Органік-Д - великий морквяний шлях Вінниччини (Новини компаній)

Органік-Д - великий морквяний шлях Вінниччини (Новини компаній)

В середині червня Вінниччина презентувала продукцію ключових  підприємств області в Узбекистані. Позиціонуючи Вінницьку область, як регіон нових можливостей, особлива увага з боку нашої країни приділяється  агропромисловій сфері та розширенню її експортного потенціалу.

Компанія Органік-Д також відвідала Самарканд і поділилась своїми агровраженнями.  Спілкувалися з директором вінницького підприємства Вадимом Кричковським.

- Вадиме, розкажіть, що вирощує Узбекистан сьогодні?

- Клімат в Центральній Азії дуже сприятливий для вирощування конопель та бавовни. Так-так, вам не почулося. З базових сільськогосподарських рослин Узбекистан, наприклад, традиційно культивує пшеницю, ячмінь, рис, тощо. На другому місці після експорту бавовни, йдуть солодкі кавуни. Щоб поліпшити продовольчу безпеку країни, уряд підтримує птахівництво та тваринництво протягом останніх кількох років. З овочів експортують переважно цибулю, капуста та часник.

- А чим же тоді цікаві українські виробники, у тому числі Органік-Д?

- ЗМІ пишуть, що в сільському господарстві Узбекистану зайнято близько 27% робочої сили. І  це найкращий перспективний галузевий сектор для солодкої країни. Та, наразі, не вистачає впровадження нових технологій та подальшого розвитку можливостей переробки та упаковки.  Місцеві фермери мають загарбницькі плани щодо розвитку експортних ринків цієї продукції, але не завжди встигають їх реалізовувати. Ми, українці, цікаві нашою продукцією, особливо овочевою на відкритих ґрунтах.

- У випадку Органік-Д це морква?

- Зараз, так. В 2021 році морква в Узбекистані подорожчала майже вдвічі. Такі темпи зростання в ціні обумовлені погодними умовами, які спровокували  пізнє визрівання, а також обсягами експорту до сусідів, що створило внутрішній дефіцит в країні. Ну і сама морква там інша за смаком та властивостями, адаптована до місцевих агроекологічних умов. Тому, в цьому році маємо найсприятливіші  часи для Великого морквяного шляху з України! Але це, скоріше, виняток. Живемо-побачимо.

- А чи закінчилася посівна у Вашій компанії і що взагалі очікує Органік-Д, коли перший місяць літа майже позаду?

- Посівна закінчилася в третій декаді червня.  Сіяли 30 га моркви, 10 га буряка, 20 га цибулі, 20 га картоплі та 2 га солодкої кукурудзи.  Погода стоїть не найкраща для молодих паростків.  Але плани все ж таки амбіційні. З поточними температурами повітря нашу компанію рятує крапельне зрошеня.

Зараз і надалі працюємо над кооперацією з локальними фермерами та окремими селянами. Мета - вирощування овочів з цінними харчовими характеристиками за технологією Органік-Д.  Якісне насіння та відповідні умови виробництва й зберігання, що вже відпрацьовані у нашій компанії, допомагають Вінниччині виходити на міжнародні ринку збуту.

Найочікуваніший результат для нас – визнання продукції в Україні та світі!

Як вирощують моркву в жарких країнах Центральної Азії з цілорічним збором врожаю?

Моркву садять 4 рази на рік. У листопаді-грудні моркву висаджують методом «туксонбості» (англ. tuksonbosti). Цей метод дає можливість забезпечити більш стійкі сорти, оскільки протягом зими насіння, перебуваючи під землею, насичуються вологою.

У лютому-березні висаджують «ранньостиглу» моркву. Врожай, як правило, очікується до кінця травня.

У квітні-травні висаджують моркву «дозрівання» - врожай дозріває до середини літа.

А в червні-липні висаджують «пізньостиглу» моркву, врожай якої припадає на перші місяці осені.

 

keyboard_arrow_up