«Тато сказав, що був би не проти зібрати нас та розстріляти»: відверті історії вінницьких лезбійок

«Тато сказав, що був би не проти зібрати нас та розстріляти»: відверті історії вінницьких лезбійок
Еріка та Аня
  • Поговорили з двома відкритими лезбійками про те, як вони усвідомили, що їх приваблюють інші дівчата, про камінг-аути та реакцію батьків, толерантність з боку суспільства та їхні плани на майбутнє.

«Мій хресний сказав, що всіх нас потрібно зібрати в одному місці і спалити заживо» – пригадує під час інтерв'ю Аня. Вона відкрита лезбійка і є однією з небагатьох у Вінниці, хто погодився публічно розповісти про свою орієнтацію і те, як їй при цьому живеться.

Разом із Анею прийшла її кохана Еріка. Вона також налаштована на відверту бесіду і так само має схожі спогади: «А якщо б я була лезбійкою?» – запитала якось Еріка свою маму. «Я б тебе вбила!» – була відповідь.  


Еріка та Аня

До представниць своєї статі Аню почало тягнути у 13 років. Після того, як вона вперше у житті поцілувалася з дівчиною. Потім Аня зрозуміла, що від поцілунків з хлопцями задоволення немає взагалі ніякого

Наступні кілька років проходили в роздумах про те, щоб звернутися до лікаря і власному несприйнятті. Бо, здавалося, що щось не так і так не має бути.  

– На щастя поряд був дядя Google. Він пояснив і показав. Навіть більше, ніж було потрібно, – пригадує дівчина. – Я зрозуміла, що зі мною все нормально. Люди бувають різними і від більшості я відрізняюся, хіба що тим, що мене приваблюють інші дівчата.

Аня

Аня говорить, що суспільство, як правило, вважає гомосексуальність наслідками психологічної травми, важкого дитинства, а дехто й зовсім хворобою.

– Якось мій хресний сказав, що всіх нас потрібно зібрати в одному місці і спалити заживо. Він сказав це особисто мені. Але тоді він ще не знав про мою орієнтацію, – розповідає Аня. – Після того, як я зізналася йому, ми перестали спілкуватися. Іноді він приходить в гості до батьків. Ми вітаємось і на цьому все.

Перший камінг-аут стався випадково. Аня сварилася з батьками через те, що вони вимагали пояснень прогулів занять у коледжі. Не вигадавши нічого кращого, довелося казати правду:

– Я прогуляла пари заради своєї дівчини.

– У сенсі заради дівчини?

– Мама, тато – мене не приваблюють чоловіки. Мені подобаються дівчата.

Батько не хотів миритися зі сказаним і відвів доньку на прийом до психіатра. Омріяного «зцілення» не сталося. Лікарка пояснила, що з його дитиною все добре, таке буває і це нормально.

Тоді засмучений батько почав погрожувати відправити доньку до монастиря.

– Тато, не треба, бо монашки будуть бідними, – жартувала Аня.

Дівчина каже, що її батько старого гарту, до того ж військовий, тому йому до цих пір важко змиритися з її орієнтацією. Мама вибір доньки прийняла майже одразу. Друзі також поставилися з розумінням. Але не всі.

– У мене був знайомий, якому це аж ніяк не подобалося. Він намагався виправити мене. Домагався і ледь не по підворіттях виловлював, – говорить Аня. – Після кількох таких випадків, я зібрала свою компанію і ми вже у фізичній формі пояснили йому, що так робити не можна. Допомогло.

Аня

Далеко не у кожного з нас є знайомі з нетрадиційною сексуальною орієнтацією. Принаймні не всі з нас про таких знають. Тому, коли друзі Ані довідалися про новоспечену лезбійку, почали ставити безліч питань: А що ти відчуваєш? Як знаходиш дівчат? Чим ви займаєтеся у ліжку? Хто у вашій парі чоловік, а хто жінка?

– У нас такого немає. Ми обидві дівчини, – пояснює Аня. – Просто у мене більш сильний характер. І я старша за віком. Через це фінансові і моральні питання стараюсь брати на себе. Буває міняємось ролями. Коли у мене «ванільний» настрій, старшою стає Еріка.


Аня

Еріка була ще зовсім маленькою. Точно не пригадує, але каже, що потяг до дівчат почався у молодших класах. Тільки вона не розуміла чи дійсно все має бути саме так, чи можливо якось інакше.

Коли Еріці було дванадцять, однокласниці почали розповідати, як вони цілувалися з хлопцями. Дівчинці це взагалі не було цікавим. Адже тоді їй подобалася найкраща подруга Діана. Згодом вони почали зустрічатися. Тоді і зрозуміла, що хлопці їй взагалі не потрібні.

– Ми прозустрічалися два роки. Можливо вона любила мене не зовсім як дівчину, а за моє до неї ставлення. А я якраз любила її як дівчину, – розповідає Еріка. – У мене був більш чоловічий характер. У дитинстві були навіть думки про те, що я хочу бути хлопчиком. Мамі це сильно не подобалось.

Еріка

Розказати батькам про свою орієнтацію дівчина хотіла з самого початку. Але не знаходилось слушної нагоди. Та й реакція могла бути непередбачуваною.

Одного дня Еріка говорила з мамою і спеціально звела розмову до теми ЛГБТ. Наприкінці спитала:

– А якщо б я була лезбійкою?

– Я б тебе вбила!

Така відповідь засмутила дівчину. Але вже наступного дня Еріка зібралася з думками, підійшла і сказала, що зустрічається зі своєю подругою.

Для мами це було великою несподіванкою. Після цього вона деякий час не говорила з донькою.

Потім підійшла і сказала, що все одно любить її. Але попросила поки що нікому про це не говорити.

Еріка

З моменту, коли дівчина зрозуміла, що вона лезбійка, минув не один рік. Еріка каже, що весь цей час вона вважала себе цілком нормальною людиною. Думати, що щось не так змусили перші реакції мами.

– Мені не хотілося її ображати. Боялася, що вона почне погано до мене ставитися, – говорить дівчина. – Я не казала їй, що лезбійка. Сказала, що бісексуалка. Тобто мені подобаються і дівчата і хлопці. Саме тому, ще якийсь час мама сподівалася, що я знайду собі якогось Сергія або Андрія. Але я знайшла Аню і вона зрозуміла, що це надовго.

Про орієнтацію Еріки знає майже все її оточення. Крім тата, бабусі і дідуся. Усі троє негативно сприймають будь-яку інформацію, що пов’язана з темою ЛГБТ.

Дівчина пригадує випадок, коли до батька прийшли його друзі. Вони сиділи у вітальні і раптом тема зайшла за гомосексуальність.

– Тато сказав, що так не можна. Це жахливо. І що був би не проти зібрати нас та розстріляти. Ми тільки переглянулись з мамою і промовчали.

Еріка

Про існування одна одної вони дізналися на сайті для знайомств. Почали спілкуватися, але обидві думали, що більше кількох днів це не триватиме. Все вийшло інакше.

– На третій день спілкування ми вперше пішли гуляти. На п’ятий день я подарувала їй кільце, яке два роки носила не знімаючи, – розповідає Аня. – Раніше мені потрібно було десь три місяці, щоб точно зрозуміти, що я хочу бути разом із певною людиною. А тут вже через тиждень я запропонувала їй зустрічатися.

Того дня вони гуляли до пізнього вечора. У Ані розрядився телефон і Еріка запропонувала підзарядитися у неї вдома. Якраз пообіцяла познайомити з мамою.

– У мене почалася істерика. До цього я ніколи раніше не знайомилася з батьками. Я ж не наполягала на цьому. Думала, що це станеться, десь через пару років. Але ніяк не через тиждень.

– Я справді не знала, що мені робити, – продовжує Аня. – Її мама вкладала спати менших, а я сиділа і тряслася. А якщо вона зараз з молотком прийде? Чи може з ножем? Коли вона зайшла до кімнати, я змогла сказати тільки: «Добрий вечір!» То вже потім ми нормально познайомилися, з’ясували, що в нас багато спільного і стало комфортно.

Еріка та Аня

Своєї орієнтації дівчата не приховують. Тому на вулиці завжди тримаються за руки. Якщо хочеться обійнятися – обіймаються, поцілуватися – цілуються. Говорять, що на різного роду провокації увагу намагаються не звертати. Та й самих провокацій не так вже і багато. Скоріше подив: «О, дивись, лезбійки йдуть» – нерідко чують слідом від перехожих.

– Одного разу проводила Еріку додому, а на зворотному шляху, мене зупинили гопники. Оточили і почали пояснювати, як я маю себе поводити, що можна робити і чого не можна. Слава Богу маршрутка приїхала швидко і я звідти поїхала, – пригадує Аня.

– До дівчат наше суспільство більш толерантне, ніж до хлопців, – продовжує Аня. – Якщо мене запитують, я не приховуючи говорю, що лезбійка. На всіх моїх роботах нормально ставляться до моєї орієнтації. Чого не скажеш про мого друга. Він гей і зараз служить в армії. Він не те, що нікому про це не говорить, він навіть не рипається. Тому що знає, що ніхто не зрозуміє і не підтримає. Геї для людей, як фашисти. Як реальне зло. І це ненормально.

На думку Ані та Еріки останнім часом стало модно говорити, що в тебе інша орієнтація. Підлітки думають, що бути лезбійкою або бісексуалкою круто.

– Це зовсім не так! Вони не розуміють, що цим можуть зіпсувати собі життя, – пояснює Аня. – Коли зустрічаю дівчат, які показово і для забави цілуються, мені хочеться дати їм по голові. Подумайте, перш ніж про таке казати. Мене стільки раз ображали і дорікали в інакшості, що не порахувати. Але я не вибирала, якою мені бути. Я нічого не можу змінити. А вони можуть і все одно таке роблять.

Ані неодноразово радили спробувати почати стосунки з хлопцями. Пробувала. Але все марно. Жодні не тривали довше півмісяця. Дівчина говорить, що до чоловіків ставиться абсолютно нормально. Просто вони не ті, хто їй потрібні.

– Раніше у мене було довге волосся. Мама одягала мене як дівчинку, а мені це не подобалося, – розповідає Еріка. – Мені і зустрічатися хлопці пропонували, але я нічого не могла з собою вдіяти. Нормально до них ставлюся, але від одних тільки думок про поцілунок з ними, стає трішки противно.

Еріка та Аня

Дівчата вважають, що кожна людина повинна мати рівні права у суспільстві. Їм ніхто не повинен забороняти одружуватися або виходити заміж за тих, кого вони кохають. Навіть, якщо це люди однієї статі.

– Нас оточує багато стереотипів. Люди думають, що всі геї виглядають, як солодкі хлопчики з обкладинок глянців, а лезбійки обов’язково мужикуваті, – говорить Еріка. – На підсвідомому рівні я розумію, хто я є. Навіть, якщо мені хочеться вести себе як хлопець, у мені все одно багато жіночого.

У пари вже є певні плани на майбутнє. Наприклад, наступного року планують взяти квартиру в кредит і почати жити разом. Батьки обіцяли допомагати.

Думали і про дітей. Прийшли до висновку, що краще удочеряти або всиновлювати. Тоді на обох буде однакова відповідальність.

Як точно це робитимуть поки що невідомо, адже українським законодавством не передбачено створення офіційних одностатевих шлюбів і в таких людей немає змоги виховувати дітей, яких позбавили батьківського піклування.

– Ми ж як і всі інші готуємо їжу, розмовляємо тією ж мовою, читаємо книги і ходимо у кіно. Наше життя точнісінько таке саме, як і у звичайних гетеросексуальних пар, – пояснює Аня. – Просто нас приваблюють люди нашої статі. От і все. А проблеми і нерозуміння через цей єдиний момент виникають скрізь.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Светлана Вовк

    Та шо ж такое! Говорить вслух об "этом" не стесняются, а называть вещи своими именами - стыдятся. В смысле, не геи, а педерасты!
  • Ida Savina

    Можно было бы смириться с ними, если бы они не совращали нормальных для удовлетворения своих потребностей, но...
  • rar

    Слайды давай
  • Daily

    Одна европейская пара никак не может завести детей. Все перепробовали: позы, мази, ничего не помогает. Узнали что где то в тайге есть знахарь который творит чудеса. Приехали в тайгу, нашли знахаря рассказали о проблеме. Он их долго слушал сначала, а потом и говорит: — Вы что, мужики, ох**ели! ? anekdotov.net
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up