Найкращий в регіоні. Розповідаємо про оновлений Вінницький центр термічної травми та пластичної хірургії

Найкращий в регіоні. Розповідаємо про оновлений Вінницький центр термічної травми та пластичної хірургії
  • Центр термічної травми та пластичної хірургії обласної клінічної лікарні ім.М. Пирогова вважають найкращим та найбільшим в регіоні.
  • Дізналися, як заклад під час повномасштабної війни, завдяки допомозі донорів, справляється з надскладними травмами.

На жаль, кількість українців з опіковими травмами невпинно росте. Це  наслідки активного протистояння на фронтах війни та постійних обстрілів, якими тероризує наше населення агресор.

Тому питання надання якісної, сучасної медичної допомоги пацієнтам з мінно-вибуховими травмами та їх подальшої реабілітації стоїть дуже гостро.

Ми побували в оновленому Центрі термічної травми та пластичної хірургії обласної клінічної лікарні ім.М. Пирогова і дізналися, як під час повномасштабної війни, заклад завдяки професіоналізму медперсоналу та допомозі донорів, справляється з надскладними травмами.

Дороговартісні антибактеріальні препарати та білок крові

Опікова травма  специфічна, має важливі відмінності від усіх інших видів травм. Це і поширеність ураження тканин, тяжкість і тривалість шоку, а також інтоксикація, високі ризики розвитку генералізованої інфекції та інші ускладнення опікової хвороби.

У важких випадках медзаклади України вдаються до допомоги своїх закордонних колег, транспортуючи пацієнтів за кордон. Проте стан хворих не завжди дозволяє це зробити, тому вкрай важливо максимально озброїти наших лікарів-комбустіологів знаннями, обладнанням та матеріалами, щоб вони могли надавати допомогу європейського рівня в України.

Саме це поставили собі за мету в Центрі термічної травми та пластичної хірургії обласної клінічної лікарні ім.М. Пирогова, який вважають найкращим та найбільшим в регіоні.

У медзакладі лікуються постраждалі від опіків, отриманих в побутових умовах, також з хімічними опіками, мінно-вибуховими та уламковими травмами.

Колектив Центру докладає багато зусиль, щоб рівень надання медичної допомоги хворим відповідав прийнятим стандартам лікування.

Для цього в опіковому центрі провели капітальний ремонт і обладнали сучасною медичною апаратурою. Забезпечений центр і медикаментами, але дороговартісні засоби, вкрай необхідні при опікових травмах — це завжди дефіцит. Тому тут неоціненною стає допомога донорів. Зокрема, в адміністрації закладу розповіли що вже декілька разів отримували допомогу критичними препаратами від благодійного фонду «Українські брокери без кордонів», яка надавалася у партнерстві з міжнародною організацією Americares.

Про допомогу організації розповідає керівник Клінічного центру термічної травми та пластичної хірургії лікарні ім. М. Пирогова, доктор медичних наук Роман Чорнопищук.

— З «Українськими брокерами без кордонів» ми почали співпрацювати з початку повномасштабного вторгнення,— розповідає керівник опікового центру. — Фонд зміг привернути до нас увагу такої потужної організації як Americares, і разом з нею благодійна організація неодноразово надавала і продовжує допомагати тими дороговартісними засобами, які мають визначальне значення у порятунку життів пацієнтів з опіками різних категорій і вікових груп. Особливо це стосується комбінованих травм на значній площі та глибині ураження.

Мова йде про найсучасніші групи коштовних антибактеріальних препаратів, і про препарати крові, а саме білок Альбумін 20%. (максимальна концентрація)

— Альбумін відіграє важливу роль у відновленні організму, в стабілізації та нормалізації функціонування різних органів і систем, — зазначає Роман Чорнопищук. — Це життєво важливі препарати, без яких ми б не обійшлися. Для багатьох пацієнтів вони є надто дорогими. За державні коштів, на превеликий жаль, також не завжди існує можливість в достатній кількості купити такі медикаменти.

Потреби є такі не тільки в Вінницьких медзакладах, а й в інших опікових та лікувальних центрах, які надають допомогу пацієнтам з важкими травмами.

Найкращий Центр термічної травми в регіоні

У Вінницькій обласній лікарні ім. М. Пирогова опікове відділення було засноване в 70-х роках і займало одне крило будівлі. В іншому — базувався блок інтенсивної терапії загального характеру. Коли закінчився ремонт нового хірургічного корпусу, реанімаційне відділення було переміщено в інший корпус, а його приміщення було передано під потреби опікового. Відділення перейменували на Центр термічної травми та пластичної хірургії та почали ремонт.

Оновлений центр запрацював 3 червня, інше крило відремонтують найближчим часом. Зараз до опікового входять не тільки відділення, а й блок інтенсивної терапії, операційні та власні перев'язувальні. Введені стаціонарні ванни з фільтраційною системою з мобільними ваннами-каталками.

Це зроблено для того, щоб максимально покращити якість надання допомоги з важкими термічними травмами.

— Це, без перебільшення, одне з найкращих не тільки опікових, а хірургічних відділень. Реконструкція проведена капітальна та в короткі строки, організовані одно- і двомісні палати, кожна оснащена санвузлами, всі приміщення побудовані за принципами безбар‘єрності, використані сучасні матеріали та обладнання.

З початком повномасштабної війни був виданий 537-й наказ МОЗ, згідно з яким встановлено три рівні надання допомоги пацієнтам з опіковими травмами. До найвищого, третього рівня допомоги, віднесено лікарню Львова, а до другого – лікарні Вінниці, Харкова, Дніпра і Києва. Центри в цих містах надають високоспеціалізовану допомогу пацієнтам з великими опіками. Лікувальні заклади та підрозділи нижчого рівня надають допомогу пацієнтам з обмеженими опіками.

— З 2022 року у Вінницькій лікарні ім. М. Пирогова кількість пацієнтів теж зростає. Ледь не кожен день до Центру звертаються пацієнти з територій, де зараз ведуться активні бойові дії, — каже Роман Чорнопищук. — В липні 22 року, після ракетного удару по Будинку офіцерів, у нас було інтенсивне надходження пацієнтів. Колектив та адміністрація організувалася і надали допомогу всім постраждалим. Необхідна допомога надається і зараз.

— Особливість нашої спеціальності полягає в тому, що дуже важко спрогнозувати, хто, коли і як може отримати травму,— говорить Роман Чорнопищук. Ми координуємо роботу з іншими центрами, особливо з вищим рівнем надання допомоги. Важких пацієнтів, якщо така необхідність існує, після стабілізації та в супроводі медичного персоналу на спеціалізованих каретах швидкої допомоги можемо направити в інші лікувальні заклади.

За словами керівника Центру термічної травми та пластичної хірургії, до початку війни типовий характер опіків ніс побутовий характер. Зараз до побутових додались воєнні травми: у військових термічна травма комбінується з мінно-вибуховими, з пошкодженнями кісткових структур і тканин та  внутрішніх органів.

— Відтак, з початку війни, відчувається колосальна підтримка держави та благодійних організацій, оскільки зростає кількість складних пацієнтів, які потребують особливих матеріалів: синтетичних аналогів шкіри, імплантів, — підсумовує керівник опікового відділення. — Благодійні організації допомагають закуповувати дороговартісні ліки, для того, щоб ми могли повноцінно функціонувати та надавати сучасну допомогу. Адже в нашій роботі важливо не лише врятувати життя людині, а й повернути йому якість.

keyboard_arrow_up