для RIA/20minut.ua вибудував по вірогідності тіж самі три версії військовий експерт, полковник у відставці Олег Жданов
 

«Генералы должны "висеть на фонарных столбах"»

Військовий експерт Олег Жданов

«Точно так же, как и по Балаклее (где боеприпасы взорвались в марте этого года), у меня три версии. И я их расставлю в следующем порядке.

Первая – халатность. Потому как не принимаются никакие меры по недопущению подобных случаев.

Вторая версия – все украдено до нас. То есть заметание следов, потому что с этих арсеналов поставлялись боеприпасы в зону АТО. И вполне возможно – помните, буквально позавчера вспыхнул скандал, что Украину якобы поймали на участии на черном рынке вооружений. Скандал только начинается и разворачивается очень серьезный, он может лишить нас участия в легальном рынке вооружений за счет наложения на нас эмбарго на продажу. Это очень серьезно.

И только третья версия – маловероятно, но я ставлю диверсию.

Все повторяется один в один, как в Балаклее. Там, в принципе, отчет мы так и не увидели, потому что там, как говорится, щуку бросили в реку, чтобы утопить. Тогда министра обороны назначили проводить расследование по пожару в Балаклее, поэтому всю правду мы так и не узнаем. Но, во всяком случае, никаких доказательств диверсии нам не предоставили.

Безнаказанность порождает беззаконие. И это яркий пример именно безнаказанности. Никто не понес ответственности за Сватово, никто не понес ответственности за Балаклею, неделю назад сгорели склады на мариупольском направлении. А внешний фактор в Мариуполе – загорелась трава в чистом поле, дойдя до складов с боеприпасами. Это говорит о том, что вопрос, допустим, пожарной полосы, с которой начинается любой склад – вообще отсутствует.

И тут, пожалуйста, взрывается арсенал, который входит в пятерку по объемам боеприпасов в Украине. И опять открытая площадка, так же, как в Балаклее… То есть история повторяется – грабли те же самые…

Извините за утрирование, но генералы должны "висеть на фонарных столбах" вокруг Генерального штаба, если это уже четвертый склад горит. Это образно говоря.

Сейчас же, если начать разбираться, то выяснится, что выделялись деньги на видеокамеры, ночные приборы, и должны стоять зенитные расчеты по периметру склада, перекрывать воздушное пространство над ним. Должны стоять радиолокационные станции, которые видят квадрокоптеры и БПЛА, должны стоять станции радиоэлектронной борьбы, которые ставят помехи в случае появления летательных аппаратов или воздушных целей. Я больше чем уверен, что по инструкции это все прописано. Но в жизни склад горит…

Самое простое – свалить все на врага. Кто виноват в Иловайской трагедии – Путин. Здесь кто виноват – Путин виноват, он же на нас напал. Это самое простое, а надо искать виновных у себя. Сначала надо навести порядок у себя в доме, собрать и вынести весь сор из избы, а уже потом - кивать на внешних врагов. Враг на то и враг. Как говорят, для того и щука, чтобы карась не дремал.»


Читайте також:

Ще трохи димить. У калинівську частину дозволили повертатися сім’ям військових

Досі громихає. В опергрупі військових розповіли, що за ніч зробили в Калинівці

Вибухи в Калинівці: розказуємо про ТОП-20 подій цього жахіття

Коментарі (20)
  • Daily

    Воровсто однозначно
  • Purgen Purgen

    От смешные! Это новый праздник "День кондома" так принято отмечать. Эх вы, провинция... )
  • Ols Kat

    Ще цiкавить що далi. Склад закриють чи кудись перенесуть?
  • З.А.Глядач

    "Юрія Грига знайшла і опублікувала скриншоти з «Електроних закіпвель»"

    Редакціє,НАЙМИ КОРЕКТОРА!!! Бо вже задовбали своїми калічними "текстами"!

    Анонім reply З.А.Глядач

    І не "скріншоти" а копії з екрану. Задовбали із своїми англінізмами
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up