Як «дитячий» фонд Андрія Матюхи став одним з найбільших постачальників авто для ЗСУ(Новини компаній)

Як «дитячий» фонд Андрія Матюхи став одним з найбільших постачальників авто для ЗСУ(Новини компаній)

Андрій Матюха — український меценат та підприємець, засновник компанії FAVBET. У 2020 під крилом його бізнесу з’явився корпоративний фонд Favbet Foundation, який увібрав у себе всі благодійні та соціальні ініціативи компанії. 

Основним напрямом діяльності обрали розвиток інфраструктури дитячої освіти та спорту, а мету фонду сам засновник визначив в одному з інтерв’ю як «створення екосистеми позитивного впливу», простіше — запуск власних довгострокових проєктів, а не тільки допомогу ініціативам, що вже діють і були раніше започатковані іншими організаціями.

Власне, саме цим Favbet Foundation і займався наступні два роки. Однак у лютому 2022-го, з початком російського вторгнення, фонд кардинально змінив діяльність та став на мілітарні рейки. Розповідаємо, як відбувалась трансформація фонду, що був «всередині добра», а опинився в самому серці логістики українського війська.

Шлях до мілітарі

Перш ніж говорити про сьогодення фонду, варту торкнутись кількох ключових віх його історії. Як ми вже згадували, створено фонд було у 2020 році. Він виріс з кількох особистих благодійних ініціатив Андрія Матюхи та внутрішніх проєктів FAVBET, які компанія особливо не афішувала. Серед більш відомих — акція «Давай, забивай» з УПЛ, коли забиті голи збільшували суму донату фонду «Таблеточки», сприяння «Повернись живим» у підготовці української збірної до Invictus Games — великих міжнародних змагань для поранених військовослужбовців, заснованих Принцом Гаррі.

З роками кількість та масштаб проєктів зростали. Врешті їм стало затісно в структурі FAVBET, а тому Андрій Матюха приймає рішення про створення Favbet Foundation. Такий крок він пояснив бажанням систематизувати благочинну роботу FAVBET та вийти за межі «біляспортивних» проєктів: «Ми бачили, що маємо ресурс на те, щоб бути корисними Україні за межами спортивних майданчиків, впроваджувати дійсно масштабні зміни. Саме цю роботу і візьме на себе наш фонд».

Слова про масштабні зміни не були перебільшенням. Першим же проєктом Favbet Foundation в Україні стало втілення державної програми «Цифровізація бібліотек» спільно з Офісом Президента, Мінцифри та Українською бібліотечною асоціацією. В межах програми фонд передав 5000 комп’ютерів бібліотекам в українських селах та містечках для створення хабів цифрової освіти. У 2021 році чиновники називали цей проєкт зразком ефективної співпраці бізнесу та держави.

За наступні два роки Favbet Foundation реалізує ще понад сотню проєктів у галузі дитячого спорту та освіти, передасть понад 2000 телевізорів сімейним дитбудинкам по всій країні. На 2022-й команда планувала запуск дитячих IT-курсів, безкоштовних спортивних секцій та багато іншого. Та вже в лютому ці плани згубились в шумі вибухів — почалась війна.

Зміни задля перемоги

Президент Favbet Foundation згадував у нещодавньому інтерв’ю, що змінювати фонд довелось «реактивно» — нові процеси відбудовували на льоту протягом перших днів та тижнів вторгнення. Зосередились на розв’язанні нагальних гуманітарних питань та підтримці армії, все інше — на паузу. В той самий час Андрій Матюха прийняв рішення уп’ятеро збільшити фінансування фонду зі сторони FAVBET.

Трансформація виявилась швидкою, але дієвою. За рік з початку війни Favbet Foundation увійде до числа найбільших корпоративних фондів, що підтримують ЗСУ. На весну 2023 року фонд передасть понад 100 автомобілів розвідникам, артилеристам та іншим підрозділам ЗСУ, доставлятиме сучасні дрони, засоби зв’язку та іншу апаратуру для бійців на першій лінії. За 12 місяців загальна сума допомоги армії перевищить 60 млн грн. Крім цього, фонд також переведе 5 млн на спецрахунок Нацбанку та передасть 1.9 млн фонду «Повернись живим». 

Найвідоміші проєкти фонду Андрія Матюхи

Серед усіх проєктів Favbet Foundation найбільшого розголосу здобуло постачання «колес» українським військовим. Понад 100 авто фонд передав ЗСУ за власний кошт, ще 10 — поставив у межах промо «Прокачай авто для ЗСУ» спільно з FAVBET. В ході промо команда проєкту не лише закуповувала авто, а робила їм «бойовий тюнінг», виходячи із потреб підрозділів, які замовляли авто. За процесом закупівлі та ремонту позашляховиків можна було спостерігати онлайн за допомогою відеозвітів у форматі популярного тюнінг-шоу нульових. Таким чином фонд прагнув заохотити якомога більше людей донатити ЗСУ. Крім цього, за сприяння фонду ЗСУ отримали 65 сучасних дронів, у тому числі ударні безпілотники «Лазарь», які прозвали Favbet-1 та Favbet-2.

Велику частину того, що поставляє у військо, фонд не розголошує — військова таємниця. Але й з відкритих даних видно, що номенклатура дуже широка. Є й хайтек «іграшки» типу антидронових рушниць та приладів нічного бачення, і речі першої потреби — спальні мішки, зарядні станції та інше спорядження. З військовими у фонді на зв’язку 24/7. Все, що треба, швидко знаходять та доставляють за лічені дні власними логістичними маршрутами.

Крім суто мілітарних проєктів, у Favbet Foundation опікуються ще й кількома гуманітарними ініціативами, часто — разом з командою FAVBET. Наприклад, у перші дні війни, коли тісно із ЗСУ ще не працювали,  у фонді займались пошуком екіпірування для понад 100 співробітників, що стали до лав ЗСУ та Тероборони, а також створювали маршрути та координували доставку гуманітарки.

Київський офіс FAVBET за рішенням засновника став укриттям, тоді як склади компанії перетворились на великі гуманітарні хаби. Робота тривала у кілька змін, днем та вночі. За перші тижні вторгнення команда фонду розробила маршрути для сотні тонн гумдопомоги, привезла 10 тонн гуманітарки з Хорватії власним логістичним коридором. Під час окупації Херсону співробітники фонду допомогли вивезти в безпеку до Чернівецької області понад 500 людей.

У квітні 2022 року фонд створив у хорватському Загребі Центр адаптації для українських переселенців, де надавали гумдопомогу та проводили юридичні консультації. Тут також можна отримати психологічну підтримку, вивчати мови, влаштувати дитину на один з багатьох освітніх класів. У 2023 році читачі видань MMR та Delo визнали Центр кращим серед власних проєктів українських благодійних фондів.

Коли ситуація трохи стабілізувалась, фонд почав відновлювати заморожені проєкти, направлені на створення кращого майбутнього для українських дітей. «Наближення перемоги — наша найважливіша місія зараз. Водночас ми продовжуємо роботу над довгостроковими програмами в галузі інфраструктури, освіти, реабілітації, здоров’я та спорту, щоб допомогти українцям повернутися до повноцінного життя», — говорив Андрій Матюха в інтерв’ю Forbes.

Серед найбільших проєктів у цьому напрямі — «Клуб супергероїв», заснований Favbet Foundation у 2023, який об’єднав одразу кілька проєктів підтримки дітей, що постраждали від війни. Це й безкоштовний курс з базової IT-освіти разом з Code Club Україна, який вже проходять понад 300 дітей військовослужбовців, ВПО та підлітків з прифронтових регіонів, і секцій з боротьби, боксу, футболу та баскетболу у Києві. Крім цього, нещодавно фонд також передав дітям українських захисників та вимушених переселенців понад 5 тисяч наборів канцелярії для навчання та творчості.

За словами Андрія Матюхи, зараз його бізнес та благодійний фонд продовжують працювати «на перемогу». Компанія — сплачуючи сотні мільйоні податків у держбюджет, Favbet Foundation — миттєво реагуючи на військові запити та створюючи ту саму «екосистеми позитивних змін».

«FAVBET присутній у кількох європейських країнах. Ми міжнародний бізнес, але наше серце — в Україні. І ми робимо все, щоб наша країна залишалась вільною, а її громадяни бачили попереду щасливе та безпечне майбутнє» — каже Андрій Матюха.

keyboard_arrow_up