Турбота про ментальне здоров’я працівників є важливою складовою корпоративної культури МХП(Новини компаній)

Турбота про ментальне здоров’я працівників є важливою складовою корпоративної культури МХП(Новини компаній)

Одним з важливих кроків до визнання цінності кожної людини в команді, її безпеки, здоров’я. Ми переконані, що задоволені та вмотивовані працівники ефективніше справляються зі своїми робочими завданнями і допомагає їм у цьому психолог компанії. Про психологічну підтримку співробітників та важливість такого фахівця в компанії говорили з Галиною Гірівською, корпоративною психологинею МХП.

Психолог МХП – це просто тренд чи цей фахівець дійсно покращує ефективність компанії?

  • Психолог у компанії – це, насамперед, про піклування та турботу про співробітників. Турбота про ментальне здоров’я співробітників як елемент корпоративної культури — це вже не просто тренд, а один із важливих кроків до визнання цінності кожної людини в команді, її безпеки, здоров’я. Саме тому бізнес компанії у всьому світі наймають у штат психологів або залучають зовнішніх фахівців. Можливість скористатися послугами психолога прямо на робочому місці є частиною культури піклування про своїх співробітників. Компанія МХП стала однією із перших в Україні, яка ввела групу психологів у штат на своїх підприємствах і Вінницька птахофабрика не стала винятком.

Який він корпоративний психолог Вінницької птахофабрики?

  • Психолог на регіональному підприємстві це ще досить «нова посада», і тому деякі працівники можуть сприймати такого фахівця насторожено, інші з цікавістю, є такі, які дійсно визнають і бачать користь від нього. Ключовим чинником для визнання важливості такого фахівця на підприємстві є розуміння його специфіки роботи та завдань. Психолог – це не психіатр, не лікар, а фахівець, який допомагає віднайти душевний спокій та рівновагу. З його допомогою людям простіше переживати стреси та емоційні травми. Психолог працює з психологічною проблематикою здорових людей.

Яке головне завдання психолога на виробництві?

  • Якщо брати масштабно, то мета корпоративного психолога – сприяти створенню та підтримці сприятливих умов праці, які забезпечують оптимальний рівень працездатності та збереження ментального здоров’я людини. Але також треба відзначити важливість ролі психолога в проблемних ситуаціях, де відіграють ключову роль психологічний стан людини та здатність усвідомлювати свої почуття та емоції. І тому психолог допомагає співробітникам працювати з їхнім психологічним станом, навчає їх саморегуляції, проводить тестування та тренінги, які мають на меті покращити самопочуття людини та психологічну емоційну атмосферу в колективі.

Напрями роботи психолога?

Основні напрями роботи корпоративного психолога це:

  • Консультування (індивідуальне та групове);
  • Психоедукація (пояснення і донесення до людей необхідної інформації про психічне здоров’я, психологічні негаразди та їх наслідки для особистості);
  • Корекційно-розвивальна робота (тренінги, майстер-класи, воркшопи);
  •  Розв’язання конфліктних та проблемних ситуацій ;
  • Психологічний супровід та підтримка.

З якими зверненнями найчастіше приходять працівники?

  • Насправді кейси клієнтів – це конфіденційна інформація, адже один із принципів роботи психолога – це конфіденційність, тому конкретні кейси, як приклад навести не можу, то професійна етика. Можу сказати, що проблематика різноманітна і стосується різних сфер життя людини.

Про безумовність конфіденційності та психологічної етики в роботі психолога.

  • Дійсно конфіденційність є ключовим принципом і входить до переліку принципів, які є спільними для всіх професійних етик: повага до особистості, захист людських прав, чесність і щирість стосовно клієнта, обачність у застосуванні інструментів і процедур. Основним професійним документом, на який у своїй роботі опирається психолог є Етичний кодекс психолога.

Як вплинула повномасштабна війна на Вашу роботу?

  • Війна вплинула на нас усіх, а щодо нас, як фахівців допомічних професій, то однозначно підсилила відповідальність і важливість нашої роботи з людьми в цей нелегкий час. Психологічний стан та психічне здоров’я людини під час воєнних  дій є вкрай важливими. Багато людей переживають виснаження, спустошення, втому, відчувають тривогу й паніку. Психологи, це ті фахівці, які можуть порекомендувати, як опанувати себе в критичних умовах, як допомогти близьким та підтримувати здоровий психічний стан в критичних умовах.

Дайте, будь ласка, кілька лайфхаків для балансу між work-life в сьогоднішніх реаліях.

  • Насправді чудодійних секретів немає, все досить просто, досягнення здорового балансу між роботою та особистим життям в однаковій мірі залежить від особистого ставлення (до роботи/життя) та правильних дій. Кожна людина може створити власні унікальні правила, як тримати такий баланс. Одним з дієвих правил є контроль та розподіл часу, наприклад, оптимальним буде такий розподіл:

30% – робота 20% – час на себе, перезавантаження, відпочинок, спорт, догляд за собою;

10% – час для розвитку, навчання; 40% – сім’я.

Безумовно, кордони завжди можуть рухатись через форс-мажори, але головне, що ми є тими, хто ними управляє!

keyboard_arrow_up