Сергій Кудлаєнко, керівник міського осередку ГО «Ми — Вінничани», відкрив офіс для підтримки військових і цивільних (Блог С.Кудлаєнко)

Сергій Кудлаєнко, керівник міського осередку ГО «Ми — Вінничани», відкрив офіс для підтримки військових і цивільних (Блог С.Кудлаєнко)

Громадська організація «Ми — Вінничани» відкрила у Вінниці офіс, де можна отримати безкоштовну юридичну і психологічну допомогу військовим, переселенцям і цивільним. 

Приймальня «Турбота» запрацювала на Хмельницькому шосе. Очільник міського осередку громадської організації Сергій Кудлаєнко запрошує усіх вінничан до співпраці.

У період війни тисячі людей потребують допомоги та підтримки: від юридичної та психологічної до благодійної та гуманітарної. У Вінниці безкоштовно надають таку допомогу в громадських приймальнях ГО «Ми — вінничани». Ініціював створення простору громадський діяч, народний депутат VIII скликання, очільник міського осередку організації Сергій Кудлаєнко.

Днями у Вінниці відкрився вже третій офіс ГО «Ми — Вінничани». Фахівці приймальні «Турбота» надають безкоштовні юридичні послуги військовослужбовцям, їх родинам, а також цивільним вінничанам і переселенцям. 

— Наприклад, сьогодні до нас звернувся голова ОСББ, що потрібно у дворі поставити столик,— каже Сергій Кудлаєнко, керівник міського осередку організації «Ми — Вінничани». — Приходять голови квартальних комітетів, просять встановити дитячий майданчик. Тобто, ми так само запрошуємо до співпраці і городян, і місцеві громадські організації. Звісно, військові ЗСУ для нас в пріоритеті. Але ми також співпрацюємо з цивільними людьми. Таким чином реалізували багато проектів, постійно вдосконалюємо послуги для наших мешканців. Ми мешкаємо в одному місті, тому запрошуємо в офіс свідомих вінничан.

Загалом, ми почали з безкоштовної юридичної допомоги. Зараз відкрили третій офіс в місті, третя громадська приймальня. Вона тут більш публічна, і назву носить символічну — «Турбота». Відтак, запрошуємо мешканців Вінниці саме сюди, а також військових та їх родини. Тут з народними депутатами та адвокатами будемо надавати їм безкоштовну юридичну допомогу.

До слова, з юридичними питаннями в приймальню «Турбота» звертаються до двадцяти людей за день. В місяць цифра може нараховувати близько 500 звернень. 

— Звернення абсолютно різні,— розповідає помічник адвоката Ганна Луцишина.

— Питання бувають різні: стосовно переведення військових з однієї військової частини в іншу, отримання грошової допомоги, інформація щодо виплат через поранення, питання втрати документів. Також ми направляємо адвокатські запити щодо зниклих безвісти. Якщо ми не можемо з цим питанням звернутися до військової частини, наприклад на Донеччині, бо там не працює навіть пошта, тоді ми звертаємось в ТЦК, яким призивався військовий і вони вже на ту частину відправляють відповідний документ. Бувають і складні випадки — такі, як встановлення родинних зв'язків між загиблим і його цивільною дружиною.

Також до офісу можуть звернутись переселенці для отримання консультації та допомоги у вирішенні їх юридичних питань. 

— Були внутрішньо переміщені особи, які звертались до нас з питанням компенсації втраченого майна, — зазначає Ганна Луцишина. — Ми просимо надати документи, які засвідчують, що у них була квартира чи будинок у зоні бойових дій, і вони її втратили. Необхідно зібрати пакет документів, що засвідчує їх власність, а ми вже відправимо у відповідні органи. 

У громадській приймальній вінничанам також безкоштовно надають консультації з:

  • направлення військових для протезування за кордон;
  • отримання військовими грошової компенсації у зв’язку з отриманням поранення при захисті Батьківщини;
  • оформлення заявок щодо відшкодування вартості знищеного окупантами житла;
  • переведення виконавчого провадження зі сплати аліментів з окупованої території України до Вінниці;
  • продовження дії соціальних виплат у зв’язку з інвалідністю для ВПО (внутрішньо переміщених осіб) у Вінниці;
  • отримання членами сімей загиблих військовослужбовців одноразової грошової допомоги;
  • реєстрація та перереєстрація бізнесу з окупованих територій у Вінниці;
  • отримання ВПО гуманітарної допомоги з міжнародних фондів;
  • працевлаштування ВПО у Вінниці;
  • перерахунок пенсійного забезпечення для осіб поважного віку та інші.

Вінничан очікують за адресою: м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе 10

Простір працює з понеділка до п’ятниці, з 10:00 до 17:00.

Довідки за телефоном: (097) 048 28 28.

keyboard_arrow_up