Спори з пенсійним фондом з призначення і виплати пенсії (Пресслужба юридичної компанії Сварог Лада)

Спори з пенсійним фондом з призначення і виплати пенсії (Пресслужба юридичної компанії Сварог Лада)

Проблеми з пенсійним забезпеченням та призначенням пенсії сьогодні є доволі гострим питанням, з яким стикаються громадяни пенсійного віку. Причиною їх виникнення є не вина самих пенсіонерів, вони виникають через недотримання пенсійного законодавства працівниками пенсійного фонду. Через велике значення даного питання для громадськості,  ми підготували короткий їх огляд поради щодо вирішення. 

Однією з найпоширеніших проблем які можуть виникнути при оформленні пенсії, отриманні соціальних виплат (допомоги на поховання), встановлення загального трудового та страхового стажу – це помилки або не відповідність в документах.

Через те, що Україна була складовою СРСР, то до набрання незалежності документообіг вівся здебільшого російською мовою, російською мовою зокрема заповнювали титульні аркуші головного документа для призначення пенсії – Трудової книжки. Пізніше, вже після здобуття незалежності документообіг перейшов на державну Українську мову: почали видавати паспорти українською, а написання імен та прізвищ транслювались з російської на українську, українською мовою заповнювали паспорти громадянина України. В наслідок перекладу велика кількість прізвищ та імен по-батькові почали не співпадати, в наслідок чого пенсійний фонд в багатьох випадках відмовляє у призначенні пенсії через різне написання імен.

Причиною відмови може стати навіть звичайна формальність в різниці написання однієї літери. 

Щодо трудових книжок, законодавство ставить високі вимоги їх заповнення – мають чітко і послідовно ставитись підписи, нумерація, кожен запис має виконуватись однаковим кольором чорнила та містити печатку місця роботи з гербом. Виправлення помилок має бути не простим закресленням, а чітким записом про причину помилки та з відповідним новим записом про виправлення. В минулому, до даних правил ведення трудових книжок так серйозно не ставились, в наслідок чого могли не так записати посаду, дату, використати різні чорнила, зробити помилку в записі та не вірно її виправити, забути поставити підпис або печатку.  Записи з трудової книжки могли стертись в наслідок пошкодження документа.

При призначенні пенсії через таку халатність в минулому, у власників трудових книжок виникає проблема – вони не можуть оформити пенсію через розбіжності, невизнання трудового стажу через неправильність записів, відмова визнати певний запис про роботу через неправильне заповнення. Як  наслідок, пенсіонерам важливо усунути дану помилку шляхом звернення до суду в окремому провадженні.

Згідно ч.1 ст.234 ЦПК України – окреме провадження – це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи (встановлення факту того, що трудова книжка чи інший документ дійсно належить особі або запис у трудовій є вірним, хоч і зроблений не зовсім коректно) Для цього суду потрібно буде надати відповідні докази, зокрема слід звертатись до архівних установ та брати оригінали наказу з місця роботи, на підставі якого були внесені записи в трудову книжку. Дані документи зберігаються в архівах протягом  70-ти років з часу їх складення. 

Іншою поширеною проблемою є не визнання пенсійним фондом права на певний вид пенсії, зокрема не визнання Пенсійним фондом пенсії, що призначається за законом України «Про державну службу»

За даним законом пенсія виплачується у розмірі 60 відсотків від заробітної плати державного службовця, який працює на даним момент. Враховуючи основну ставку, доплати за ранг, за стаж роботи, інші виплати, середній розмір пенсії громадян, які відали значну частину свого життя державній службі, складає від 6 тисяч гривень. Якщо пенсіонер працював на посаді, яка була вища спеціаліста або головного спеціаліста (для приклад керівна посада державної служби, де заробітна плата вища від звичайного державного службовця, то пропорційною буде й вища пенсія цієї людини). Через невизнання права на таку пенсію  натомість призначається просто пенсія за віком, яка складає у середньому розмірі 2-3 тис. гривень. 

Підставою для не нарахування пенсії є відсутність стажу держслужби (у певних випадках це 10 років, у певних випадках – 20 років) або ж відмова яка надана як звичайна відписка щоб не призначати більший розмір пенсії.

Невизнання стажу державної служби найчастіше виникає щодо пенсіонерів, які працювали в органах місцевого самоврядування (в сільських, селищних, міських радах, були посадовою особою даних рад, сільським головою, старостою села, тощо).

Відповідно до закону «Про місцеве самоврядування» - посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету. Закон «Про державну службу» визнає стаж роботи в органах місцевого самоврядування державною службою. Крім того ці працівники, як і працівники державних органів подають щорічні декларації, вступають на службу в наслідок конкурсу, їм присвоюється відповідний ранг державного службовця. Вказівка пенсійного фонду про те – що посадова особа органу місцевого самоврядування не є державним службовцем – лише зручне виправдання щоб скоротити витрати пенсійного фонду. 

Органами пенсійного фонду часто-густо не береться до уваги час проходження громадянами строкової військової служби, в наслідок чого, чоловіки віддають по 2, а в деяких випадках 3 роки свого життя на користь держави України, або колишньої Української ССР з якої утворилась незалежна Україна, однак не можуть в пенсійному віці внаслідок протиправних дій отримати доплату до пенсії.

Відповідно до законодавства України час проходження військової служби зараховується громадянам України до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби. Тобто не має значення, чи служила особа пенсійного віку в лавах збройних сил ССР чи вже незалежної України, головне те – що вона може і має отримати доплату до пенсії у вигляді років страхового (трудового) стражу або ж стажу державної служби.

Пенсійний фонд при індексації пенсій, створення нових механізмів обрахунку пенсій часто знижує пенсійні виплати вже призначеної пенсії, в наслідок чого пенсіонер до індексації отримував для прикладу 4-6 тисяч грн., після індексації розмір становить по 3-4 тис. гривень. Дане стосується так-званих «пенсій військовослужбовців». Верховний Суд визнав таку дію пенсійного фонду незаконною, оскільки не можна зменшити розмір пенсійного забезпечення, а тому пенсіонери мають право звернутись до суду й визнати рішення про зниження розміру пенсії незаконною та може повернути суму невиплаченого в наслідок зменшення пенсійного забезпечення, головне для цього мати відповідні документи.

Крім наявності підтверджуючих документів та  законного права, для вирішення справи важливо знайти професійного юриста, який зможе в судовому порядку довести протиправність дій пенсійного фонду та «виборе» право на гідне пенсійне забезпечення. У Винницькій області  та загалом по Україні є, без сумніву, велика кількість професіоналів, як якісно виконують свою роботу, однак є й такі, хто зловживає довірою клієнта, обіцяючи стовідсотковий результат та гарантований виграш по справі. Зазначимо, в судових спорах неможливо пообіцяти гарантований виграш, оскільки справу вирішує не юрист чи адвокат, справу вирішує суддя, юрист лише допомагає вам написати заяву та зібрати усі докази до неї. Тому у професійній спільноті є приказка: «хочете гарантії – купіть чайник». Вона влучно ілюструє усю ситуацію, адже неможливо стовідсотково передбачити, що вирішить суддя, як він подумає або як поставиться до тих чи інших доказів та документів. Ще гірше ситуація – коли правник вказує, що зможе «порішати» в даній справі, оскільки працював в тому чи іншому суді, знає того чи іншого суддю та є з ним в гарних стосунках. Такі вирішення, як правило, взагалі не приводять до результату  і є лише «словами» і пустими обіцянками з ціллю заманити клієнта. Працівник суду не піде на порушення законодавства, адже для прийняття рішення основою є закон, а не прохання дружньої допомоги адвоката чи юриста. Тому як ніколи важливо звернутись за послугами до професіонала. 

Перераховані випадки з пенсійним фондом є найпоширенішими, але крім них існує велика кількість індивідуальних ситуацій, які ми не зазначили. Спори з пенсійним фондом є доволі неприємними, однак, дана проблема в більшості ситуацій не є такою, що не може бути вирішеною, головне знайти професійну юридичну компанію яка допоможе вам та виборе через суд право на пенсійне забезпечення, на яке особа пенсійного віку заслужила в ході багатьох років нелегкої професійної праці. 

Наші контакти: 

ТОВ «Сварог Лада» 
адреса: вул. Магістратська 88 кабінет № 125 (перший поверх)
телефон: 0 97 507 27 05  підтримка клієнтів 24/7
Директор, керуючий партнер юридичної компанії «Сварог Лада» - Сміщук Руслан Олександрович
електронна пошта:  [email protected]
Посилання на соціальні мережі
Facebook: https://www.facebook.com/SvarogLada.LLc/

Будемо вдячні, якщо саме Ви підтримаєте нас, Сварог Ладу, у конкурсі Народний бренд 2021 у  номінації «Юридичні послуги» 

Що для цього потрібно?

  1. Перейти за посиланням ttps://top20.ua/vn/brand/279/show.html
  2. Проголосувати щонайменше за 10 номінацій (ми в номінації «Юридичні послуги» - Сварог Лада)
  3. Натиснути «Завершити голосування»
  4. Ввести свій номер телефону та підтвердити голосування
  5. Ваш голос зараховано. Дякуємо

Посилання на конкурс https://top20.ua/vn/brand/279/show.html

Серед усіх проголосувавших будуть розіграні цінні подарунки 

keyboard_arrow_up