Органік-Д: 5 фактів про розвиток картопляного бізнесу в Україні! (Новини компаній)

Органік-Д: 5 фактів про розвиток картопляного бізнесу в Україні! (Новини компаній)

Картопля – наше дитинство. Українці вирощують картоплю в приватному секторі незважаючи на всі складнощі буття. Це ж нерентабельно, розуміємо ми! Жуків травити, бадилля сапати, картоплю капати та носити непідйомні мішки, а потім перебирати і знов саджати в землю... 

Вінницька овочева компанія Органік-Д зібрала факти про найулюбленіший коренеплід в Україні та про свій власний досвід, аби довести, що  сьогодні картопляний бізнес може бути прибутковим.

За даними Українського клубу аграрного бізнесу в Україні близько 97% картоплі виробляється в домогосподарствах і лише 3% вирощують великі фермерські господарства «Українського клубу аграрного бізнесу». За даними Асоціації фермерів і приватних землевласників України, 90% вирощеної картоплі викопують вручну. На Заході України коні замість  тракторів  та комбайнів, бо з оренду техніки треба віддати кілька тисяч гривень. 

При цьому Україна входить у трійку найбільших світових виробників картоплі! Шок!  Та саме зараз  країна замінює конячу працю на сучасну агродіяльність.

Наразі уряд схвалив Концепцію Державної цільової програми розвитку промислового картоплярства на період до 2025 року. Реалізація програми дозволить наростити обсяг виробництва високоякісної насіннєвої та продовольчої картоплі на промислових площах у сільськогосподарських підприємствах та збільшити частку підприємств, що займаються виробництвом картоплі, в тому числі сімейних фермерських господарств, сільськогосподарських кооперативів та спеціалізованих підприємств, що займаються виробництвом органічної продукції, а також створити відповідні спеціалізовані кластери.

Програма передбачає компенсацію вартості насіннєвого матеріалу, компенсацію зрошення, та будівництва складів для зберігання. Сума компенсації сертифікованого насіннєвого матеріалу, наприклад, не повинна перевищувати 150 тис грн на одного отримувача.

Компанія Органік-Д вже декілька років вирощує коренеплоди у Вінницькій області. Морква, буряки, цибуля та картопля – основні культури, якими тішать нас подільські аграрії. Органік-Д працює за звичайними принципами, яких варто дотримуватися  будь-якій агрокомпанії.

В першу чергу, зберігання.  Тому ще на початку діяльності у 2017 році Органікі-Д побудували сучасний склад у місті вирощування овочів (прим. ред.:  смт. Сутиски знаходиться близько 30 км від Вінниці). Встановили холодильні машини на італійських компресорах, змонтували вентиляцію та систему зволоження. Від циркуляції повітря, озонування й температурного режиму найбільше залежить зовнішній вигляд та якість збереження овочів.

 

На другому місця за рейтингом важливості для розвитку  картоплі – розроблені підприємством  унікальні технології вирощування. Органік-Д одна з перших компаній України, яка втілила у життя мрію про інтенсивне виробництво з органічною домішкою. Коли весь світ бореться з виснаженням ґрунтів і, водночас, продовжує оранку задля збільшення врожаю, тут для  збагачення землі та відновлення гумусу  використовується органічне добриво.  В рівних пропорціях з мінеральними добривами підживлюються рослини. Вагомою частиною успіху завдячують дотриманню  екологічних принципів.

У нас в країні вирощується в середньому 20 млн тонн бульби, з яких переробляються лише 250-300 тисяч тонн картоплі. Експорт картоплі з України за  2020 року становить біля 3 тисяч тонн, що  на 80% більше, ніж роком раніше. Та незважаючи на зріст, Україна вимушена імпортувати той самий картопляний крохмаль з сусідніх  Білорусі та Польщі. Вдосконалення картопляного сектору переробки – це «не треба», а «вже повинно бути впроваджено».

Останнє десятиріччя світовий ринок показує вражаюче і безперервне зростання міжнародної торгівлі продуктами переробки картоплі. Головним чином ринок складається із замороженої картоплі фрі - дві треті обсягу. Решта  приходиться на різні категорії, такі як чіпси, картопляне борошно, гранули та пластівці. Якщо провести ретельний аналіз, то зрозуміло, що інвестиції в переробку  компанії могли б призвести до  модернізації картопляної галузі України. Виробництво крохмалю, харчових волокон, добрив, тощо – все це наші перспективи окрім фрі та чипсів. Зараз таких виробників України можемо порахувати на пальцях.

Світовий попит на продукти переробки картоплі постійно зростає, а рівень цін залишається конкурентним. Картопляний сектор повинен мати можливість виробляти якісну продукцію з конкурентними цінами.

Перетворити картопляний бізнес у професійне індустріальне виробництво компанії Органік-Д допомагають дотримання міжнародних стандартів і можливість збільшення земельних площ.  У 2020 році підприємство наважилося на виконання міжнародних стандартів Global GAP. Отримана сертифікація надає переваги для експорту та роботі на внутрішньому ринку . У 2022 вінничани з Органік-Д планують вирощувати  п’ять сортів бульби,  використовувати  до 100 га земель, а також вже проєктують під картоплю нове сховище ємністю 5 тонн. 

Картопляних успіхів нам всім!

В статті використана інформація з наступних джерел: аgravery.com, unian.ua, kmu.gov.ua

keyboard_arrow_up