Він переміг темряву: як незрячий ветеран опанував гончарство і відкрив виставку своїх робіт

Він переміг темряву: як незрячий ветеран опанував гончарство і відкрив виставку своїх робіт
  • Історія Івана Шостака, 35-річного ветерана російсько-української війни, вражає своєю силою та стійкістю.
  • Рік тому, захищаючи Україну на Бахмутському напрямку, Іван втратив зір.
  • Але це не зламало його, а лише спонукало шукати нові шляхи та можливості.

Іван Шостак вступив до лав ЗСУ у 2015 році. Тоді обрав 79-у десантно-штурмову бригаду, в складі якої воював на Донеччині. Після закінчення трирічного контракту повернувся до цивільного життя.

А з початком повномасштабного вторгнення, дочекавшись народження другого сина, став до лав 77-ї десантно-штурмової бригади. Під час виконання бойового завдання на Бахмутському напрямку Іван отримав поранення, через яке й втратив зір (ворог поцілив у нього з РПГ). Але це не зламало його, а лише спонукало шукати нові шляхи та можливості.

Одним із таких шляхів стало гончарство. Завдяки підтримці друзів та власній невтомній праці Іван опанував це мистецтво і тепер створює дивовижні глиняні вироби, які наповнені теплом та щирістю.

Відео дня

Виставка «Мистецтво у темряві», яка нещодавно відкрилась у Вінниці, стала справжнім тріумфом Івана. 75 його робіт, створених за 4 місяці під наставництвом майстрині Вікторії Ніколаєвої, вражають не лише красою, але й глибиною задуму. 

Особливо популярними стали великі чашки в формі серця, їх розкупили у перші ж дні. Зараз виставка менша, адже усі кухлі, глечики і миски можна придбати, і таким чином підтримати ветерана. Кожен з цих виробів має ще одну особливість — логотип з емблемою десантно-штурмових військ (парашут, два крила і меч) та двома написами по боках: «Іван Шостак», «Ніхто крім нас».  

— Очима не бачу, але коли працюю з глиною, руки передають всю потрібну інформацію про те, що роблю, — ділиться Іван.

Гончарство для ветерана — це не просто хобі, це спосіб самовираження, можливість творити та ділитися своїм теплом з іншими.

— Я хочу показати хлопцям, що не потрібно падати духом, — каже Іван. — Життя не закінчується, варто пристосовуватись, навчатись, бути активним, і все, що ти задумаєш, все в тебе вийде.

Історія Івана Шостака — це справжнє джерело натхнення. Вона показує, що навіть у складних життєвих обставинах можна знайти себе, реалізувати свої мрії та стати прикладом для інших.

Окрім гончарства, Іван також має інші плани на майбутнє. Він отримав грант від ветеранського фонду «Після служби» і відвідує курси масажу. У майбутньому мріє відкрити власний масажний кабінет, щоб допомагати іншим людям.

Також Іван закликає всіх, хто опинився у складній ситуації, не здаватися, шукати допомоги та підтримки, вірити в себе та йти до своїх цілей.

Виставка «Мистецтво у темряві» — не звичайна виставка гончарних робіт. Це виставка людської стійкості, сили духу та безмежного таланту. Її варто відвідати, щоб надихнутися історією Івана Шостака та відчути тепло його глиняних творів.

Детальніше про колишнього десантника, який попри втрату зору опанував гончарне ремесло, а нині вивчає ще одну справу, читайте в матеріалі за посиланням.

Виставку можна відвідати в артпросторі «Етно Чари» (вул. Магістратська, 52, другий поверх) щодня з 10.00 до 20.00. Вхід вільний.

 

Читайте також:

«І в темряві можна жити». Як незрячий воїн став гончарем — надихаючий приклад для тих, хто втратив зір

Скандал навколо Буші: на аукціоні продали історичний шмат гори, люди – встали на захист

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Катерина Юрченко

    Титан!

keyboard_arrow_up