Алкоголь та алкоголізм: велике інтерв'ю (Блог Андрія Овсянюка/Віта Код)

Алкоголь та алкоголізм: велике інтерв'ю (Блог Андрія Овсянюка/Віта Код)

Представтесь, будь ласка: хто Ви і чому вирішили дати інтерв’ю на таку актуальну тему?

Доброго дня. Мене звати Андрій Олександрович Овсянюк, на даний момент я провідний фахівець у центрі Віта Код. Усе життя я допомагаю людям позбавлятися від залежностей: тютюнової, алкогольної та наркотичної. У період пандемії COVID19 ситуація значно погіршилась, саме тому люди стали звертатися по допомогу частіше. Є ряд питань, які цікавлять кожного, і сьогодні ми на ці питання дамо відповіді. Дамо їх чесно і прозоро.

Якщо людина вживає алкоголь по святах – це алкоголік?

Однозначно ні. Вживання спиртних напоїв закладене глибоко у нашу культуру, і якщо людина випила на весіллі або дні народження – проблем немає. 

Проблема з’являється тоді, коли людина починає вживати не за святковим столом у велике свято, а наодинці, або з постійною компанією приятелів. Дуже часто вони самостійно вигадують привід, або ж просто відзначають кінець робочого дня. 

З часом це святкування переростає у справжній запій, вранці так погано що потрібно похмелитися, похмілля переростає у нову п’янку і так по колу. При цьому людина може виправдовуватися тим, що товариші також похмеляються вранці. Але це не виправдання: це лише означає, що алкоголізм є у всіх членів такої компанії.

Підсумуємо: Випити на весіллі – не алкоголізм. Пити без причини – ознака алкоголізму. Похмелятися вранці – також ознака алкоголізму.  

У людини є ознаки алкоголізму, але немає проблем: на роботу ходить, гроші приносить. Так може продовжуватися вічно?

На жаль ні. Алкоголізм завжди прогресує, просто дуже повільно і зміни можуть  бути непомітними на перший погляд. Достатньо згадати себе пару років назад і усе стане ясно. Поступово випивається більша кількість алкоголю, частіше, тяжче це переноситься. І виключень немає ні для кого. Алкоголізм – це залежність. Вона не зникне сама, потрібна допомога. І чим раніше, тим  краще, адже з часом наслідки будуть ставати потужнішими. 

У близької мені людини є ознаки алкоголізму, але він не вважає себе алкоголіком і не бажає звертатись по допомогу. Що робити?

Це – класичний випадок. Ви зможете умовити його, але доведеться проявити кмітливість. Підключіть когось з авторитетних людей (голову сім’ї, начальника на роботі, кума або друга до якого прислуховується людина). Не намагайтеся усе зробити самотужки – зверніться по допомогу до близьких. 

Я умовила його звернутись по допомогу: що далі?

Вітаю, Ви пройшли самий складний етап. Далі можете довіритись нам: ми влаштуємо індивідуальний прийом, на якому зможуть бути присутніми родичі або ж близькі люди. Ви зможете послухати консультацію а також особисто задати питання – на кожне з цих питань я надам розгорнуту відповідь.

На кінець цієї теплої бесіди хочу нагадати: під лежачий камінь вода не тече. Якщо пропадає близька Вам людина – не чекайте поки стане запізно. Дійте. Додаткова інформація, консультації та запис:(096) 022 02 99. 

Андрій Овсянюк // Віта Код

keyboard_arrow_up