У 87 років мати доглядає двох лежачих синів

У 87 років мати доглядає двох лежачих синів
Фросина Мотрук (ліворуч) і лікарка Фросина Рибак

Місцева героїня. Ні соціальна служба, ні Червоний Хрест, ні сільрада не можуть допомогти старій жінці надати соціального працівника, щоб допоміг їй доглядати двох лежачих синів-інвалідів з дитинства. Чому?

Свята любов Фросини Мотрук з села Цибулівка Тростянецького району до двох синів-інвалідів – з дитинства прикутих до ліжка – проявилася в тому, що вона уже понад 60 років залишається поруч з ними. Хто б міг допомогти 87-річній жінці справитися з непростими клопотами, з’ясовував журналіст RIA.

У інтернат – ні, не віддам нізащо

Худенька, як стеблина, невисока на зріст, з добрими очима і натрудженими руками, пані Фросина готує обід для синочків. Саме так вона дотепер називає своїх дітей. Хоча старшому Василю уже 66 років, молодшому Степану – 54, для мами вони, як у дитинстві, – синочки. Так сталося, що обидва народилися із захворюванням на ДЦП. Ще тоді, після їхньої появи на світ, матері пропонували віддати хворих дітей у спеціалізований будинок-інтернат. Пояснювали, що держава виділяє кошти на утримання і догляд за такими хворими. Наголошували, що ніхто не заборонить навідуватися до них.

Відео дня

Такі розмови пані Фросина категорично припиняє одним словом: «Ні!» Так було щоразу, коли з чиїхось уст звучали такі пропозиції.

Якщо раніше у матері вистачало сил доглядати за хворими синами, чоловік підсобляв, поки був живий, то нині, у свої майже 90, не може цього робити. Поки що підсобити їй не вдається ні сільраді, ні соціальній службі, ні Червоному Хресту. Чому?

Служба соцзахисту: двох опікунів не може бути

- У цієї жінки дуже сильно розвинуте материнське почуття, - розповідає сімейний лікар Цибулівської амбулаторії сімейної медицини Фросина Рибак. – Ми ж знаємо, матері бувають різні. Не кожна могла б звалити на свою долю таку важку ношу. До того ж, на все життя. Хтось назвав це подвигом матері. Це дійсно подвиг. Тепер вона потребує допомоги. Не знаю, як це правильно зробити, але робити треба, не можна залишити її наодинці у такому віці.

Ще торік бабуся працювала навіть на городі. Зізнається, що тепер уже не зможе. Каже, сил не вистачить. Але їжу приготувати, подати їсти лежачим, вона їх годує з ложечки, дещо попрати, в кімнаті прибрати – цю роботу виконує сама. А ось коли треба поміняти памперси, чи скупати, без сторонньої допомоги не обійтися.  

- З допомогою не так все просто, - каже керівник Тростянецького територіального центру соціального обслуговування одиноких Лідія Бондар. – Я особисто разів 20 була у цій сім’ї. Бабуся Фросина отримує доплату від держави по догляду за лежачими хворими. Через це закріпити за її синами соціального працівника нема можливості, бо вже виплачуються кошти. Їй треба відмовитися від доплати. Але й тут виникає проблема: у тих, кому потрібна допомога, є брат і сестра, та й мама. Законом передбачено закріплення соціального працівника за одинокими. До того ж, бабуся переживає, чи не позбавлять тоді синів пенсії по інвалідності, якщо відмовиться від доплат.

У Цибулівці за одинокими закріплено троє соціальних працівників. Як пояснила пані Бондар, вона спілкувалася з ними, запропонувала допомагати старій жінці. Щоправда, на правах волонтерів, бо ж уже отримують зарплату.

- Кожна з наших працівниць погодилася, - продовжує Лідія Бондар. – Заходили до Фросини Мотрук, однак бабуся не захотіла нікого з них взяти в помічниці. Мені особисто вона пояснила, що хоче, аби оформили її сусідку. Та з чоловіком уже не один рік допомагають. На жаль, сусідку не можемо взяти на роботу, бо вона вже працює технічкою у школі. Наскільки я зрозуміла, кошти, які пані Фросина отримує як надбавку по догляду за лежачими, вони зовсім невеликі, передає сусідці. Без неї та її чоловіка старенька не змогла б справитися.

Червоний Хрест: програму закрили, патронажних сестер скоротили

Сергій Глухенький, голова обласної організації Товариства Червоного Хреста, каже, що ще три роки тому їхня організація наймала працівника для допомоги цій жінці. Укладали угоду з Центром зайнятості населення, а ті виділяли соціального працівника з числа безробітних. Оплату здійснювали 50х50 – Червоний Хрест і Центр зайнятості. Програма називалася «Денний стаціонар на дому».

- Наша область першою в державі запровадила таку форму допомоги, - розповідає Сергій Глухенький. – За нами послідували в інших областях. Три роки тому програма перестала існувати, не стало грошей.

За словами співрозмовника, у  грудні 2016-го припинила роботу патронажна служба Товариства. У області скоротили 114 патронажних сестер. Через це без опіки залишилися 3000 одиноких людей. З них п’ята частина - лежачі хворі.

Сільський голова Цибулівки Олександр Гайдей погоджується, що односельчанці Фросині Мотрук потрібно допомогти. Каже, запропонує сільгосппідприємству, яке орендує у них землі, зробити це за кошти соціального договору.

- Сільрада не має права ввести у штат соціального працівника, - пояснює керівник громади. – Якщо підприємство виділить кошти, ми знайдемо людину, яка б допомагала старій жінці.

Троє синів і дочка, і в жодного з них нема дітей

У Фросини Мотрук четверо дітей. Є ще донька і син. 64-річна донька Віра проживає за кордоном. Через хворобу уже три роки не має можливості провідати маму. Ще один 60-річний син Микола мешкає у сусідньому Крижопільському районі. У них теж непроста доля – не мають дітей.

- Я хочу тільки Галю, щоб вона мені допомагала, більше нікого не треба, - говорить старенька пані Фросина. – Вони з Іваном мені як рідні.

Жінка веде мову про сусідів – Галину й Івана Семенюків. Я знаю їх, вони знають мене, знають моїх хлопців, їхню біду…

Старенька дуже бідкається, що буде з її синочками, коли її не стане. Микола, ще один син, який мешкає у сусідньому районі, обіцяє, що не віддасть братів в інтернат. Як воно буде насправді, ця думка також не покидає пані Фросину.

Цій жінці треба дати Героя

Ольга Молодзієвська, менеджер з соціальних питань продовольчої компанії «Поділля»:

- Не можу зрозуміти, чому дотепер ні державні служби, ні місцева громада не змогли допомогти цій жіночці. Її самопожертва заради дітей-інвалідів заслуговує найвищого звання, яке є в державі. Я випадково дізналася про таку сім’ю. Уже побувала в них. Завеземо їм дров. Обговорили ситуацію з керівником районного центру допомоги одиноким. Як вихід з ситуації, може бути надання постійної фінансової допомоги нашим сільськогосподарським товариством сусідці Фросини Мотрук, тобто тій людині, яку вона хоче бачити в ролі помічника. З такою ініціативою вийшла на керівництво нашого товариства. Вірю в те, що вона знайде підтримку. Також бабуся отримуватиме виплати з медичного страхування на придбання ліків.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up