Скільки коштує зібрати дитину на випускний? Власний досвід VS поради експерта

Скільки коштує зібрати дитину на випускний? Власний досвід VS поради експерта
  • Уже зовсім скоро вулицями міста можна буде зустрітити чимало молодих дівчат та хлопців у гарних сукнях та костюмах.
  • Ми дізналися скільки коштують незабутні образи цього сезону та чи потрібні вони взагалі.
  • А також запитали в експертів як виглядати неперевершено, не вкладаючи десятки тисяч гривень у свій образ.

Метушня навколо підготовки до випускних уже почалася. Вінничани шукають одяг для маленьких принцес і принців на випускні вечори із дитячих садочків, стримані та елегантні образи для випускників дев'ятих класів і щось дуже особливе для одинадцятикласників. Але для того, щоб одягнути свою дитину потрібно витратити чимало заощаджень. Ми запитали в одинадцятикласників, як вони готуються до випускного вечора, а стиліст-іміджмейкер Олена Проценко розповіла, як зекономити на зборах.

Власний досвід

Наші герої це Володимир та Софія, які цього року закінчують школу. Саме вони поділилися своїм досвідом і розповіли про деталі підготовки до урочистостей.

Софія Гончар випускниця фізико-математичної гімназії №17. Дівчина почала шукати свій образ ще на початку вересня:

Відео дня

– Я шукала сукню, обирала макіяж і зачіску, але серйозніше до підбору образу взялася в кінці лютого, – розповідає школярка. – На сьогодні я зупинилася на двох варіантах суконь і ми з батьками думаємо: краще купувати чи шити.

Про оренду сукні мова не йде, так як дівчина абсолютно впевнена, що у прокаті, як правило, дають не дуже якісні чи вишукані сукні. Хоча насправді багато випускниць користуються послугами оренди вбрання. У Вінниці така опція коштуватиме близько півтори тисячі гривень. Проте, існує тенденція брати в оренду сукню з київських салонів – вибір ширший. Такий столичний варіант коштувати дві-чотири тисячі гривень.

Софія обирає серед вечірніх суконь, адже впевнена, що цього дня повинна виглядати інакше, ніж у повсякденному житті. Тому перша обрана сукня має вишуканий фасон – довга золота тканина, відкриті плечі та глибоке декольте. Другий варіант трохи простіший: сукня у довжині максі, проте у квітковому принті.

– Я не можу обрати між цими двома варіантами, так як перша сукня залишиться висіти у шафі, а другу я ще зможу носити. Проте, золоту сукню я побачила ще два роки тому і вже тоді «загорілася» нею. Тому єдине що можна буде зробити із нею далі – це продати, – говорить Софія. – Другий варіант більш практичний і дешевший.

Якщо перевести бажання та модні тенденції у фінансову площину, то за вишукану золоту сукню принцеси потрібно заплатити 15 тисяч гривень. У разі моделювання такого плаття на замовлення, то тканина обійдеться не дешеве. Тому індивідуальний пошив не стане спасінням, проте оріентовно ціна за матеріали та роботу становитиме дев’ять тисяч гривень.

Другий варіант сукні для дівчини коштує дешевше – cім тисяч гривень.

– Батьки виділили мені десять тисяч гривень, аби повністю зібратися на випускний, тому шукаю можливі дешевші варіанти, – говорить Софія.

Дівчина говорить, що ціни на сукні, які підходять для урочистої частини випускного, стартують від п'яти тисяч гривень. Якщо до цієї мінімальної суми додати ще 300-350 гривень за макіяж, 200 гривень – зачіска, 300 гривень на манікюр, 1500 гривень на взуття і стільки ж на клатч, то вийде трохи менше тих самих десяти тисяч гривень. І це без урахування вбрання, яке дівчата переодягають після урочистої частини. Адже танцювати в ресторані у вечірніх сукнях та на підборах не дуже зручно. Тому багато хто купує нові зручні кеди чи кросівки, а також джинси і футболки для неофіційної частини свята. Багато хто шукає вбрання серед того, що вже є у шафі. Але якщо враховувати нові покупки, то звичайно, сума на підготовку до випускного значно збільшується.

Що стосовно хлопців?

Не краща ситуація зі зборами хлопця-випускника. Володимир Мар’янович навчається в 11-му класі у школі у Хмільнику. Хлопець минулого року танцював вальс із випускницями, тому батьки придбали святковий костюм ще тоді. Загальна сума, яку зазначив Володимир теж становить десять тисяч гривень. З них близько восьми тисяч коштує костюм, тисячу-півтори взуття та 500-700 гривень за сорочку.

 

– Але цього року костюм мені не знадобиться, тому що ми з однокласниками одразу після випускного вирушаємо у подорож до Європи. Ми вирішили одягнутися в однакові футболки, джинси та кросівки, – розповідає школяр.

Таким чином цінова політика підготовки до випускного змінюється: 350 гривень за футболку, тисяча гривень на джинси та дві тисячі сімсот гривень коштували фірмові кросівки. Отже, всього таке вбрання обійшлося у чотири тисячі п'ятдесят гривень.

Це витрати, які стосуються тільки одягу та загальної підготовки школярів. Але ще є додаткові немалі суми на ресторани (від півтори тисячі гривень за людину), святкові частини, подарунки та безліч інших дуже сумнівних речей.

Ольга Бартко – співробітниця медіа корпорації RIA, розповіла, що про випускний для доньки ще не думали, так як спершу потрібно скласти ЗНО:

– Моя Настя така, що їй не потрібні красиві сукні та підбори. Ми обійдемося стилем кежуал та кедами на урочисту частину. До ресторану моя дитина йти не має бажання, – говорить Ольга.

І розповідає про те, що не всі діти бажають іти до ресторану і як альтернативу обирають подорожі. Проте, не всі батьки та вчителі такі бажання підтримують і, здебільшого, через те6 що батьки мають певні стереотипи стосовно «гучного» святкування випускного. Власне, у фінансовому питанні подорож до Європи може обійтися навіть дешевше, ніж одягнути випускника, всю родину і заплатити за ресторан.

Чому тоді батьки готові витрачати величезні кошти на урочисті збори своїх дітей, якщо ці речі школярі одягнуть один раз і забудуть за них? Шукали відповіді разом із експертом стилістом-іміджмейкером Оленою Проценко.

Думка експерта

Олена протягом семи років працює у сфері моди. П'ять років жінка була менеджером в іноземній компанії Індітекс. Останні два Олена працює особистим стилістом-іміджмейкером:

– Мами не завжди кращі порадники у виборі випускного вбрання, тому що, на жаль, їх ніхто не навчав і розповідав про ставлення до своєї зовнішності, – говорить стиліст.

Олена говорить, що випускна мода існує і якщо порівняти, то можна побачити певну схожість із весільними тенденціями:

– Весільна мова стала більш лаконічною і менш химерною, тому мода на випускні йдуть нога в ногу, – розповідає експерт.

Проте стиліст наголошує, що вона підтримує у цьому питанні практичність та функціональність:

– Я за те, щоб сукні не висіла у шафі і ми нарешті побороли той стереотип, що на подібні заходи ми повинні одягатися занадто дорого, – говорить експерт. – Ми повинні виглядати гарно не тільки у свята, але і щодня. Чому у повсякденному житті ми дозволяємо собі виглядати «ніяк»? Тому не слід витрачати великі суми на один вечір. Краще продумати стильний образ зі звичайних красивих речей.

Хоча Олена все одно говорить, що на випускний все ж таки варто витратитися, але не так глобально.

–  Я за коктейльні сукні, за легкі, сучасні та цікаві. І, звичайно, такі, які можна буде ще раз одягнути на інший захід чи вечірку.

 

Покупка, оренда чи індивідуальний пошив

Стиліст стверджує, що якщо хочеться виглядати принцесою чи принцом, то краще взяти одяг в оренду. Пошив випускного вбрання звичайно буде підігнаний під людину – все по фігурі. Але ніхто не дає гарантій, що у результаті вбрання буде виглядати так, як очікував замовник.

Що модно

Сьогодні модно майже все: пір'я, квіти, ніжні відтінки.

– Я помітила, що за останні два роки в моді майже все. Роби що хочеш і що більше експериментів, то краще можна підкреслити свою індивідуальність та унікальність, – говорить стиліст.  – Дівчатам варто звертати увагу на силуети, які підкреслять фігуру. Тут головне не перегнути палицю і не виглядати занадто вульгарно на шкільному святі.

Ціни

Олена Проценко абсолютно впевнена, що випускника у цьому сезоні можна зібрати на свято за п'ять тисяч гривень. Для цього просто потрібно визначитися зі своїми бажаннями і правильно підбирати речі.

Читайте також: 

«Краще дерево в землі, ніж кулька в небі»: вінницькі школярі запустили флешмоб
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Вінничанин

    15000 за сукню.
  • Наталья

    5 тисяч гривень - це ж 3 пенсії або півтори мінімальних зарплати. Невже не можна ці всі лахи взяти на прокат, а не купувати, щоб 1 раз одягнути? Це ж не екологічно, давайте хоча б так...
  • Наталья

    А навіщо на одному із фото зображено сходинки торгово-офісного комплексу в Дортмунді?!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:43 На Калинівщині відкрили меморіальну дошку в пам'ять про полеглого Віталія Кулака photo_camera 18:23 Робили все без дозволів: через будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс play_circle_filled photo_camera 18:09 Затримали «бізнесмена», у якого «квиток» до Молдови коштував $9000 17:24 У Хмільницьку громаду «на щиті» повертається Олександр Бойко, який вважався безвісти зниклим Від читача 17:14 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 16:38 У Вінниці затримали жителя Чернігова, який пограбував аптеку та втік 15:45 Куди вступити після 9 класу: огляд навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 15:16 Відібрали п’ять найбагатших депутатів Вінницької міськради. Рейтинг від «20хвилин» 14:55 Хабарники вимагали у фермера 42 тисячі доларів за оренду та приватизацію землі play_circle_filled photo_camera 14:22 Хірурги-ортопеди «Пироговки» успішно вилікували вроджену ваду ноги в дитини photo_camera 14:00 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:21 Вінницька громада передала військовим три пікапи, 60 FPV-дронів і шість Mavic 3T photo_camera 12:31 Спершу передали на фронт 11 дронів, а потім — 184 паски. У «Карамельної банди» зі Жмеринки новий збір 12:19 Неповнолітній пасажир мотоцикла потрапив до лікарні після зіткнення з п'яним водієм автівки 11:24 СБУ затримала чоловіків, які готували масовані авіаудари по Вінниччині напередодні Великодня photo_camera 11:15 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:17 Тисячі людей прийшли до кафедрального собору Вінниці, аби посвятити великодні кошики photo_camera 09:17 Минулої ночі сили ППО знищили 12 ворожих безпілотників над Україною 09:00 Медогляд дітей: які медичні центри Вінниці пропонують швидке та комфортне обстеження? (партнерський проєкт) 08:17 В Україні відзначають День піхоти ЗСУ. Історія, заборони та прикмети 6 травня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up