Тепловізори: що це таке та які види бувають? (Новини компані)

Тепловізори: що це таке та які види бувають? (Новини компані)

Людське око влаштоване таким чином, що може вловлювати лише обмежену частину електромагнітного випромінювання – видиме світло. Цього досить виключно для того, щоб бачити лише форми та кольори у повній темряві.

Щоб перетворити невидиму частину спектра на видимий колір, використовуються спеціально призначений пристрій – тепловізор, з яким можна детальніше ознайомитись, перейшовши за посиланням: https://control.ua/teplovizory/. Але розглянемо, що таке тепловізор, його види і для чого він потрібний.

Що є тепловізором і для чого він необхідний?

Це оптичний пристрій, який потрібний для відображення інфрачервоного випромінювання у вигляді колірних зображень. Подібний пристрій здатний «бачити», незалежно від часу доби, року, освітлення та різних обмежень. Застосовуються тепловізори для вимірювання температури тіла та об'єктів без необхідності безпосереднього контакту з ними.

Тобто, тепловізор – це інфрачервона камера, яка може застосовуватись у медицині, промисловості, будівництві, виявлення тварин тощо. Це пов'язано з тим, що вони вловлюють і відображають абсолютно все, що тепліше від абсолютного нуля, у тому числі водяний лід.

Влаштування тепловізора та його принцип роботи

Основний елемент у будь-якому тепловізорі – це спеціально призначена матриця, яка призначається для того, щоб перетворювати теплове випромінювання на електричний сигнал. Встановлено чутливу напівпровідникову пластину, яка змінює провідність, залежно від зміни температури. Електронний сигнал надходитиме в мікросхему або мікропроцесор, де обробляється і виводиться на дисплей. На матриці інфрачервоні промені фокусуються через оптичну систему.

Основні різновиди тепловізорів

  • Наглядовий. Це моделі з монохромним екраном, завдяки чому вдається досягти максимального розмаїття. Підходять для відстеження тварин або людей на природі або територіях, що охороняються.
  • Вимірювальний. Чутливість подібних моделей суттєво вища. Екран передає колірне зображення, всі відтінки відповідно до температури. Застосовуються стандартно для вимірювання температури поверхні предметів. Призначаються у різних цілях для дистанційного контролю без руйнування конструкцій.
  • Стаціонарний. Це потужне обладнання, яке оснащується сенсором, що охолоджується, т.к. їх конструкція громіздка і вони не призначені для транспортування. Застосовуються з виробництва, щоб стежити за технологічними процесами. Вони датчик охолоджується з допомогою рідкого азоту.
  • Переносні. Це компактні тепловізори, в яких встановлений болометр, що не охолоджується, - сенсор з кремнію. Переносний тепловізор є компактнішим, якщо порівнювати зі стаціонарним, чому сприяє відсутність системи охолодження. Ними значно простіше користуватися, щоб досліджувати важкодоступні місця.
  • Високотемпературні. Це стаціонарна та переносна модель, яка здатна визначати високий нагрів. Є моделі, які можуть працювати за надвисоких температур. Підходять для контролю вузлів, казанів або інших конструкцій.

Подібна різноманітність сприяє тому, що кожен зможе вибрати відповідне рішення для себе. Незалежно від обраного варіанта віддавайте перевагу виключно відомим брендам.

keyboard_arrow_up