Олег Мейдич: «Батьківщина» запропонувала вихід із штучноствореної енергетичної кризи (Пресслужба ВО Батьківщина)

Олег Мейдич: «Батьківщина» запропонувала вихід із штучноствореної енергетичної кризи (Пресслужба ВО Батьківщина)

Сьогодні люди та бюджетні установи отримують платіжки з у кілька разів вищими від обіцяних владою цифрами. Розхвалений урядовцями «газовий» Меморандум не працює, газу, закачаного до сховищ, може не вистачити на зиму.

В цих умовах «Батьківщина», як опозиційна сила могла просто нагадувати «а ми попереджали» і критикувати владу за її провали. Але Юлія Тимошенко не просто критикує, на засіданні Погоджувальної ради вона запропонувала плен негайних дій – чіткий і абсолютно конкретний.

«План Тимошенко, зокрема, передбачає: запровадження надзвичайного стану в енергетиці для швидкого наведення ладу в галузі та країні в цілому;  негайне припинення експорту газу з  України; термінове усунення всіх посередників між тими, хто видобуває газ, і тими, хто його споживає та  якнайшвидше ухвалення закону «Батьківщини» №4680 про спрямування дешевого газу власного видобутку на потреби населення», - наголосив народний депутат України від ВО «Батьківщина» від Вінниччини Олег Мейдич.

Про те, що владі варто дослухатися до ініціатив Тимошенко, адже вони корисні, зауважують і експерти.

Зокрема провідний аналітик міжнародного центру «Розвиток України» Олександра Решмеділова наголосила на тому, що влада має дати чіткі пояснення громадянам про те, куди йде газ власного видобутку, та дослухатися до раціональних порад команди Тимошенко в питанні розв’язання енергетичної кризи в Україні. Ідея фракції «Батьківщина» про спрямування газу власного видобутку на потреби споживачів, яка міститься у відповідному законопроєкті команди, – влучна і заслуговує на увагу влади.

Важливо також, щоб країна не потрапляла до подібних пасток і в майбутньому. Саме тому, «Батьківщина» наполягає на розслідуванні корупційної змови, що призвела до того, що газ не був закачаний до сховищ улітку, коли ціни на нього були в 6 раз меншими. Два мільярди, які були виділені для цього, не були використані за призначенням.

« Лідерка нашої патрії вимагає виявити і притягнути до відповідальності усіх причетних до заподіяння величезних збитків, - щоб попередити подібні злочини в майбутньому. «Батьківщина» наполягає на створенні тимчасової слідчої комісії парламенту, яка б взялася за розслідування корупції в енергетиці. А там є багато того, за що можна братися», - говорить Олег Мейдич.

Енергетична криза, в якій Україна опинилася напередодні опалювального сезону, насправді є рукотворною, і є наслідком корупційної змови. Виправляти ситуацію треба негайно, але для цього потрібна політична воля та бажання діяти в інтересах людей.   Якби того лише захотіла влада, то навести лад в енергетиці та викорінити корупційні махінації з перепродажем українського газу можна було б за лічені дні. Ситуацію ще можна виправити. Якщо діяти швидко і рішуче.

«Наша фракція підготувала проєкт постанови, який базується на рекомендаціях Єврокомісії, де ми по пунктах виклали, що треба робити, щоб вийти з кризи. Також ми внесли законопроєкт про зменшення податку на додану вартість до рівня 5%, і це дасть нам можливість суттєво здешевити енергоносії. Ми подали законопроєкт, який віддає дешевий український газ населенню, бюджетній сфері, промисловцям. Все чітко прописано для того, щоб врятувати країну»,  - пояснює Олег Мейдич.

keyboard_arrow_up