Відмінність між шампанським різних видів та марок: різниця (Новини компаній)

Багато людей у світі до категорії «шампанське» відносять кожне ігристе вино. Його подають під час романтичних побачень, вечірок та урочистих подій.
Для останніх зазвичай намагаються купити шампанське оптом. Насправді називатися цим гордим ім'ям має право лише напій, виготовлений за спеціальною технологією із виноградних ягід, вирощених у Шампані, одному із французьких регіонів. Основною сировиною виступають три сорти винограду:
- Піно Менье;
- Піно Нуар;
- Шардоне.
Додатковими інгредієнтами можуть бути ще чотири виноградні сорти. Що ж до терміна «шампанське», він є офіційно захищеним.
Коротко про історію шампанського
Північно-східний французький регіон Шампань є ідеальним місцем для вирощування винограду. Тут помірний клімат та глинистий ґрунт. Спочатку мешканці регіону займалися виробництвом негазованих стандартних вин, але прохолодні кліматичні умови внесли власні корективи. Нестабільна температура призводила до того, що вино не проходило стадію бродіння, а ферментувалося. Процес бродіння відновлювався лише після підвищення температури навесні. Відповідно, тиск у пляшках відновлювався.
Першовідкривачем у цьому напрямку вважається П'єр Періньйон, бенедиктинський чернець з провінції Отвільєр, який жив у Шампані у сімнадцятому столітті. У світі про цей дивовижний легкий алкогольний напій дізналися завдяки торговцям з Англії.
Основні класифікації шампанського
Дивовижний за своїми властивостями та смаковими якостями напій має досить багато класифікацій. Серед ключових можна виділити декілька, наприклад, за сортом винограду. Відомі виробники використовують три виноградні сорти, з яких залежно від рецептури та технології виробництва виходять різні продукти:
- Chardonnay. Це елітний сорт білого винограду, який є основним інгредієнтом.
- Pinot Noir. Червоний сорт винограду, який забезпечує напій складним та багатим смаком.
- Pinot Meunier. Червоний сорт, який найчастіше використовується на півночі регіону. Він відповідає за свіжий, м'який, яскраво виражений фруктовий смак.
За якістю винограду:
- Вінтажне. Шампанське виготовляється із винограду одного року, коли врожай був особливо вдалим. Відбувається це двічі-тричі на десятиліття.
- Невінтажне. Всі інші напої, для створення яких використовують різні виноградні сорти та вина кількох останніх років.
За рівнем солоду:
- Brut Nature — сухе ігристе вино, в яке цукор не додається зовсім;
- Extra Brut — сухе шампанське з вмістом цукру в кількості не більше 6 г на літр;
- Brut — традиційне сухе шампанське, що містить не більше 12 г на літр цукру;
- Extra Sec — напівсухе із вмістом до 17 г на літр цукру;
- Sec — солодке, в якому до 32 г цукру на літр;
- Demi-Sec — солодке шампанське із кількістю цукру на літр від 32 г до 50 г;
- Doux — в одному літрі шампанського міститься понад 50 г цукру.
Існують також і інші типи класифікації унікального напою, серед яких і тип виробника.